FINDIKTA REKOLTE TARTIŞMASI
Karan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin 590 bin ton, Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin 733 bin ton, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 646 bin ton, Türkiye İstatistik Kurumu’nun da 585 bin ton 2015 yılı tahmini fındık rekoltesi açıkladığını hatırlatan Karan, zor arazi şartlarında, dağ bayır demeden tek tek fındık toplayan üreticilerin de bir rekoltesi bulunduğunu vurguladı. Karan, “Giresun Ziraat Odası olarak yapmış olduğumuz gerekli çalışmalarda ve üreticilerle yapmış olduğunuz toplantılarda fındıkta küllenmeye bağlı olarak dökülmenin çok olduğu, ürünün çuvala girene kadar rekoltenin kesin olarak netleşmeyeceği belirtilmektedir” dedi.
“FINDIĞINI İHTİYACIN KADAR SAT EMANETE VERME”
Hasada sayılı günler kala üreticilere emanet fındık verme çağrısı da yapan Ziraat Odası Başkanı Karan, “Bin bir zahmetle topladığın fındığını ihtiyacın kadar sat emanete verme. Ürünümüzün gerçek değerinde işlem görmesi için öncelikle fındığımıza kendimiz sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı. Yeni sezonun en az 15 liradan açılmasını beklediklerini ve talep ettiklerini dile getiren Karan şöyle konuştu:
“Fındıkta artık fiyatı sanayici belirler, üreticide buna razı olur algısı tarih oldu. Artık fiyatı üreticiler olarak biz kendimiz belirleyeceğiz. Bu yılki ürünümüzün değeri en 15 liradır. Sanayici sezon öncesi 10 liranın üzerinde fiyat dillendiriyorsa, fındık bu yılda para edecektir. Rekolte ister 700 bin ton olsun, isterse 600 bin son olsun. Fındık, Türkiye’nin yeşil altınıdır. Altında değerinin altında işlem görmez. Sezon 15 lira seviyelerinden açılarak, arz ve talebe göre yükselecektir. Fındıkta yapılan tartışma ve söylemler bunu işaret etmektedir.”
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim