OKEYE DÖRDÜNCÜYÜ 112 ACİL’DEN ARIYORLAR
Bayan personelle daha çok çalıştığımız için bununla ilgili evlilik teklifi edenler bile oluyor. Kahve de canı sıkılanlar arıyorlar, okeye döneyim mi dönmeyim mi? diye sorabiliyor. Acil numaralar ile karıştırıp burayı arayanlar olabiliyor” dedi.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki 112 Komuta Kontrol Merkezi’ne gelen ilginç çağrılar şaşırttı.
Ankara İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Ahmet Umut Karadeniz, komuta merkezine bir günde 18 ile 20 bin arasında çağrı aldıklarını kaydederek, “Yalnız bunlardan bin tanesi vakaya dönüşüyor. Çünkü hepsi acil yardım çağrısı değil. Arasında çok ciddi miktarda asılsız çağrılarımız oluyor. Bunlarla baş etmenin çaresini arıyoruz. 18-20 bin dediğimiz çağrıların arasında özellikle çocuklar akıllı telefonlardan sonra her telefonun acil arama butonları var. O butonların üzerinden çocuklar sakinleştirilsin diye verilen telefonlar üzerinden direk buradan aranması, ikinci cep telefonu tamircileri, sapık arama olarak değerlendirilen şeyler de var. Bir de asılsız çağrıların içerisine dahil olan bu tarz aslında sapık olmayan ama 112’yi gereksiz yere meşgul eden çağrılar. İkinci el cep telefonu satıcıları 112 ücretsiz olduğu için telefon deneme amaçlı müşteriyi telefonunu tanıtırken, telefonun çalıştığına dair 112 çevirip kendi arasında müşteri ile görüşebiliyor. Maalesef küfür eden kişiler oluyor, çok ilginç çağrılar gelebiliyor. Bayan personelle daha çok çalıştığımız için bununla ilgili evlilik teklifi edenler bile oluyor. Kahve de canı sıkılanlar arıyorlar, okeye döneyim mi dönmeyim mi? diye sorabiliyor. Acil numaralar ile karıştırıp burayı arayanlar olabiliyor” diye konuştu.
Özellikle anne ve babalara seslenen Karadeniz, “Çocuklarınız sakinleşsin diye veya sadece oyuncakmış gibi ellerine akıllı telefonları verirken bir kere daha düşünsünler. Çünkü acil yardıma kimin, nerede, ne zaman ihtiyaç duyacağı hiçbir şekilde belli değil. Çocuğun elinde ki telefonun burayı meşgul ettiği sürece, birisinin gerçekten acil yardıma ihtiyacı olabilir. Bu yüzden buraya ulaşamıyor olabilir” ifadelerini kullandı.
Çağrıların, asılsız çağrı ve asılsız ihbar diye ikiye ayrıldığını ifade eden Karadeniz, “Asılsız ihbar dediğimiz bize acil yardım çağrısıymış şeklinde ulaşan, ambulans görevlendirmesi yaptığımız ama gittiğimiz zaman verilen adrese orada vakanın olmadığını gördüğümüz çağrılar olarak geçiyor” şeklinde konuştu.
112 Acil Komuta Merkezi çağrı karşılama personeli, asılsız yapılan çağrıların zaman kaybı olduğunu belirterek, vatandaşları bu konuda daha hassas davranmaları konusunda uyardı. En çok asılsız çağrının çocuklar tarafından yapıldığına dikkat çeken çağrı karşılama personelleri, gelen çağrılar arasında evlenme teklifi bile aldıklarını söyledi.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim