Pulmoner Rehabilitasyon Haftasında Stant Açıldı
Toplum Ruh Sağlığı Merkezi önünde açılan stantta Doktor Sümeyye Taş eşliğinde yetkili personel, vatandaşlara Pulmoner Rehabilitasyonla ilgili broşür dağıtarak, bilgilendirmelerde bulundu.
Yaşam Kalitesini Arttırmak Amaçlanıyor
Doktor Sümeyye Taş, Pulmoner Rehabilitasyonun kronik solunum hastalarının yaşam kalitesini arttırmaya yönelik uygulandığını belirterek, “Kronik solunum yolu hastalıkları bulunan, nefes darlığı çeken hastaların fiziksel aktivitelerini arttırmak, yaşam kalitesini arttırmak adına uyguladığımız çok amaçlı bir tedavi şeklidir. Pulmoner Rehabilitasyonun daha çok Koah’lı hastalara uyguluyoruz. Bunun yanında astımı, bronşiti olan akciğer ile ilgili hastalıkları bulunan, göğüs kafesiyle ilgili hastalığı bulunan ve göğüs kafesini ilgilendiren sinir kas hastalıkları olan bağ dokusu hastalıkları olan hastalarımıza da aynı tedavi yönetimini uygulayabiliyoruz” dedi.
“Evde Devam Etmeli”
Pulmoner Rehabilitasyonun hastanın fiziksel aktivitesini arttırarak yaşam kalitesini artırmaya odaklandığını dile getiren Taş, “Koahlı hastalar sıkılıkla nefes darlığı sıkıntısından çok şikayetçi oluyor. Koahlı hastalar nefes darlığı nedeniyle ölüm korkusuna ve depresyona sokabiliyor, bu fiziksel aktiviteyi arttırarak hastaların daha kaliteli bir yaşam sürmesini sağlayabiliyoruz. Hastalara hekim, fizik tedavi uzmanı, diyetisyen, psikologlar eşliğinde böyle bir ekip çalışması şeklinde eğitim veriliyor. Hastanın bu eğitime sadece hastanede değil, evinde de devam ettirmesi gerekiyor. Pulmoner Rehabilitasyon hastaların maksimum fayda almasını sağlayacak şekilde uygulanıyor” diye belirtti.
Çalışmalar Devam Edecek
Rehabilitasyon Haftasında çalışmaların Bakım Evi ile Halk Eğitim Merkezinde düzenlenecek eğitim programlarıyla devam edeceğini ifade eden Taş, “Halkı bu şekilde bilinçlendirmek yakınında çevresinde bu şekilde hastalığı olan tanıdığı kişileri en azından bir göğüs hastalıklarına yönlendirerek rehabilitasyonların verildiği merkezlere yönlendirmeleri açısından önem taşıyor. Hastalarımızı rehabilitasyonların verildiği merkezlere çektikten sonra hastanın yaşam kalitesini arttırmak ve rehabilitasyonun sürekliliğini sağlamak. Tedavi istediğimiz düzeyde gitmezse bu süreç istediğimiz verimi alamıyoruz. Yarıda kalıyor diyebiliriz. Hastanın nefes darlığı varsa hastanın Pulmoner Rehabilitasyon sürecinde bunun faydasını görüyor fakat süreklilik sağlanamazsa aynı belirtiler ortaya çıkıyor. Etkili bir sonuç alınmamış oluyor” şeklinde konuştu.
Mert Zımba
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim