YAP PROJEYİ AL HİBEYİ
Gümüşhane AB Büro Sorumlusu ve Eurodesk İl Temsilcisi Erkan Duman, Avrupa Birliği Bakanlığı, Katılım Öncesi AB Mali Yardımı kapsamında finanse edilen Sivil Toplum Diyaloğu hibe programları aracılığı ile Türkiye ve Avrupa Birliği sivil toplum kuruluşları arasındaki diyalog sürecini desteklemeye devam edeceğini söyledi.
Toplantıya Vali yardımcısı İsmail Özkan, İlçe Kaymakamları, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Duman, Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıda AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyalogu Hibe Programı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Belirlenen hibenin dokuz ana başlıktan oluştuğunu anlatan Duman, şunları söyledi:
“Türkiye’nin AB’ye katılım sürecine önemli katkı sağlayacak olan hibe projeleri aracılığıyla, Türkiye ve AB üye ülke sivil toplumları arasında güçlü bağlar kurulması ve işbirliğinin desteklenmesi hedeflenmektedir. Bu çerçevede, AB ve Türkiye arasında Sivil Toplum Diyalogu projesi kapsamında Enerji Hibe Programı altında enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ile elektrik ve doğal gaz öncelik alanlarında geliştirilecek projelere yaklaşık 1 milyon Avro hibe desteği sağlanacaktır. Tarım ve Balıkçılık Hibe Programı altında geliştirilecek projelere toplam 2 milyon Avro hibe desteği sağlanacaktır. Tarım ve Balıkçılık Hibe Programı kapsamında, STK'lardan "tarım ve kırsal kalkınma, gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı ve balıkçılık" öncelik alanında proje geliştirmeleri beklenmektedir. Tarım ve Balıkçılık Hibe Programı kapsamında Türkiye'den başvuru yapan kuruluşların AB Üyesi Ülkelerden kar amacı gütmeyen kuruluşlar ile ortak projeler geliştirmeleri zorunludur. Benzer şekilde AB üyesi ülkelerden başvuru yapacak kar amacı gütmeyen kuruluşların da eş-başvuran olarak Türkiye'den STK'larla ortak bir proje geliştirerek başvurmaları gerekmektedir. Bu şartın sağlanması halinde AB Aday Ülkelerinden kar amacı gütmeyen kuruluşlar da geliştirilen projelerde eş-başvuran olarak yer alabileceklerdir.”
Bu projelerin yanı sıra çevre, tüketicinin ve sağlığın korunması, adalet, özgürlük ve güvenlik, iş kurma hakkı ve hizmet sunumu serbestisi, bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu; işletme ve sanayi politikası olmak üzere dokuz ana başlıktan oluştuğunu anlatan Duman, daha sonra şunları söyledi:
“Programın dördüncü ayağını oluşturacak bu dönemde, yaklaşık 11 milyon Avro bütçeyle, AB’nin dokuz politika alanında geliştirilecek projelerin desteklenmesi hedefleniyor. Dokuz hibe programı kapsamında proje başına en fazla 150 bin Avro destek sağlanıyor. Sunulan projelerin uygulama süreci en az 10 en fazla 15 ay olabilecek ve proje başvuruları ise İngilizce olarak Merkezi Finans ve İhale Birimi’ne yapılacak. Söz konusu hibe programları kapsamında uygun başvuru sahibi kuruluşların geliştireceği projeler aracılığıyla Türkiye ve AB üye ülke sivil toplumları arasında güçlü bağlar kurulması ve işbirliğinin desteklenmesi hedeflenmektedir.”
İş Kurma Hakkı ve Hizmet Sunumu Serbestîsi Hibe Programı
AB ve Türkiye arasında Sivil Toplum Diyalogu-IV projesi kapsamında, İş Kurma Hakkı ve Hizmet Sunumu Serbestîsi Hibe Programı altında geliştirilecek projelere toplam 1 milyon Avro hibe desteği sağlanacaktır. İş Kurma Hakkı ve Hizmet Sunumu Serbestîsi Hibe Programı kapsamında, STK’lardan “AB ülkelerinde tesis edilen mesleki yeterliliklerin karşılıklı tanınması isteminin daha iyi kavranabilmesi için meslek örgütleri arasında işbirliği” öncelik alanında proje geliştirmeleri beklenmektedir
Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Hibe Programı
Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Hibe Programı altında geliştirilecek projelere toplam 1 milyon Avro hibe desteği sağlanacaktır. Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Hibe Programı kapsamında, STK’lardan “göç, sığınmacılar ve insan kaçakçılığı ile mücadele” öncelik alanında proje geliştirmeleri beklenmektedir.
Eğitim Hibe Programı
Eğitim Hibe Programı altında geliştirilecek projelere toplam 1 milyon Avro hibe desteği sağlanacaktır. Eğitim Hibe Programı kapsamında STK’lardan öncelik olarak okul terkleriyle mücadele hayat boyu öğrenme için anahtar beceriler ve yeterliliklerin geliştirilmesi, öğretmenlerin mesleki ve pedagojik gelişimlerinin iyileştirilmesi, okul öncesi eğitim, yetişkin eğitiminde kalite gibi ana başlıklar taşımaktadır.
Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı
Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı altında tüketici hakları ve halk sağlığı konularında geliştirilecek projelere 1 milyon Avro hibe desteği sağlanacaktır. Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programları kapsamında Türkiye’den başvuru yapan STK’ların AB Üyesi Ülkelerden kar amacı gütmeyen kuruluşlar ile ortak projeler geliştirmeleri zorunludur. Benzer şekilde AB üyesi ülkelerden başvuru yapacak kar amacı gütmeyen kuruluşların da eş-başvuran olarak Türkiye’den STK’larla ortak bir proje geliştirerek başvurmaları gerekmektedir. Bu şartın sağlanması halinde AB Aday Ülkelerinden kar amacı gütmeyen kuruluşlar da geliştirilen projelerde eş-başvuran olarak yer alabileceklerdir.
Ramazan YETİM
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim