Yeni Nesil geleceğimizi Kodluyor
Vali Okay Memiş’in talimatlarıyla şubat ayında başlanılan Gümüşkod Kodlama Eğitimi Projesi’nin açılışı gerçekleştirildi.
Halk Eğitim merkezinde düzenlenen açılış programına Vali Okay Memiş, Milli eğitim Müdürü Seydi Doğan, kurum amirleri, öğretmen, öğrenci ve veliler katıldı.
“Sadece yolla uğraşmıyoruz”
Programda konuşan Vali Okay Memiş, kodlama projesinin kendisinin de hayali olduğunu ve burada projenin somut göstergelerini gördüklerini belirterek, “Sadece yolla uğraşmıyoruz. Yol Gümüşhane gibi coğrafi şartları zor olan bir yerde çok önemli bir eksiklik. Bu eksikleri gördük, bu eksikleri tamamlama derdindeyiz. Öncelikli olarak bütün köy yollarını asfaltlıyoruz. Ondan sonra diğer altyapı hizmetlerini takip ediyoruz. Kamunun yapması gereken sağlıkla, güvenlikle, eğitimle, altyapı ile ilgili bütün yatırımları takip ediyoruz. Gümüşhane son 15 yılda 6,5 milyar liralık yatırım almış bir kent. Seneler evvel dağların arkasında mahrumiyet şartlarında yaşayan insanlardan oluşmuş bin kent iken, şu anda büyük bir atılım, yatırım hamlesine duçar olmuş. Daha ulaşılabilir bir kentiz artık. Yapılan duble yollarla, tünellerle adeta tüneller kentiyiz. Göletler, sulama kanalları ile adeta bir barajlar kentiyiz. Bunları yaparken eğitime de çok önem veriyoruz. Sadece bunları yapmak yetmiyor” dedi.
“Hamasetle, boş lafla, hiçbir medeniyetle mücadele edemezsiniz”
Nesillere, gençlere ve çocuklara yatırım yapıldığını vurgulayan Vali Memiş, “Burada tüketen çocuklar değil, üreten çocuklar gördük. Kodlama, yazılım dünyanın geleceği. Dünyada büyük bir rekabet var. Toplumların, milletlerin, medeniyetlerin rekabeti var. Bu rekabette geri kalmamamız lazım. Bu rekabeti hamasetle yapamazsanız. Atı alan Üsküdar’ı geçer. Bu rekabeti söylemlerimizle, boş lafla yapamazsanız. Hamasetle, boş lafla, hiçbir medeniyetle mücadele edemezsiniz, var olamazsınız. Bizim Türk İslam medeniyeti ürettiği dönemlerde zirve yapmış, oturduğu dönemlerde gerilemiş, bunu görmemiz lazım. Ama biz kökümüzü, değerlerimizi ve gücümüzü tarihimizden, ecdadımızdan, milli ve manevi değerlerimizden alacağız. Bunu hamasetle değil, bilimsel yöntemlerle yapacağız” şeklinde konuştu.
“Geleceğin Steve Jobsları, Bill Gatesleri Gümüşhane’den çıkacak”
“Nano teknolojiyi, giyilebilir teknolojiyi, nesnelerin internetini bileceğiz ve uygulayacağız” diyen Vali Memiş, “Bu bilimsel verilerle hareket edeceğiz. Bu çocuklar kendi oyunlarını kendileri yazdılar, kendileri tasarladılar ve uygulamamaya soktular. Geleceğin Steve Jobsları, Bill Gatesleri Gümüşhane’den çıkacak. Bu hayal değil, Türkiye’den Anadolu’dan çıkacak. Bu çocuklar bu şekilde başlayacaklar. Japonya’da, Amerika’da, Avrupa’nın bir takım ülkelerinde kodlama zorunlu eğitimin bir parçası. Milli Savunma Bakanımız, Gümüşhaneli hemşerimiz Sayın Fikri Işık’a da çok teşekkür ediyorum. Çünkü ben kendisiyle çalışırken kodlama projesini çok önemsiyordu. Gümüşhane’de bunu yapacağım dediğimde çok sevindiler ve her türlü desteği vereceklerini söylediler” ifadelerini kullandı.
“Üreten nesiller istiyoruz”
Tüketen değil, üreten nesiller istediklerinin altını çizen Vali Memiş, daha sonra şunları söyledi:
“Eksiklerinizi tamamlayacağız. Her ilçede, her okulda 5,6,7. sınıflardan itibaren başladık. Küçük adımlarla büyük neticeler alacağız. Üreten nesiller istiyoruz. Tüketen, asalak nesiller değil. Bu çocuklar bu robotları kendileri tasarladılar. Bunları daha da geliştirecekler. Seneye daha teknolojik şeyler bekliyoruz. Bir adım ileriye gideceğiz, teknolojiyi takip edeceğiz. Teknoloji çok hızlı değişiyor. Bugün çok mutlu oldum, çok keyif aldım. Biz çocuklarımıza, gençlerimize, öğrencilerimize ne kadar yatırım yaparsak o kadar meyvesini alırız. Sizlerle gurur duyuyorum.”
“İl ve ilçe toplantıları yaptık”
Gümüşkod İl Koordinatörü Yasin Demir ise, kodlama projesi ile ilgili bilgilendirme sunumu yaptı. Demir, öncelikle il, ilçe, okul ekipleri belirlediklerini ifade ederek, “İl ve ilçe toplantıları yaptık. Şubat, mart ayında okullarımızdaki mevcut durum, internet altyapısı, bilgisayar durumlarını tespit ettik. Bir kısmında mevcut bilgisayarları RAM’larla güçlendirdik. SGK’dan 12 adet bilgisayarların bakımı yapıldı, okullarımıza teslim edildi. Merkezde iki tane, ilçelerde birer tane oluşturulması planlanan kodlama atölyeleri için 115 adet bilgisayar ve 24 LEGO robot seti temin edildi. Atölyelerimiz için çalışmalar devam ederken ilimizde tüm ortaokul, Kelkit ve merkezde halk eğitim kurslarıyla liselimizde kodlama eğitimlerini sürdürmeye devam ettik” diye konuştu.
Şubat, mart ayı içerisinde algoritma öğrenebilecekleri online internet siteleri üzerinden çalışmaları sağladıklarını kaydeden Demir, “Nisan ayında ilçe koordinatörlerine ve ildeki tüm bilgisayar öğretmenlerine yönelik LEGO robot öğretmen eğitimi planladık. Nisan, haziran ayı Scratch ve Robotik üzerinde çalışmalara başladık. HAVELSAN’dan 20 adet bilgisayar geldi. İldeki öğretmenlerimize Arduino eğitimi için HAVELSAN çalışma yapıyor. Gümüşhane Üniversitesi Yazılım Mühendisliği ile daha profesyonel bir eğitim verebilmemiz için görüşmeler yaptık” dedi.
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim