YOL HARİTASI NEDEN YOK?
15 Nisan’da tarihinde başlayacak olan turizm sezonu öncesi şehrin stratejik eylem planının hazırlanması beklentiler arasında yer alıyor. Sezon öncesi paydaşların oluşturularak, şehrin kısa, orta ve uzun vadede turizm hedeflerinin belirlenmesi bekleniyor. Belirlenecek hedefler doğrultusunda paydaşların koordineli bir şekilde çalışılması ve şehrin turizm hedeflerine emin adımlarla ilerlemesi, şehre yapılacak en büyük katkı olarak değerlendiriliyor.
Klasikleşmiş Tören
Her yıl geleneksel olarak 15 Nisan’da düzenlenen “Turizm Sezonu Açılış Töreni” klasikleşmiş bir programdan öteye gidememesi ise sürekli tepkilere neden oluyor. Protokol konuşmaları, şiirler ve yarışmada dereceye girenlere verilen ödüllerin dışında herhangi bir etkinliğin olmadığı sezon açılışı artık özelliğini yitirmiş, şehre herhangi bir katkı sağlamadığı alınan turizm verileriyle ortaya konulmuştur.
Paydaşlar Belirlenmeli
Gümüşhane’nin çok önemli olan ve Gümüşhane Üniversite bünyesinde bulunan Turizm Fakültesi bu il için bulunmaz bir nimet olarak değerlendirilmelidir. Gümüşhane Valiliği, Gümüşhane Milletvekilleri, Gümüşhane Belediye Başkanlığı, Gümüşhane Üniversitesi, turizm ve seyahat acenteleri, sivil toplum kuruluşları, oda başkanları Gümüşhane turizmini masaya yatırarak önümüzdeki sezon için bir yol haritası çizmeleri gerekiyor.
Saymakla Bitmiyor
Gümüşhane’nin “Olmazsa Olmazı” olarak dillerden düşmeyen, her platformda dile getirilen ve bacasız fabrika olarak nitelendirilen turizm ile ilgili paydaşların bir araya gelerek yol haritası belirlememiş olması bu il için büyük bir eksiklik olarak değerlendiriliyor.
Sahiller Doydu
Karadeniz’in iç kesiminde yer alan Gümüşhane’nin en büyük şansı sahillerdeki turizm potansiyelinin doygunluğa ulaşması olmasıdır. Sahillerden yaylalara, doğal ve kültürel değerleri görmeye yönelme, geleneksel ve yöresel ürünlere duyulan ilgi turizmin yeni adresi olarak değerlendiriliyor. Zengin yaylaları, tarihi konakları, şelaleleri, mağaraları, gölleri ile geleneksel yemek türleri ile adeta bir turizm cenneti olan Gümüşhane’de yerli ve yabancı turistleri hala Gümüşhane’ye gelmemiş olmaları şüphesiz turizm paydaşlarının bir yol haritası belirlememiş olmasının en büyük etken olarak değerlendirilmelidir.
Tarihi ve Doğal Değerlerimiz
Gümüşhane tarihi kalıntılar bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. İl genelinde 2863 sayılı yasa kapsamında tescilli bulunan 24 adet camii, 5 adet türbe ve kümbet, 14 adet kale, 6 adet minare, höyük ve peri bacası, 6 adet han ve hamam, 6 adet mezarlık, 32 adet çeşme, 39 adet köprü, 99 adet kilise ve şapel, 5 adet okul ve medrese, 7 adet mağara, 2 adet göl ve şelale, 20 adet sit alanı tarihi ve doğal değerlerimizdendir.
Açık Hava Müzesi
Gümüşhane, dik yamaçlı uzun vadileri, 3331 metreye kadar yükselen birbiri ardına sıralanmış yüksek dağları, Örümcek Ormanları, yüksek dağların doruklarında krater ve buzul gölleri, yeşil yaylaları, fauna ve flora zenginliği, tarihi kilise, kale ve kemer köprüleri, geleneksel mimarisi ve festivalleri ile çeşitli turizm değerlerini içinde barındıran otantik yapısıyla Doğu Karadeniz Bölgesi’nin adeta açık hava müzesi konumundadır. Kuruluşu M.Ö.3000 yıllarına dayanan Gümüşhane hiç kuşkusuz tarihi süreç içerisinde günümüze dek önemini kaybetmemiş bir yerleşim yeridir. Coğrafi konumu itibariyle de Karadeniz’i doğuya bağlayan geçiş noktası üzerinde konumlanmış, her uygarlıktan bir parçayı bünyesinde barındıran eşsiz doğal ve tarihi değerleri olan bir İlimizdir.
İbrahim Özdemir-Figen Yok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim