ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI
Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya katılan Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir- Kurumlar Şube Müdürü Mehmet Çağrı Bayar, Grup Başkanı Hasan Yiğit ve KDV Şube Müdürü Osman Figan, alacakların yeniden yapılandırılması ile ilgili olarak açıklamada bulundu.
YAPILANDIRMANIN ÖNEMİ
Bayar, Yiğit ve Figan, yaptıkları sunumlarda şu açıklamalarda bulundu:
“Vatandaşlarımızın kamuya olan borç yükümü azaltılarak taksitler halinde ödenmesine imkan verilmesi amaçlanmaktadır. Vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılması, vergi incelemelerinde tespit edilen vergilerin dava yoluna gidilmeksizin ödenmesi, matrah ve vergi artırımı koşuluyla geçmiş yıllara ilişkin vergi incelemesi yapılmaması, stokların, kasa ve ortaklardan alacaklara ilişkin işletme kayıtlarının düzeltilerek gerçek duruma uygun hale getirilmesi planlanmaktadır.”
“Kanun kapsamı 30 Haziran 2016 tarihi esas alınarak düzenlenmiştir. Vergiler için bu tarihten önceki vergilendirme dönemleri kapsama girmektedir. Beyannameli mükellefiyetlerde bu tarihten önce verilmesi gereken beyannameler kapsama alınmıştır. 2016 yılına ilişkin 30.06.2016 tarihinden önce tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi gibi vergiler kapsamdadır.”
“2016 yılı temmuz ayında ödenerek gelir vergisi 2. Taksiti, emlak vergisinin 2 taksiti ve motorlu taşıtların vergisinin 2. Taksiti kapsamında değildir. Kapsama giren diğer amme alacaklarında vade tarihi esasına dayanan düzenleme yapılmıştır. Kanunun yayımlandığı 19.08.2016 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi geçmemiş bulunan vergi dairelerince 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip edilen asli ve fer’i amme alacakları kapsamdadır.”
“İnceleme ve tarhiyat safhasındaki alacaklarda başlanılmış olan vergi incelemeleri ile takdir, tarh ve tahakkuk işlemlerine devam edilecektir. Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra, verginin yüzde 50’si, gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE tutarı, kanunun yayımlandığı tarihten sonrası için gecikme faizi, ödenecek ve buna bağlı olarak kalan vergi, asılları, vergi cezaları ve gecikme faizi silinecek.”
“İncelemeler kanunun yayımından sonra tamamlanacağı için ihbarnamenin tebliğinden itibaren 30 gün içinde başvuruda bulunulacaktır. Matrah artırımında bulunan mükellefler hakkında incelemeler Kanunun yayım tarihini izleyen ayın başından itibaren 1 ay içerisinde tamamlanacaktır.”
Vergiler için Pişmanlık Beyanları
“Pişmanlık veya kendiliğinden beyanname veren mükelleflerin beyanları üzerine tahakkuk eden, vergilerin tamamının, pişmanlık zammı ve gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE tutarının, ödenmesi halinde vergi cezalarının, pişmanlık zammının, gecikme faizinin tahsilinden vazgeçilecek. “
Kanundan Yararlanma Şartları
“Açılan davalardan vazgeçilmesi, yazılı başvuruda bulunulması, ödemelerin süresinde yapılması, taksit ödeme süresince verilen beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden, yıllık gelir, kurum stopaj vergisin, katma değer vergisini ve özel tüketim vergisini zamanında ödenmesi gerekmektedir.”
“6552 sayılı Kanun kapsamında ödemeleri devam edenler de yeni düzenlemeden yararlanabilecekler. Van depremi nedeniyle devam eden mücbir sebep hali kapsamındaki mükellefler dilerse bu Kanundan yararlanabilecek. Mücbir sebep süresince verilmeyen beyannamelerini verecek ve vergilerini 24 taksitle 48 ayda ödeyecek. Bu süreye herhangi bir zaman, faiz, katsayı alınmayacak. Vadesi 31.12.2011’den önce küçük tutarlı alacaklar tahsil edilmeyecek.”
Sinan Uçar
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim