YATIRIMCI BEKLİYOR
Altınpınar köyünde 22 bin liraya yeri istimlak edilen ve 1991 yılında 5 bin 224 metrekarelik alan içerisine 60 bin lira harcanarak 1994 yılında yapımı tamamlanan Torul Cezaevi, şartlar nedeniyle 1997 yılına kadar boş kaldı.
Torul ilçesinde 2004 yılına kadar tutuklu ve hükümlünün kaldığı Torul Cezaevi kapatılarak, tutuklu ve hükümlüler başta Gümüşhane olmak üzere çeşitli illerdeki cezaevlerine nakledilince Adalet Bakanlığı’na yapılan teklif sonrası cezaevi ve bulunduğu alan hazineye devredildi.
“BİNA MİLLİ EMLAK MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN”
Altınpınar Köyü Muhtarı Mevlüt İlhan, gazetemize yaptığı açıklamada, “Cezaevi binası, hazine tarafından kullanılmak üzere Altınpınar Belediyesi’ne tahsis edildi. Belediye de binada herhangi bir işlem yapamadı, kullanamadı. Gümüşhaneli bir iş adamı üretim yapmak için fabrikaya dönüştürmek istedi ancak anlaşma sağlanamadı. Şu anda bina ve bulunduğu alan Milli Emlak Müdürlüğü’ne aittir” dedi.
ATIL DURUMDA
Binanın atıl durumda olduğunu anlatan İlhan, “Bina yapı olarak çok sağlam. Şu an kapısı, bacası, camları kırık. Kaderine terk edilince su ve elektrik tesisatı tahrip edilmiş. Başıboş hayvanlar binanın içerisine giriyor. Böyle bir binaya yazık oluyor. Mutlaka değerlendirilmesi, hizmete sokulması gerekiyor. Böyle sağlam bir binanın göz göre göre yıkılıp harabeye dönmesine gönlümüz razı değildir” ifadelerini kullandı.
ÇOK YÖNLÜ KULLANILABİLİR
Kapı, pencere, elektrik ve su hatlarının tahrip edilmesinin dışında binanın çok sağlam bir şekilde durduğunu dile getiren İlhan, “Yapılacak olan tek şey, öncelikle binanı n yeniden onarımdan geçirilmesidir. Tahrip edilen kapı, pencere ile su ve elektrik sistemlerinin onarılması halinde bina yeniden kullanıma hazır duruma getirilebilir ve kullanımı çok yönlü düşünülebilir” diye konuştu
TURİSTİK OTELE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR
Torul ilçesinin doğa turizmi, tarihi ve kültürel yönden zengin bir ilçe olduğunu vurgulayan İlhan, “İlçemizde Limni Gölü Tabiat Parkı, Büyükçit köyünde Meryem Ana Manastırı, Gümüştuğ köyünde Abdal Musa Tepesi ve Yedi Göller, Altınpınar köyümüzde Altınpınar Gölü gibi gezilecek ve görülecek çok yerler var. Tüm bunların yanı sıra Zigana Kayak Merkezi, Karaca Mağarası ilçemizin sınırları içerisindedir. Tüm bu doğal, tarihi ve kültürel yerleri görmek için gelen yerli ve yabancı turistler için cezaevi binası turistik otel olarak rahatlıkla kullanılabilir” açıklamasında bulundu.
KONAKLAMAYA İHTİYAÇ VAR
Torul ilçesinin Gümüşhane’ye çok yakın bir ilçe olduğunu, yapılan bölünmüş yolla ulaşımda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını da dile getiren İlhan, şöyle devam etti:
“Valimiz Sayın Yücel Yavuz, Gümüşhane’nin kalkınmasında, ekonomik yönden girdi sağlanmasında turizmin çok önemli olduğunu her ortamda dile getiriyorlar. Bizler de aynı kanıdayız. Ancak karşımıza hep konaklama sorunu çıkıyor. Konaklama sorununu giderek önemli bir yapı olarak Torul Crzaevi düşünülmelidir. Binanın içerisinde voleybol ve basketbol gibi spor yapacak hazır alanları, bina dışında çevre düzenlemesinin yapılması halinde çok güzel bir bahçesi var. Yine hemen binanın bitişiğinde akan çok güzel görünüme sahip Çit Deresi geçiyor. Böyle bir imkan var iken zaman geçirilmeden değerlendirmeye alınması gerekiyor” dedi.
TORUL CEZAEVİNİN GEÇMİŞİ
Torul Cezaevi duyulan ihtiyaç üzerine 1991 yılında 5 bin 224 metrekarelik arsası 22 bin liraya satın alındı. 1994 yılında 60 bin lira harcanarak yapımı tamamlandı. Üç yıl boş kaldıktan sonra 2004 yılına kadar cezaevi olarak kullanıldı.
İLÇE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYORDU
Hizmete girdikten sonra yapılan istihdamın yanı sıra tüm alışverişlerin Torul ilçesinden yapılması nedeniyle ilçe ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlıyordu. Cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlülerin yakınlarının ziyarete gelmesi ilçede bir hareketliliğin yaşanmasına da neden oluyordu.
11 YIL ÖNCE KAPANDI
Kürtün ilçesindeki adliye binasının kapatılması sonucu Torul Cezaevi de 2004 yılında kapatıldı. Kalan tutuklu ve hükümlüler Gümüşhane ve çevre illerdeki cezaevlerine nakledildi.
Dönemin Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcısı Abidin Bozkan, binanın açık cezaevi olarak kullanılması için çalışma yaparak Adalet Bakanlığı'na teklifte bulunduklarını ancak, binanın yeterli olmaması nedeniyle bunun kabul görmediğini söylemişti.
Bozkan, o denem yaptığı açıklamada, daha geniş alan düşüncesi nedeniyle binayı açık cezaevine dönüştürme imkanı olmadığını belirterek, “Bunun üzerine defterdarlık, binanın kullanılıp kullanılmadığına dair bize bir yazı yazdı. Bizden talepleri oldu. Biz de bakanlığa yazdık ve bina hazineye devredildi” bilgisini vermişti.
Dönemin Valisi Enver Salihoğlu ise binanın hazineye devredildiğini yaptığı açıklamada ifade etmişti.
ALTINPINAR BELEDİYESİ BİNAYA TALİP OLMUŞTU
Dönemin Altınpınar Belediye Başkanı Tevfik Tokel ise yaptığı açıklamada, Torul Cezaevi binasını, Altınpınar Kalkındırma ve Tarımsal Kooperatifi adına talep ettiklerini belirterek, “Kooperatifimiz kar amaçlı olduğu gerekçesi ile yapılan teklifimiz kabul edilmedi” demişti.
DEĞERLENDİRMEYE ALINMALI
Halen atıl durumda bulunan Torul Cezaevi binası, tahrip olan bölümlerinin onarılması halinde turistik amaçla otel olarak kullanılmaya sunulması, kentin konaklama sorununu önemli ölçüde kaldırabileceği ifade ediliyor.
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim