• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Gümüşhane : 9 °C
  • Trabzon : 25 °C

BALIK VAR SEKTÖR YOK

12.11.2015 13:18
BALIK VAR SEKTÖR YOK
Torul Kaymakamı Hakan Kafkas, 2000 yılında yapımına başlanılan ve 2008 yılında hizmete giren Torul Baraj Gölünde

 yılda 322 milyon kilovat/saat enerji üretimin yanı sıra, 2 bin 350 ton da balık üretildiğini ancak üretilen balığın yerelde satışa sunulacak bir sektörü bulunmadığını  belirtti.

Kaymakam Kafkas beraberinde Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Evren Evrim Özdemir ile birlikte Torul Baraj Gölü’nde kafes balıkçılığı işletmelerinde incelemelerde bulunarak işletmecilerin sorunlarını dinledi .

Kafkas inceleme sonrasında gazetemize yaptığı açıklamada, Torul Baraj Gölü’nün 3.86 kilometrekarelik bir alana sahip olduğunu belirterek, “Baraj gölümüzün, yüzde 3’ü olan 60 bin metrekarelik alanda kültür balıkçılığı yapılması amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından tahsis edilmiştir. Tahsis edilen bu alanda 11 adet işletmemiz bulunmaktadır. İşletmelerimiz 339 adet ağ kafesi kurarak, yılda 2 bin 310 ile2 bin 350 ton alabalık üretimi gerçekleşmektedir” dedi.

 “Üretilen alabalıklar genellikle bölgede pazarlanmakta”

Torul Baraj Gölü’ndeki ağ kafeslerde Gökkuşağı Alabalığı yetiştiriciliği yapılmakta olduğunu belirten Kaymakam Kafkas,  “İlçemiz sınırları içerisinde ayrıca kayıtlı 16 tane daha işletme bulunmaktadır. Bunlardan 5 adeti beton havuzlarda üretim yapmaktadır. Barajlarımızda faaliyet gösteren toplamda 15 adet işletme bulunmakta.  Üretilen alabalıklar genellikle bölgede pazarlanmaktadır. Diğer taraftan, ekonomik değer taşıyıp avcılığı yapılan başlıca balıklar sazan ve dere alabalığı” diye konuştu.

“Üretilen balığın satışa sunulacağı bir sektörümüz yok”

Havuzda üretim yapan çiftçiler bulunduğunu yineleyen Kafkas,  “Ortalama 2 bin 500 ton Torul merkezimizde balık üretimi yapılıyor. Ancak üretilen balığın satışa sunulacağı bir sektörümüz yok.  Yani bir restoranımız yok. Esasında bizim en büyük ve acil ihtiyacımız o. Burada 2 bin 500 ton balık üretiliyor ama tamamı ham bir şekilde farklı bölgelere götürülüp, orada satılıyor.  İsteğimiz üretilen bu balığın ez azından bir miktarı Kirazlık’ta, Torul’da hatta ilimizde satışa sunulmasıdır. Bu satış balık lokantası ya da tesis şeklinde de olabilir. Baraj gölü kenarına yapılacak balık lokantası ya da bir tesis hem ilçemize hem de ilimize önemli ölçüde ekonomik girdi sağlamanın yanı sıra, istihdama da katkı koyacaktır. Böyle bir işletme ya da işletmeler ilçemiz ve ilimiz turizmine de önemli katkı sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

 “İstiyoruz ki Torul’umuzun, Gümüşhane’mizin ekonomisine katkı olsun”             

“Bu anlamda da iş adamlarımızı, yatırımcılarımızı buraya davet ediyoruz” diyen Kafkas,  “Biz gereken desteği maksimum düzeyde vereceğiz kendilerine.  İlçemizde üretilen balığı en azından hepsi olmasa bile bir kısmını burada biz tüketiciye sunmak istiyoruz.  Para üretelim ,ekonomiye katkı olsun.  Buradaki çiftçilerimiz ekstra para kazansın.  Şu an itibari ile buradaki üretilen balıklardan elde edilen gelirimiz çiftçilerimize gidiyor, onlar da çok ciddi gayretler gösteriyorlar ama o tarz bir açılım yapabilirsek en azından paranın bir kısmı burada döner, Torul’umuzun, Gümüşhane’mizin ekonomisine katkı olur.” 

“İlçe halkının balık tüketimi üzerine bir çalışması bulunmuyor”

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2013 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre Torul’un toplam nüfusunun 12 bin 52 olduğunu,  ilçe halkının balık tüketimi üzerine bir çalışması bulunmadığını kaydeden Kaymakam Kafkas, “ İlçede belirtilen balık miktarının tamamı ilçe içerisinde tüketilmediğinden, Torul halkının balık tüketim miktarı konusunda kesin bir rakam vermek zordur. Ancak ilçede kültür balıkçılığı gelişmesine paralel olarak balık tüketim miktarın da bir artış olduğu düşünülmektedir” ifadelerini kullandı.

Kafes balıkçılığının önemi

Bölgedeki alabalık üretiminin artışında kafes balıkçılığının yapılmaya başlanması ve toplam talep artışının yanı sıra üreticilere sağlanan yetiştiricilik desteklerinin de öneminin yüksek olduğunun altını çizen Kafkas,  şöyle devam etti:

“Bu destekler işletme enflasyonuna yol açmayacak şekilde sürdürmeye devam edilebilir. Su ürünlerinin üretimi gerçekleştirilirken, su ürünlerinin pazarlanması esnasında taze işlenmiş ve dondurulmuş olarak tüketiciye ulaştırılması için entegre tesislerin oluşturulması, kafeslerin yapımı için gerekli olan malzemeler ve çeşitli ağların yapımı ile balıkların beslenmesinde kullanacak farklı özelliklerdeki yemlerin üretimi için yan sanayi kurulmasıyla küçümsenmeyecek değerde katma değer ve istihdam sağlayabileceği öngörülebilir.”

“Torul zengin su kaynaklarına sahip”

Genel olarak Torul’un zengin su kaynaklarına sahip olduğuna değinen Kafkas, “Bu kaynaklar balık yetiştiriciliğinde kullanıldığı takdirde ülkemizin önde gelen ilçelerinden birisi haline gelecektir. Devletimiz çiftçilere kaymakamlığımız aracılığıyla gereken desteği zaten veriyor.  Biz de elimizden geldiğince çiftçilerimizin yanında olacağız” dedi.

“Biz kaymakamlık olarak arkalarındayız “

Torul ilçesinde göreve başlayalı yaklaşık 3-4 ay olduğunu hatırlatan Kafkas, “İnşallah çiftçilerimizle bir araya geliriz, problemlerini dinlemek amaçlı onlara yapabileceğimiz ne gibi hususlar var onları konuşuruz, tarım müdürlüğü aracılığımızla çeşitli organizasyonlar yapılır, tarım müdürlüğümüz gereken desteği veriyor. Biz de kaymakamlık olarak arkalarındayız. İnşallah oradaki kapasiteyi arttırmak amaçlı neler yapabiliriz, onu da ilerleyen süreçlerde görüşeceğiz.   Burada üretim yaptıkları için, Torul ilçemizin kalkınmasında, ekonomisine katkıda bulundukları için çiftçilerimize, üreticilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Yapılan Çalışmalarımızda her zaman destek olan Valimiz Sayın Yücel Yavuz’a da teşekkür ediyoruz.”

Hükümetin önemli teşvikleri var

Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu’da hükümetin seçim beyannamesinde üreticilere teşvik konusunda önemli vaatleri bulunduğunu söyleyerek, “Özellikle şu an hükümetin yeni seçim beyannamesinde çiftçilere, esnafa, hayvancılara karşı teşviki var ama balıkçılarla ilgili detayı ben çok bilmiyorum. Bir balıkçılar birliğinin kurulması lazım. Toplamda 2 bin 500 tondan bahsediyoruz. Özellikle Orman Su İşleri Bakanı geldiğinde Çamlıca’yla, Köprübaşını birbirine bağlayan eski transit yolunun üstüne bir bent sözü aldık. Sayın milletvekilimiz de dosyayı genel müdürlüğe yolladı. Bent yapıldıktan sonra Torul’un turizm potansiyeli, göleti sağlı sollu bentlerinde regresyon yapılarak, o tür bir balık lokantası yapılması için özel sektöre yardımcı olacağız” cümlelerini kullandı.

Bölgeye balık restoranı şart

Torul barajında tesis işletmecisi olan Salih Ergün de Kaymakam Kafkas’ın üzerinde durduğu bölgede balık restoranı bulunması konusunun önemli olduğunu ifade ederek,  “Öncelikle kaymakamımıza çok teşekkür ediyorum. Kendisi ayağının tozuyla gelerek bizi ziyaret etti. Bizim sorunlarımızı dinledi, bir kısım sorunlarımıza zaten vakıf. Ben bu sektörde 2. yılımı geçiriyorum, yeni öğrenmeye başladım, gayretle çalışmaya başladım. Kaymakamımızın altını çizdiği balık lokantası gerçekten bu bölgede, bu kadar çok üretilmesine rağmen yoktur. Bu balık lokantamız özellikle Torul’da, Kürtünde ve baraj kenarlarında, yol üzerinde olursa çok iyi olur” şeklinde konuştu.

Baraj üzerine restoran

Balık restoranı işletmesi konusunda kendisinin de bir müracaatı olacağından bahseden Ergün, “Eğer gerekli izinler verilirse gerek güvenlik gerek işletme açısından baraj üzerinde 120 metrekare bir alanda kayar platform şeklinde bir restoran düşünüyorum. Çok hoş olacağı, Torul’umuzda bir canlılık, cazibe getirir kanaatindeyim” dedi.

Yavru balık sıkıntısı

Bölgede özellikle yavru balık sıkıntısı bulunduğuna dikkat çeken işletmeci Ergün açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Yavru balığı ben geçen yıl Ardeşen’den aldım, bir önceki yıl Bayburt’tan aldım, bu sene de Bayburt’tan aldım. Bölgemizde özellikle yavru balık sıkıntısı vardır. Özellikle bir işletmemizin yavru balık üretmesi lazım. Bütün bu barajlardaki yavru balıklar dışarıdan geliyor. Yazın çok sıcakta ve kışın çok soğuklarda yem veremiyoruz. Şu anda çok güzel yem alıyor yavru, su dört dereceye düşene kadar yem vereceğiz. 4 derecenin altına düştüğünde yemi kesiyoruz, bahardan sonra         6-7 derecenin üzerine çıktığında yeniden yem vermeye başlıyoruz, 24 derecelere ulaşınca yem vermeyi tekrar kesiyoruz. Burada yılda bir sefer yetiştiricilik yapabiliyoruz  kışın soğuktan yazın da sıcaktan dolayı”

Balıkçılar birliği müjdesi

Yem fiyatlarının çok pahalı olmasından yakınan ve en büyük problemlerinin bu olduğunu vurgulayan Ergün, Yeni bir balıkçılar birliği kurmaya çalıştıklarının müjdesini vererek konuşmasını şu ifadelerle noktaladı:

“İkinci toplantımızı yaptık. Yem konusu yüzünden neredeyse balık üretimi yapılamayacak duruma geliyor. Neredeyse kafa kafaya geliyor. Artık yapalım mı yapmayalım mı konusunda tedirginlik içerisindeyiz. En büyük sorun yem, yeni bir Arap bankası var, Gümüşhane, Rize ve Bayburt’ta bir kredi sistemi var. Bu kredi sisteminden faydalanabilip burada bir yem fabrikası kurabilirsek, Kürtün, Torul barajı bu bölgeden olan barajlardaki balıkçılar, yerinde yem üretip kendi yemimizi kullanmaya başlarsak o zaman çok daha fazla verimli yapabileceğiz. Ben geçen sene kendi yemimi kendim yapmaya çalıştım. En büyük sorunumuz yem ve pazar bu bölgede gerçekten yerli tüketim yok denecek kadar az”

İncelemelerden sonra yöredeki balıkçılar tarafından, Torul Kaymakamı Hakan Kafkas, Kürtün Kaymakamı Mehmet Durgut,  Belediye Başkanı Nidai Köroğlu,  Torul Cumhuriyet Başsavcısı Musa Güney, Hakimler Anıl Abdulhalim Efe, Mehmet Dağlı, Hüseyin Demirses, İlce Jandarma Komutanı Üstteğmen Talip Kahraman, İlçe Emniyet Amiri Celal Yurdakul ve kurum amirlerine ızgarada balık ikram edildi.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • TORULDA FECİ KAZA02 Mart 2018 Cuma 08:43
  • BİDONA SIKIŞAN KÖPEK İÇİN YARDIM İSTEDİLER12 Ocak 2018 Cuma 17:47
  • Torul’da Elektrik Kesintisi!18 Aralık 2017 Pazartesi 09:13
  • Torul MYO’da fiziki yapılaşma tamamlandı11 Aralık 2016 Pazar 14:01
  • KARAR YARINA KALDI04 Ekim 2016 Salı 16:12
  • TORUL’A BİR DE BURDAN BAKIN!30 Ağustos 2016 Salı 15:03
  • Torul'da bir hayal daha gerçek oluyor04 Mayıs 2016 Çarşamba 17:07
  • Torul’a yeni itfaiye aracı28 Nisan 2016 Perşembe 15:16
  • TARİHİ TORUL KÖPRÜSÜNDE RESTORASYON BAŞLADI26 Nisan 2016 Salı 17:14
  • Torul’da köy muhtarları ile toplantı18 Nisan 2016 Pazartesi 18:21
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim