• BIST 9298.29
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • Gümüşhane : 13 °C
  • Trabzon : 19 °C

“ZOR DOSTUM ZOR”

17.10.2024 12:17
“ZOR DOSTUM ZOR”
İlim Yayma Cemiyeti Gümüşhane Şubesi tarafından organize edilen “Şehir Sohbetleri” programında "Kalkınmada Yerel Basının Önemi" konuşuldu. Konuşmacı olarak Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Kuşakkaya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Sezai Köprülü katıldı.

CEMİYET BAŞKANI SEKTÖRÜN İÇERİSİNDE BULUNDUĞU DURUMU ANLATTI

“ZOR DOSTUM ZOR”

İlim Yayma Cemiyeti Gümüşhane Şubesi tarafından organize edilen “Şehir Sohbetleri” programında "Kalkınmada Yerel Basının Önemi" konuşuldu. Konuşmacı olarak Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Kuşakkaya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Sezai Köprülü katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan program moderatörü Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Sancak, yerel basının çok önemli görevler ifa ettiğini kaydederek özellikle Gümüşhane gibi küçük ölçekli şehirlerde egemen güç odaklarına karşı yerel basın denge unsuru konumunda bulunduğunu aktardı.

Konuşmasına kendisini kısaca tanıtarak başlayan Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü ise yerel basının bulunduğu bölgenin sosyal, kültürel, ekonomik gelişimine katkı sunan, yön gösteren ve aynı zamanda bir denetçi görevi üstlenen, bu anlamda kamu görevi yapan bir sektör olduğunu söyledi.

“Yerel Basın Kılcal Damarlarıdır”

Anadolu Basınını ulusal basından ayıran özelliklere değinen Cemiyet Başkanı Köprülü, “Ulusal basın sektörün atardamarı ise yerel basın da kılcal damarlardır. Büyük gazetelerin beslendiği kaynaklardan biri yerel gazetelerdir. 32 sayfa çıkan bu gazetelerin haberlerinin yüzde 80-90 oranında bizdendir. Burada bir noktaya dikkat etmek gerekir. Yerel basının gücü şehrin gücüyle orantılıdır. Anadolu’nun gelişmiş şehirlerine baktığınızda yerel basının da ön planda olduğunu görürsünüz. Trabzon’da olduğu gibi. Trabzon bir marka olduysa eğer bunun sebebi güçlü Trabzon basınıdır” dedi.

“Gümüşhane’de 35-40 Kişi İstihdam Ediyoruz”

Gümüşhane yerel basınının hayati birçok konuda sorumluluk aldığına vurgu yapan Başkan Köprülü, “Merkezde günlük yayın yapan 4 gazetemiz var. İlçelerimizde ise 2 tane Kelkit’te, 1 tane Şiran’da haftalık gazetemiz var. Gazetelerimizin internet siteleri ile birlikte sisteme entegre olmayan Gümüşhane.gen.tr,Gümüşhanedenhaber.com gibi haber sitelerimiz var. Bu gazetelerimiz şehrimize katkı noktasında yapılması gereken her türlü icraata katkı sunuyoruz. Bizim sektörümüz çok görünmese bile 35-40 arasında istihdam sağlıyoruz. Devlete borcu olmayan sektörlerden biriyiz” diye konuştu.

“Gümüşhane’de Haberini Yaptığınız Kişiyle Günde Dört Kez Karşılaşırsınız”

Yerel medyanın bir anlamda gönüllülük esasına dayanan bir mecra olduğunu dile getiren Köprülü, “Eğer bu mesleği sevmiyorsanız yapamazsınız. Maalesef Anadolu Basınının ekonomik zorlukları had safhadadır. Bu işi yaparak para kazanmak çok da mümkün değildir. Buna karşın yaptığınız her haberin hesap verilebilir olması gerekir. Burada sadece hukuki anlamda hesap verilebilirlikten söz etmiyoruz. İstanbul’da çalışan bir muhabiri kimse tanımaz. Haliyle yapılan haberin geri dönüşünde sorunlar yaşanmaz. Ancak Gümüşhane gibi küçük ölçekli şehirlerde bunu yapma şansınız yoktur. Burada bir insanla günde dört defa karşılaşırsınız. Haliyle yaptığınız olumlu veya olumsuz bir haberin muhatabı ile sürekli karşı karşıyasınızdır. Yaşanacak olumsuz bir durumda bütün motivasyonunuz kaybolur. Bir bedeli göze almanız gerekir” ifadelerini kullandı.

“Sorumluluklarımız, Sorunlarımızın Önündedir”

Gümüşhane yerel basını olarak “Sorumluluklarımız her zaman sorunlarımızın önündedir” şeklinde bir anlayışla hareket ettiklerine dikkat çeken Köprülü, “Her kurumun, kuruluşun, kişinin sorunlarını dile getiren bizler maalesef kendi sorunlarımızı unutmak durumunda kalıyoruz. Kendi sorunumuzun okuyucuyu ilgilendirmediğinden hareketle kamu hizmeti yapmaya devam ediyoruz. Basın genel olarak dördüncü kuvvet olarak tanımlanıyor olmakla birlikte bizlerin esas gücü yaptığınız haberlerle herhangi bir soruna çözüm getirmek, bir derde deva olmaktır. Bunun karşılığı da sorunun muhatabından aldığımız teşekkürdür” dedi.

“2 Bin 170 Olan Yerel Basın Sayısı Şu Anda 870’lere Düştü”

Yerel basının temel sorunlarından birinin birçok sektörde olduğu gibi bağlı olunan merkezi kurumlarca, mevcut şartlar göze alınmadan çıkarılmış kanunlara tabi tutulması olduğunu anlatan Köprülü, “Zor günlerimize pandemi eklenince sıkıntılarda o denli arttı. Basın ilan kurumu tarafından yerine getirmemiz istenen şartlar yerel basını zorluyor. Bununla birlikte dünyayı sarsan salgın ve ülkemizi derinden etkileyen deprem ile birlikte kurumlarımızda bir alışkanlık ortaya çıktı. Kurum ve kuruluşlar kanunlara aykırı bir şekilde ezberci bir anlayış gelişti. Yerel basının neredeyse tek gelir kaynağı ilan gelirleri kurumların doğrudan temin adı altında ki uygulamalarıyla büyük oranda kesildi. Pandemi öncesi 2 Bin 170 olan yerel basın sayısı şu anda 870’lere kadar indi. Bunun sebebi de gazetelerin gelirlerinde yaşanan büyük ölçekli düşüş” diye konuştu.

“Üniversitemizin 2023 İlanı Sadece 3”

Gümüşhane’den örnek veren Başkan Köprülü, “Gümüşhane Üniversitemizin 2023 yılı boyunca çıkmış olduğu ilan sayısı sadece üç. Bu kurumun hiç mi ihtiyacı olmuyor? Hiç mi mal ve hizmet almıyor? Şu an Ekim ayındayız ancak gazetemde üniversitemizin bir tane ilanını yayınlamadım. Üstelik paydaş konumunda olduğumuz, öğrencilerine uygulama imkanı sağladığımız bir kurum özerkliğinden hareketle bu ezberciliğe baş vuruyor. Bu sadece bir örnek” şeklinde konuştu.

“Gümüşhane Basınına Gıpta İle Bakıyorlar”

Ulusal basına olan güvenirliliğin yüzde 5’in altında, yerel basının ise yüzde 78’in üzerinde olduğunu dile getiren Köprülü, “Bu güveni tesis etmek elbette zor oluyor. Basının özgürlüğü sürekli sorgulanan bir konu ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus var. Ekonomik özgürlüğü olmayan insanın özgürlüğünden söz edilemez. Bu durum basın sektörü için de geçerlidir. Katıldığımız toplantılarda yöneticilerimize sürekli olarak söylediğimiz bir husus var. Anadolu basınını bazı erklerin eline vermeyin, giderleri karşılamak noktasında bizleri başkalarına mahkûm etmeyin diye. Şükürler olsun Gümüşhane basını bu noktada ayakta durmayı başarabilen ender illerden biri. Net olarak söyleyebilirim, Gümüşhane basınına gıpta ile bakılmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Kendisini Güçlü Görenlerden Çok Daha Güçlüyüz”

Konuşmasını Gümüşhane basınının gücü ile ilgili değerlendirmeler ile tamamlayan Köprülü, “Birlikte hareket ettiğimizde, Gümüşhane’nin, Gümüşhanelinin haklarını savunmak noktasında önümüzde durabilecek hiçbir güç yok. İster siyasi, ister bürokratik anlamda olsun haklı olduğumuz konularda aşamayacağımız engel yok. Bütün zorluklara karşın, kendisini güçlü görenlerden hala çok daha güçlüyüz. Bunu da okuyucularımızdan aldığımız güce borçluyuz. Çünkü haklı olan her zaman güçlüdür” dedi.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim