• BIST 9639.77
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • Gümüşhane : -3 °C
  • Trabzon : 10 °C

“YATIRIM YAPAMAZ DURUMA GELDİK”

06.07.2015 16:45
“YATIRIM YAPAMAZ DURUMA GELDİK”
Gümüşhane Sanayici ve İş Adamları Derneği Gümüşhane Şubesi tarafından tarihi Balyemez Konağı’nda iftar yemeği düzenlendi.

Gümüşhane Sanayici ve İş Adamları Derneği Gümüşhane Şube Başkanı Arslan Murat Akçay, geleneksel iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, çözümsüzlüğün Gümüşhane’nin kaderi olmadığını, olmaması gerektiğini söyledi.

Akçay, geçmişten bugüne Gümüşhane’nin çok yönlü gelişiminde sanayici ve iş adamları olarak katkı koymaya çalıştıklarını, tüm zorluklara ve engellere rağmen bütün imkanların seferber edildiğini belirterek, şöyle dedi:

“GÜSİAD olarak ilimizin sosyo-ekonomik gelişiminin önündeki sorun ve sıkıntıları tespit edip, bunları dile getirmeye, çözümleri konusunda gerekli adımları atmaya çaba sarf edeceğiz. İlimizin sosyo-ekonomik imkanları, fiziki şartları, altyapı konumu itibariyle ve yoğun nüfusun bulunduğu bölgelere uzaklığı nedeniyle ve bunlara bağlı olarak ulaşımdaki yetersizliklerden dolayı ağır sanayi yatırımları yapmaya müsait değildir.”

“Madenlerin işletilmesi”

“İlimizin yer altı zenginlikleri olan madenlerin işletilmesi ve halen işletilen madenlerin işleticilerinden de gereği gibi haydanılamamaktadır. Maden firmaları kalıcı istihdam yaratacak yatırımlardan kaçınmakta, kendi çıkarlarını ön planda tutarak tek taraflı bu şehrin değerlerini talan etmektedirler. Günü kurtarmak adına şehrin geleceğine çok büyük zararlar verecek yaklaşımlar tekrar gözden geçirilmelidir. İlimizde faaliyette olan ve faaliyete girmeyi düşünen maden firmalarından bu şehre kalıcı istihdam yaratacak yatırımları da beraberinde getirecek formüller bulunmalı ve uygulanmalıdır. Bu haliyle geniş zamanda madencilik ilimize yarardan çok zarar verecektir.”

“Katı bürokrasi”

“İlimizde uygulanan katı bürokrasinin, yatırımda bu ilin önündeki en büyük engel olduğunu geçmişte defalarca dile getirdik. Bu güne geldiğimizde gördüğümüz değişen tek şey katı bürokrasinin artarak devam etmesidir. Bürokrasinin bu katı tutumunu çözmek için ise hiçbir zaman adım atılmadığını üzülerek takip etmekteyiz. Yatırımcıyı ve işadamını canından bezdiren bu soruna ivedilikle çözüm bulunmalı. Bu şartlarda bırakın dışarıdan yatırımcının gelmesini, uygulanan katı bürokrasi sebebiyle, ilimizde yatırımcı konumunda olan bizler dahil bu ilde yatırım yapamaz hale gelmiş durumdayız.”

“Ulaşım en büyük sorun”

“Bu ilin her türlü gelişiminin önündeki en büyük engel defalarca dile getirdiğimiz üzere ulaşım sorunudur. Sanayiden, turizmden, eğitimden, aklınıza gelebilecek her türlü gelişimden ve dolayısıyla kalkınmadan bahsetmek Hayalcılıktır. Ulaşımda ilimizin can damarı olacak olan, ancak yıllardır sürüncemede bırakılan Zigana Tüneli’nde sürünceme hala devam etmektedir. Bununla birlikte acilen rehabilite edilmesi lazım olan Tirebolu-Torul yolu bu haliyle tehlike saçmaya devam ederek hizmette tutuluyor. Bir an önce bu yolla ilgili çalışmaların başlaması, rehabilite edilmesi, bu şehre katkı sağlayacaktır.”

“Tren yolu ve havaalanı”

“Ulaşımda bir başka enstrüman olan hızlı tren muammasının bir an önce açıklığa kavuşturulması, gündemdeki yerini koruması ve acilen bölgenin hizmetine sunulması bölge kalkınmasının ayrı ve önemli bir ayağıdır. Kaderine terk edilmiş Salyazı Havaalanı ise bu ilin ayrı kanayan yarasıdır. Zigana Tüneli yapılırsa bu ilin deniz yoluna uzaklığı 45 dakikaya düşecektir. Yani bu manada deniz yolumuz da olacaktır.”

“ Çözümsüzlük bu şehrin kaderi değildir”

“Çözümsüzlük bu şehrin kaderi değildir, olmamalıdır. Ulaşımın yetersizliği bu ile yapılacak her türlü yatırımın, dolayısıyla sosyal ekonomik gelişiminde en büyük engellerden biridir. Bu ilin kalkınmasında mihenk taşı olacağına inandığımız turizmde yegane engelleyicisi konumundadır. İlimiz, kırsal turizm, yayla turizm, kış turizm, doğa turizm, inanç turizm gibi turizmde bu büyük potansiyele sahip olmasına rağmen, bu pastadan gerektiği gibi faydalanamamaktadır.”

“Süleymaniye yılan hikayesine döndü”

“Her defasında dile getirdiğimiz üzere ulaşım ve alt yapıdaki yetersizlik ilimizin turizmde hak ettiği yere gelmesini engellemektedir. Şehrimizin hemen yanı başında bulunan ve bu ilin kalkınmasına önemli rol oynayacak sosyal ekonomik gelişmeye ivme kazandıracak Kayak ve Turizm merkezi olabilecek Süleymaniye Mahallesi var. Bu şehre kazandırılmasıyla diğer turizm alanlarının da lokomotifi olacağına inandığımız Süleymaniye Kayak ve Turizm alanı tam 13 yıldır, adı gündemde olup ama bir türlü bu şehre katkı sağlayacak hale getirilmeyen Süleymaniye, 13 yıl önce yola çıkılan yola çıkılan ama bir türlü sonu gelemeyen bir yol, yani halk tabiri ile yılan hikayesi derler ya, burası yılan hikayesine geçmiştir. “

“Kırsal Kalkınma Programı”

“ 42 ilde uygulamakta olan ancak, ilimizin dahil edilmediği, Kırsal Kalkınma Programı’na (İPARD) Gümüşhane’nin dahil edilmesi talebimizi yeniliyoruz. GÜSİAD olarak defalarca dile getirip, ilgililer nezdinde girişimde bulunup, talepte bulunmamıza rağmen Gümüşhane ili bu programa dahil edilmemiştir. İPARD her yönü ile ilimize büyük katkı sağlayacak bir hibe destek programıdır. Desteğin kaynağı AB fonlarıdır. İPARD tarımsal kalkınmanın yanı sıra, kırsal turizmin gelişmesine destek veren ve hibe miktarı diğer AB destekleri ile kıyaslanmayacak kadar fazla olan bir programdır. Gümüşhane İli İPARD kapsamına alınmalıdır. GÜSİAD olarak bu isteğimiz ve talebimizdir.”

“Gümüşhane’nin imar planı”

“İlimizin şehir imar planı,  şehre katkı sağlayacak şekilde, yeniden gözden geçirilmelidir. Bununla birlikte, şehrin tek yönlü büyüme fecaatinin önüne geçilmelidir. Gelişen ve gelişmekte olan şehirleri gözden geçirdiğimizde şehirlerin büyük bir kısmı, o bölgenin fiziki şartlarına göre çok yönlü büyüme gösterdiklerini görmemiz mümkündür. Kaldı ki bu durum ilimizde doğu yönünde tek yönlü bir büyümeye teşvik edilmelidir. Bu durum ilimiz için çok sağlıklı bir gelişim değildir. Çok sağlıklı bir büyüme değildir. Kanımızca bu büyüme şekli hatalıdır. Bu hatadan bir an önce vazgeçilmeli, planlı bir büyümeye acilen yönlendirilmelidir.”

“HES Projeleri”

“İlimizde yapılan ve yapılması planlanan Hidroelektrik Santral (HES)projeleri vardır. Bu projeler tekrar gözden geçirilerek ilimize gelecekte büyük katkılar sağlayacağı düşündüğümüz turizm alanlarında, bu projelerin uygulanmasına müsaade edilmemelidir.”

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı İsmail Akçay da yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Gümüşhane’de tabi ki eksikler olacak. İnsan hayatı sorunlarla doludur ve bu sorunları çözmekle yükümlüdür. Gümüşhane olarak birlik ve beraberliğimizi sürdürdüğümüz sürece alamayacağımız hiçbir yatırım yoktur. Bütün işlerin önünde duran bürokrasiyi aşmakta ciddi sorunlar çekiyoruz. Gümüşhane şartlarındaki yatırımcıları herkesin başının üzerinde taşıması gerekir. Ama maalesef hayatında bir kişiye maaş ödememiş olan insanlar özel sektöre zaman zaman fatura kesmeye kalkıyor ya da özel sektörü yargılamaya kalkıyor. Bunlar hayatında bir kişiye maaş vermemiş insanlar. Gümüşhane bürokrasisinden, özel sektör dostu bir bürokrasi anlayışı bekliyoruz. Bütün bunlardan sonra bu birlik ve beraberliğin içerindeki güzelliğinde görmek gerekir. Gümüşhane’de keyifli ve dayanışma içerisinde olmak gerektiğini düşünüyorum.”

Belediye Başkanı Ercan Çimen ise yaptığı konuşmada, sorunların çözümü için çalışmaları sürdürdüklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

 “Zigana Tüneli 21 Mayısta ihale edildi. Karayollarının incelemesi sonucunda bu ayın sonunda sözleşmesi imzalanacak. Bununla beraber Giresun- Tirebolu yolu hattında iyileştirilme çalışmaları başlatıldı. Bildiğimiz üzere maden şirketleri madeni alır ve giderler. Koza Altın İşletmesinin büyük bir cevheri kalmadı. Artık onlar da toparlanma aşamasında. Yıldız Maden Şirketinin atık havuz sorunu vardı. Seçimlerden önce sorunlarını çözdük. Süleymaniye Mahallesinde, il özel idaresinin yaklaşık 2 milyon lira ödenek vermesiyle ulaşım sağlayacağımız yolda çalışma yaptı ve Yeşil Yol Projesi kapsamında da bir çalışma olacak.”

İftar yemeğine Belediye Başkanı Ercan Çimen, GÜSİAD Gümüşhane Şubesi Başkanı Arslan Mahir Akçay, TSO Başkanı İsmail Akçay’ın yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, GÜSİAD üyeleri ve iş adamları katıldı.

Haber Merkezi

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim