YAĞLARI LAVABODAN DÖKMENİN BEDELİ
Bir litre bitkisel atık yağ bir milyon litre içme suyunu kirletmekte ve kullanılmış bitkisel yağlar evsel atık kaynaklı su kirliliğinin %25’ini oluşturduğunu ifade eden Bayram “Su yüzeyini kaplayan ve havadan suya oksijen transferini önleyen bitkisel atık yağlar; denizlere, akarsulara ve göllere ulaşarak canlı türlerine zarar vermektedir. Bu kirlenmenin 20 yıl içerisinde deniz, akarsu ve göllerde devam eden yaşama büyük zararlar vereceği öngörülmektedir” dedi.
Bitkisel Atık Yağlar Su ve Toprağa Nasıl Karışıyor?
Her 100 kişiden 90’ının kullanılmış atık yağları lavaboya dökerek temizlediğini ifade eden Bayram, bitkisel atık yağların evsel atıklarla birlikte atılması, kanalizasyon sistemi gibi kolektör sistemlerine verilmesi veya kontrolsüz bir şekilde açık alanlara bırakılmasının sakıncalı olduğunu belirterek, “Bu alanlara dökülen atık yağlar kolektör sistemlerinin tıkanmasına, yeraltı sularının kirlenmesine, evsel atık su kirliliğinin ve arıtma tesisi maliyetlerinin artmasına neden olabilmektedir. Yağlar çöpe döküldüklerinde ise çöplük alanlarda önce toprağa daha sonra kullanılabilir yer altı sularına karışabilir. Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında, ekotoksik özelliğe sahip, denize, akarsuya ve yeraltı sularına ulaştığında, ekosistemdeki tüm canlı türlerine zarar veren bitkisel atık yağların kaynağında ayrı toplanması önem arz etmektedir” diye konuştu.
Bayram, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak, ara depolama tesislerine çevre lisansı vermek, bu tesisleri düzenli olarak izlemek ve denetlemek, bitkisel atık yağ üreten atık üreticileri ile geri kazanım tesisleriyle veya bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri ile yıllık sözleşme yapmalarını sağlamak ve atık taşınması ile ilgili faaliyet gösteren firmalara ve araçlara taşıma lisansı vermek konularında görevli ve yetkili olduklarını söyledi.
Bir Litre Atık Yağ Bir Milyon Litre Su Kirletiyor
Bir litre atık yağın bir milyon litre içme suyunu kirletebildiğini belirten Bayram, “Kullanılmış bitkisel atık yağlar evsel atık su kirliliğinin %25’ini oluşturmaktadır. Atık yağlar bulunduğu ortamı kirletir, ortamda yaşayan canlılara zarar verir.Atık su kirliliğinin %25 oranında kaynağını, kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağlar oluşturmaktadır. Arıtılmayan atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar; denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman o suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu ortamdaki, başta balıklar olmak üzere diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açar” şeklinde konuştu.
Atık Yağları Biriktirin
Vatandaşlardan kızartmalık atık yağlarını lavaboya, çöpe, suya ve toprağa dökmemelerini isteyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Cemil Bayram, Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği gereğince bitkisel atık yağların kaynakta azaltılması ve geri kazanılmasının esas olduğunu, bu bağlamda da vatandaşların bu tür yağlarını ayrı olarak biriktirerek lisanslı toplama firmalarına verilmek üzere İl Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı ile irtibata geçmeleri gerektiğini söyledi.
Su Arıtma Tesislerinin Maliyetini Arttırıyor
Kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğünde kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden olur diyen Bayram, “Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutar ve kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep olurlar. Böylece atık su arıtma tesislerine zarar verir ve işletme maliyetini artırır” açıklamalarında bulundu.
Her Yıl 1.7 Milyon Ton Bitkisel Yağ Tüketiliyor
Türkiye'de her yıl yaklaşık 1,7 milyon ton bitkisel yağ tüketilmekte olduğunu aktaran Bayram, “Yağ rafinasyon projesi sonucu ve elde edilen yağın tüketimi sonucu yaklaşık 350 bin ton bitkisel atık yağ oluştuğu tahmin edilmektedir” dedi.
İlimizde Bin 495 Litre Atık Yağ Toplandı
Gümüşhane’de 2015 yılında yapılan çalışmalar sonucu bin 495 litre atık bitkisel yağ toplanarak bertaraf edildiğinin altını çizen Bayram, “İlimizde bitkisel atık yağ üreticilerinin biriktirdikleri bitkisel atık yağlar Kolza Biodizel Yakıt ve Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine ait lisanslı araçlarla toplanıp, işleme tesislerine götürmektedir Atık yağ sevkiyatında ulusal atık taşıma formu kullanmak ve her taşımadan sonra bunların bir kopyasını İl Müdürlüğümüze göndermek, ayrıca bu belgeleri, üreticiler ve bertaraf eden firmalar beş yıl süreyle muhafaza etmekle yükümlüdür” diyerek açıklamasını sonlandırdı.
Zeynep Erdoğdu
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim