• BIST 9614.28
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • Gümüşhane : 2 °C
  • Trabzon : 11 °C

YERLİ, YENİLİKÇİ, YEŞİL ÜRETİM

08.12.2016 16:46
YERLİ, YENİLİKÇİ, YEŞİL ÜRETİM
Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin 3 Y diye formüle ettiği yerli, yenilikçi ve yeşil üretime önem verdiklerini söyledi.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin 3 Y diye formüle ettiği yerli, yenilikçi ve yeşil üretime önem verdiklerini söyledi.

Vali Memiş, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Vali Yardımcısı Şenol Turan, Jandarma Komutanı Albay Cezayir Danışan, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, İl genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, kurum müdürleri, siyasi partilerin il başkanları, kurum müdürleri ve Gümüşhane’de maden üretimi yapan firmaların temsilcileri ile Valilik Toplantı Salonu’nda toplantı düzenledi.

Memiş, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’de yaşanan ve can kayıplarıyla sonuçlanan maden kazaları olduğunu belirterek, bu kazalarda hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi.

GÜMÜŞHANE MADEN ŞEHRİ

Gümüşhane’nin bir maden şehri olduğunu ifade eden Vali Memiş, “Biz ilimizde üç sektöre önem veriyoruz, organik tarım ve hayvancılık, turizm ve madencilik. 500 yıldır Gümüşhane’de Roma İmparatorluğundan bu tarafa maden üretimi yapılmaktadır. Bu bizim gerçeğimizdir” dedi.

CAN GÜVENLİĞİ VE ÇEVREYE DUYARLILIK

Üretimde en önemli konunun can güvenliği ve çevreye duyarlılık olduğunu vurgulayan Vali Memiş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Firmalarımız üretim yaparken bu iki önceliği ön planda tutacaklardır. Tabii ki para kazanacaksınız, üretim yapacaksınız, ama bunu yaparken de çevresel etkilere dikkat edeceksiniz. İstihdama elbette katkı sağlayacaksınız. Ekonomiye katkı sağlayacaksınız. Ama çalışanların can ve mal güvenliğini mutlaka sağlayacaksınız. Çevreye etkiye dikkat edeceksiniz. Siirt’teki maden faciasından sonra bizim çok daha tedbirli olmamız gerekiyor. Soma’da onlarca vatandaşımızı kaybettik. Onun için İş güvenliğine dikkat etmeliyiz ve tedbirlerimizi almalıyız.”

İŞ VE İSTİHDAM AÇISINDAN ÖNEMLİ

Gümüşhane’de faaliyet gösteren Gümüştaş, Koza Altın A.Ş, Yıldız Madencilik, Aşkale Çimento Fabrikası ve 12 taş ocağının istihdam açısından önemli olduğunu kaydeden Vali Memiş, “Koza Altın A.Ş, FETÖ ile mücadele neticesinde TMSF’ye devredildi. Gümüşhaneli vatandaşlarımız, devlet FETÖ ile mücadele etsin ama maden ocağını da işletsin dediler. Haklı talepti, biz bu konuyu Sayın Başbakanımıza, Sayın Milletvekillerimizle birlikte ilettik. Koza Altın A.Ş’nin FETÖ’den temizlenmesinden sonra gerekli çalışmalar yapıldı. İşletme ile ilgili biraz eksiklerimiz var. Bunlar da kısa sürede giderilecek” ifadelerini kullandı.

Vali Memiş, yaptığı konuşmanın ardından Gümüştaş, Yıldız Madencilik, Aşkale Çimento ve Koza Altın A.Ş. yetkililerine söz vererek yaptıkları çalışmalar ve aldıkları önlemlerle ilgili olarak katılımcılara bilgi vermelerini talep etti.

Firma yetkilileri, konuşmaların ardından toplantıya katılanların soru ve eleştirilerine açıklık getirdiler.

İLİMİZDE KALICI BİR ESERİNİZ YOK

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ise yaptığı konuşmada, üretim yapan firmaların kentin gözbebeği olduğunu, çıkardıkları madenlerin karşılığı şehirde kalıcı eser olarak görmek istediklerini, sosyal sorumluluk  faaliyetlerine katkı sunmalarını istedi.

Özellikle FETÖ’ye hizmet eden ve 15 Temmuz’dan sonra TMSF’ye devredilen Koza Mastra Altın Madenini eleştiren Başkan Çimen, “Yapacağınız ihracatı kentimizden yapmanızı istiyoruz. Sizler bizleri aldattınız. Kent olarak çıkardığınız madenlerin 40’ta bir zekatını istiyoruz. İlimize kalıcı bir eseriniz yok. En son 15 Temmuz’u yaşadık o bina gerçek sahibine kaldı. Yoksa firma onu FETÖcülere vermişti. Kalıcı eserler yapın. Kalıcı eserleriniz yok. 15 Temmuz olmasa o yurdu da vermeyecektiniz. Onun için buna benzer şehrin Belediye Başkanı olarak vatandaşımızın talebini size iletiyoruz. Bu işin külfetini bu insanlar karşılıyorsa mükafatını da bu şehirde yasayan insanların alması lazım. İstihdam oluşturmak sosyal sorumluluk projesi değil. Siz orada para kazanacaksınız, insan çalıştırmak zorundasınız. Ama bu şehirde bir fakülte de siz yapın. Koza 20 ton altını aldı gitti ama şehre hiçbir şey vermedi” şeklinde konuştu.

SPORUMUZA NE KATKINIZ VAR

“Bizim bir Gümüşhanesporumuz var, bu takıma ne katkınız var?” sorusunu sorarak konuşmasını sürdüren Çimen, daha sonra şunları kaydetti:

“Bu manada bizim Gümüşsu fabrikamız vardı. Belediye olarak biz aldık. Koza’ya böyle bir teklif götürüldü ona bile el atmadı. Bizim sportif faaliyetlerimizin hiçbirisine, eğitim faaliyetlerimizin hiçbirisine el atmıyorsunuz. Kalıcı işler yapın. 10 torba çimento ile insanlarımızı aldatmayın. Sizlerden bu şehre hem eğitim hem sportif noktada kalıcı eser bırakmanızı istiyoruz. Şehrin belediye başkanı olarak bize ne düşüyorsa o taşın altında her zaman oluruz. Bu şehirde çivi çakanın kölesi oluruz.”

TEDBİRLERİNİZİ ALINIZ

Toplantının sonunda değerlendirme konuşması yapan Vali Memiş,  Gümüşhane’nin bir madenci kenti olmasına rağmen şu ana kadar ölümlü maden kazası yaşanmadığını belirterek, “Bir tane ölümlü vaka var. Oda maden kazası değil, iş kazası şeklinde. Onun haricinde büyük ölçekli bir kaza olmamış. Bundan sonrada bütün firmalarımızdan bu duyarlılıkla, iş güvenliğine ilişkin bütün tedbirleri alarak hareket etmesini özellikle rica ediyoruz” dedi.

DUYARLILIKLARI KULAK ARDI ETMEYİN

Madenci firmalardan gereken bütün tedbirleri almasını isteyen Vali Memiş, “Verilen bilgilerden anladık ki çevresel duyarlılık konusunda firmalarımız gereken tedbirleri ellerinden geldiği kadar alıyorlar. Bizim resmi kurumlarımızda her türlü denetimlerini anlık olarak yapıyorlar. Ancak yine de kimi insanların, bazı duyarlılıkları daha fazla oluyor. Kimi insanlar çevreye karşı, kiminin hayvanlara, doğaya, kiminin tarihe, kültüre, turizme dolayısıyla bu konuda hassasiyeti olan insanlarımızda var. Bu hassasiyetleri de karşılayacak şekilde yine çevresel duyarlılıklara dikkat ederek hareket edilmesinde büyük fayda var. Biz bu firmalarımızın toplantıda söylenilen bütün tedbirleri almasını istiyoruz. Özellikle ağır tonajlı kamyonlar konusuna dikkat etmelerini rica ediyoruz. Bizleri cezai tedbirleri almakla karşı karşıya bırakmamalarını istirham ediyoruz. Biz yetkimizi iyi niyetle kullanmak istiyoruz, toz indirgeme tesislerini mutlaka yapmalarını istiyoruz. Bu çok önemli.  Çok görünür bir takım eksiklikler var. Bunların giderilmesi pekala mümkün. Hem de yüksek maliyetler istemiyor bu eksikliklerin giderilmesi” ifadelerini kullandı.

MADENCİLİK ÜÇ SAC AYAĞINDAN BİRİ

Tarım, hayvancılık ve turizmle birlikte ilin kalkınmadaki üç önemli saç ayağından birinin madencilik olduğunu dile getiren Vali Memiş, “Mümkün olduğu kadar eş zamanlı gitmek durumundayız. Üretim çok önemli. Madencilik faaliyeti bir üretim faaliyeti. Hayvancılıkta bir üretim faaliyeti. Turizm hizmetler sektörü.  Turizmde doğrudan üretim yok. 2008 yılı dünya ekonomik krizinde doğrudan üretim yapmayan ülkeler çok olumsuz etkilendi. Yunanistan, ispanya ekonomisi doğrudan üretime dayanmadıkları için resmen çöktü. Sadece turizmle kalkınmamız ülke olarak da pek mümkün değil. Hizmet sektörüyle bu işi bir yere kadar götürebiliyorsunuz. Onun için bizim ilimizde madencilik bir üretim alanı. Pestil köme üretimimiz nasıl değerliyse, Kelkit, Köse, Şiran il merkezi ve diğer ilçelerimizde yapacağımız hayvancıkta da bir üretim var.  Ama bu demek değildir ki Süleymaniye gibi bir değerimizi, Limni gölünü, Karaca Mağarasını, Tomara Şelalesini, olağanüstü güzellikteki Örümcek Ormanlarını, bütün yayla ve obalarımızı önemsemeyeceğiz. Dünya harikası hepsi.  Biz hem yerli hem Arap turistlerini inşallah önümüzdeki sezona Gümüşhane’ye getirmeye hazırlanıyoruz. Arap turistlerini Gümüşhaneli görecek. Hatta eğer mümkün olursa madencilerimizi de bir turizm faaliyeti olarak göreceğiz. Kırsal turizm diye bir sektör var.  Gelecekler, madenin içine girecekler, bir galeriyi ziyaret edecekler. Onu dahi biz bu şekilde değerlendireceğiz” diye konuştu.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim