Yürüyerek Gümüşhane’yi tanıtıyorlar
GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut, gazetemize yaptığı açıklamada, 7 yıl önce kurulan kulübün internet üzerinde bin 300 yakın üyesi olduğunu, kağıt üzerindeki üye sayısını kongre nedeniyle sınırlı tuttuklarını ifade ederek, "Amacımız doğayı sevdirmek, çevre kirliliği konusuna dikkati çekmek ve ilimizin tanıtımına katkı sağlamaktı. Bunda da başarılı olduk" dedi.
Akbulut, 15 günde bir güzergah belirleyerek katılımcılarla yürüyüş düzenlediklerini, yürüyüşlere her meslek grubundan katılımın olduğunu söyledi.
Zaman zaman dağcılık sporu ile ilgilenen diğer kulüpleri de yürüyüşe davet ettiklerini anlatan Akbulut, şöyle devam etti:
"Yürüyeceğimiz güzergah hakkında sorumlu güvenlik güçlerine bilgi veriyoruz. Yürüyüşe katılan üyelerimize, kışın kar ve çığa, bahar aylarında ise heyelan, toprak kayması ve kaya düşmesine karşı alınacak önlemleri anlatıp yürüyüş sistemimiz hakkında bilgi veriyoruz. 7 yılda Gümüşhane'de ayak basılmadık toprak, tırmanmadığımız dağı ve tepe kalmadı. Zaman zaman başka illerimizde de yürüyüş düzenliyoruz. Bazı üyelerimizle Ağrı ve Süphan dağlarına da tırmandık. Her yaştan insanımızı yürüyüşlerimize bekliyoruz" dedi.
Ekipman Önemli
Mustafa Akbulut “Tırmanışlarımızda gerekli ekipmanların eksiksiz şekilde olması çok önemli en ufak bir tedbirsizliğin bedeli büyük olabilir. Çadırlarımız ve uyku tulumlarımız en zorlu kış koşullarına uygun şekilde olmalı. Ağrı ve Kaçkar Dağı gibi zirveler için irtifa çadırı kullanıyoruz çünkü gece sıcaklık -30 a kadar düşebiliyor. Zorlu tırmanışlardan önce dağcılarımızı gerekli doktor kontrolünden geçiriyoruz. Gezilerimiz için uygunluk arıyoruz mesela kışın yürüyecek insanın ayağında güzel bir bot olması lazım eğer ayağı üşürse donma tehlikesi geçirir o adam yürümekten zevk almaz. Zevk alması için doğaya uygun kıyafeti olması lazım onu istiyoruz sitemizde de onu yayınlıyoruz. Tırmanışlarımızda sadece Gümüşhane ile sınırlı kalmıyoruz. Örneğin Ağrı Dağı’na kulüp olarak beş tırmanış gerçekleştirdik. Hedefimiz kulüp olarak Gümüşhane’yi yurt dışında da temsil etmek” açıklamalarında bulundu.
Herkes Ağrı’da Zirve Yapabilir
Ağrı Dağı’na tırmanış yapmak için üst solunum yolu ile ilgili sağlık probleminiz olmaması gerekiyor çünkü rakım yükseldikçe oksijen azalıyor diyen Akbulut “Böyle bir sağlık problemi olmayan ve dağcılıkla ilgilenen herkes Ağrı Dağı’na tırmanabilir. Aklimatizasyon dediğimiz bir süreç var. Bu süreçte tırmanıcılarımız belirli rakımlarda konaklama yaparak bedensel olarak yüksekliğe adapte oluyor. Profesyonel dağcılarda ise bu süreç daha kısa. Deneyimsiz arkadaşlarımız için aklimatizasyon sürecini uzatıyoruz. Yani bu konuda istekli olan herkes Ağrı Dağı’nın zirvesini görebilir” ifadelerinde bulundu.
Gümüşhane’nin Tanıtımına Her Şekilde Destek Oluruz
Bu yıl Valiliğinin başlattığı Gümüşhane’deki yürüyüş parkurları, bisiklet yolu parkurları ve Offroad yapılabilecek parkurlarla tanıtan kitap hazırlığına destek olduklarını belirten Akbulut,” Bu işi biz yaptığımız için akıllarına biz geldik, bizde bütün arkadaşlarımızla destek oluyoruz ve böyle bir kitap hazırlanıyor şu an ona biz katkıda bulunuyoruz. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda 350 kilo metrelik parkur hazırladık. Bu parkurların içinde bizim yürümediklerimizde var ama onları uygun mevsim gelince yürüyerek tescilleyeceğiz. Kitap haline gelecek internet sitelerinde yayınlanacak. Gümüşhane’nin dışından gelen insanlarda buradan bir rehber alarak bu işi bilenlerden birisi ile dağları gezebilecek, sonuçta bu rehber harçlık kazanacak Gümüşhane esnafı para kazanacak o gelen insanda Gümüşhane’nin doğasını gezmiş seyretmiş olacak” diye konuştu.
Alime Çelik-Mert Zımba
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim