VAHŞİ DEPOLAMA SONA ERİYOR
Gümüşhane merkez ilçe başta olmak üzere Kürtün, Torul, Köse ve Şiran ilçelerinde toplanan evsel atıkların açık alanlarda toplanması ve daha sonra yakılmak suretiyle yok edilmesinin çağ dışı kalmış bir uygulama olduğu belirtildi.
Vahşi Çöp Depolama Çağdaşlıktan Uzak
Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Nas, vahşi çöp depolamanın, çevreye vereceği zararlardan dolayı son derece tehlikeli ve sakıncalı olduğunu belirterek, “Sadece ilimizde değil ülkemizde de yaygın bir şekilde uygulanan bu yöntemde, atıklar hiç bir önlem alınmadan bir alana atılıp öylece bırakılmaktadırlar. Çağdaşlıktan uzak olan düzensiz depolama yöntemi yeraltı sularını ve yüzeysel suları kirletmekte, rahatsız edici kokulara, yangınlara ve hatta patlamalara neden olmakta, sinek gibi problemler doğurmakta, buradan beslenen kuş ve diğer hayvanlar ise bulaşıcı hastalıkların yayılmasına sebebiyet vermektedirler. Bu nedenle bu uygulamadan en kısa zamanda vazgeçilmelidir” dedi.
Bakanlıktan 3 milyon lira
Gümüşhane’de, dönemin Belediye Başkanı Mustafa Canlı tarafından yürütülen Gümüşhane Belediyeler Birliği Başkanlığı sırasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından aktarılan 3 milyon lira ile 3 yıl önce Kelkit ilçesinde Çöp Aktarma İstasyonu’nun yapımı tamamlanmış olmasının ilçe ve köylerinde kirliliği ortadan kaldırırken, Gümüşhane Organize Sanayi Bölgesi’nde başlatılan çalışma ise tepkiler üzerine durdurulmuştu. Hacıemin Mahallesi ile Mescitli köyü sınırlarının kesiştiği alanda başlatılan Çöp Aktarma İstasyonu aradan bunca zaman geçmesine rağmen bir türlü tamamlanamaması ise tepkilere neden oluyor.
Eksikler Tamamlanıyor
Gümüşhane Belediye Başkanı ve Gümüşhane Yerel Yönetimler Birliği Başkanı Ercan Çimen, Çöp Aktarma İstasyonunun gecikme nedeninin kendilerinden kaynaklanmadığı belirterek, Katı Atık Aktarma İstasyonu’nun bitmek üzere olduğunu ve Ekim ayı içerisinde faaliyete geçmesinin planlandığını söyledi. Çimen, “Katı Atık Aktarma İstasyonunda eksikler hızla tamamlanıyor. Gümüşhane transfer istasyonunda köprü yapım çalışmaları devam ediyor. Yol aydınlatma ve su bağlantılarını gerçekleştirdik. Bunun dışında tesisin aktif hale getirebilmesi için iç elektrik, tesisat bağlantıları ve montaj çalışmaları devam etmektedir. Gümüşhane’deki toplam evsel atık potansiyelinin günlük 146-150 ton olduğu tahmin edilmektedir. Bu proje Gümüşhane’deki en ciddi çevresel çalışmalardan biridir. Bunun için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz ve Ekim ayı içinde tesisimizi faaliyete geçirmeyi planlıyoruz” ifadelerine yer verdi.
14 Belediye Üye
Yerel Yönetimler Birliği’ne 14 belediyenin üyeliğinin yanında İl Özel İdaresi’nin de üyeliğini gerçekleştirdiğini belirten Çimen, köylerdeki vahşi depolamaya da son vererek, evsel atıkların Gümüşhane’deki ‘Katı Atık Aktarma İstasyonu’nda gerçekleştirileceğini ifade etti. Başkan Çimen vahşi depolamaya Gümüşhane’de tamamen son verileceğini ve transfer istasyonları aracılığı ile evsel atıkların üye oldukları ‘Bayburt Evsel Atık Düzenli Depolama Tesisi’ne nakliye işleminin gerçekleştirileceğini vurguladı.
Vahşi Depolamaya Devam Ediyoruz
Köse Belediye Başkanı Şerif Aygün, ilçenin çöplerini Gümüşhane merkez olmak üzere, Şiran, Torul ve Kürtün ilçelerinde olduğu gibi kendilerinin de vahşi depolama sistemi ile yok etmeye çalıştıklarını belirterek, “Kelkit’teki çöp aktarma istasyonuna ilçe olarak çöplerimizi henüz aktaramadık. Gümüşhane’deki çöp aktarma istasyonunun tamamlanmasını bekliyoruz. Tamamlanmasının ardından Torul, Kürtün ve Gümüşhane bu istasyona, Köse, Kelkit ve Şiran ilçeleri de Kelkit ilçemizdeki istasyona buradan da Bayburt’taki çöp toplama istasyonuna aktarılacak” diye konuştu.
Altıparmak, tepki gösterdi
Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak ise Kelkit’teki Çöp Toplama İstasyonuna çöplerin aktarılması için Gümüşhane Belediyeler Birliği tarafından bir mevzuatın hazırlanması gerektiğini vurgulayarak, “Her nedense bu mevzuat bir türlü hazırlanıp hayata geçirilmedi. Eğer mevzuat hazırlanmış olsaydı, çöplerimiz Kelkit Çöp Toplama İstasyonuna nakledecektik. Bu nedenle sıkıntı yaşıyoruz. İlçemizin çöplerini vahşi çöp depolama ile yok etmeye çalışırken, köylerden gelen çöpler de bizim çöp depoladığımız alana dökülüyor. Onları da yok etme işi belediyemiz tarafından yapılıyor. Bir mevzuatın hazırlanmasının bu kadar sürmesini anlamak mümkün değil” diyerek tepki gösterdi.
Vahşi Çöp Depolama Alanımızı Kapattık
Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, vahşi çöp depolama alanını kapattıklarını, ilçenin ve bağlı belde ile köylerin, çöplerinin Çöp Aktarma İstasyonuna, buradan da Bayburt Çöp Toplama İstasyonuna naklettiklerini söyledi.
Organik Tarıma Destek
Organik tarım ve hayvancılığın en büyük tesisinin Kelkit ilçesinde bulunduğunu Kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:
“Türkiye'nin organik süt üretiminin yüzde 80'i ilçemizden karşılanıyor. Ayrıca, ilçemizde organik tarımla ilgili ciddi çalışmalar var. Çöp aktarma istasyonumuz, organik tarımın gelişmesi yönünde büyük bir adım oldu. İstasyonumuz sadece insan sağlığı açısından değil, arazi açısından da büyük önem taşıyor. Kelkit, Şiran, Köse ilçe merkezleri, beldeler ve köylerin çevre kirliliğinin ortadan kalkması organik tarıma çok büyük katkı sağlayacaktır. Kelkit ve Şiran ovalarına hayat veren Kelkit Çayı'nın evsel atıklar nedeniyle kirlenmesinin de önüne geçilecek. Şiran ile Köse’nin de çöplerinin bu istasyona aktarılması ile birlikte çok daha temiz bir çevreye kavuşmuş olacağız."
Metan gazı patlamasına karşı önlem
Yılmaz, çöp aktarma istasyonu kurulmadan önce ilçe çöplerinin vahşi depolama alanında depolandığını ancak, çöp aktarma istasyonunun yapılmasından sonra vahşi çöp depolama alanını toprakla kapattıklarını belirterek, “Bunu yaparken, metan gazı patlamasına karşı da önlemimizi aldık. Kapatılan vahşi çöp depolama alanına 4 metresi toprak altında kalmak üzere 10 ayrı yere 7 metre uzunluğunda borular yerleştirdik. Kapatılan alanda oluşan çıkışını gazın bu borulardan sağlayarak, olası bir patlamaya karşı da önlemimizi aldık” diye konuştu.
İbrahim Özdemir
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim