• BIST 9639.77
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Gümüşhane : 0 °C
  • Trabzon : 11 °C

VAHŞİ DEPOLAMA SONA ERDİ

25.12.2015 15:50
VAHŞİ DEPOLAMA SONA ERDİ
VAHŞİ DEPOLAMA SONA ERDİ

Gümüşhane Belediye Başkanı ve Gümüşhane Yerel Yönetimler Birliği Başkanı Ercan Çimen, katı atık istasyonunun hizmete girmesiyle birlikte vahşi depolamaya son verdiklerini söyleyerek “Şehrimizin temiz bir çevreye kavuşması için gece gündüz çalışıyoruz” dedi.

AKTİF ÇALIŞIYOR

Başkan Çimen, gazetemize yaptığı açıklamada Katı Atık Aktarma İstasyonu’nun yapımının tamamlandığı ve aktif olarak çalıştığını belirterek “Şehrimizin daha temiz ve daha modern olması için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Yapımı tamamlanan katı atık aktarma istasyonu aktif olarak çalışmaya başladı. Şu anda gerek ilimizdeki gerekse Kelkit ilçemizdeki katı atık aktarma istasyonlarından, Bayburt İli Evsel Katı Atık Düzenli Depolama İstasyonuna taşınıyor. İstasyonumuz şu anda yüzde 80 kapasite ile çalışıyor ve önümüzdeki günlerde tam kapasite ile şehrimize hizmet verecek. Çöplerin katı atık aktarma istasyonuna sevk edilmesi ile artık şehrimiz daha temiz bir çevreye kavuşacak” diye konuştu.

Başkan Çimen, Gümüşhane Yerel Yönetimler Birliği olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan hibe olarak sağlanan yaklaşık 2 Milyon 500 bin liraya Gümüşhane merkez ilçe ile Kelkit ilçesine iki katı atık aktarma istasyonunun yapıldığını belirtti.

9 YIL ÖNCE KURULDU

Gümüşhane Yerel Yönetimler Birliği’nin 9 yıl önce kurulduğunu hatırlatan Çimen, Gümüşhane merkez ilçe başta olmak üzere, Kelkit, Şiran, Köse, Kürtün ve Torul ilçeleri ile Kürtün Özkürtün, Şiran Yeşilbük, Gümüşhane Arzularkabaköy, Kelkit Deredolu, Gümüşgöze, Öbektaş, Söğütlü ve Ünlüpınar belde belediyeleri olmak üzere 14 belediye ile İl Özel İdaresi’nin birliğe üye olduğunu kaydetti.

2 AYRI İSTASYON

Kelkit ilçesine yapılan katı atık aktarma istasyonunun iki yıl önce tamamlanarak hizmete girdiğini bildiren Çimen, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İlimize yapılması planlanan katı atık aktarma istasyonu 2011 yılında ihale edildi ve 2012’de bitmesi gerekiyordu. Organize Sanayi Bölgesi yakınında yapımına başlanılan istasyonumuz gelen tepkiler üzerine durduruldu. Hacıemin Mahallesi sınırları içerisinde yeni bir alan yeri belirlenerek yapımına yeniden başlanıldı. Üç yıldır bekleyen yapım sürecine hızlandırdık ve beş ay gibi kısa bir sürede yapımını tamamladık.”

ÇÖPLER KATI ATIK İSTASYONLARINA

Başkan Çimen, il, ilçe ve belde belediyelerinin çöplerinin iki ayrı istasyonlara taşınacağını kaydederek, şöyle konuştu:

“İlimizde bulunan katı atık aktarma istasyonuna Gümüşhane merkez ilçe ile Arzularkabaköy beldesi, Torul, Kürtün ve Kürtün Özkürtün beldesindeki çöpler aktarılacak. Kelkit ilçemizdeki katı atık istasyonuna ise Kelkit, Şiran, Köse ilçeleri ile Şiran Yeşilbük, Kelkit Ünlüpınar, Deredolu, Gümüşgöze, Öbektaş ve Söğütlü belde belediyeleri çöplerini gönderecek. Her iki istasyonda paketlenen çöpler 30 tonluk römorklarla birlikte Bayburt ilimizdeki Evsel Katı Atık Düzenli Depolama İstasyonuna gönderilecek. Ancak, Kürtün ilçesi ile bu ilçemize bağlı Özkürtün beldesi ilimizdeki katı atık istasyonuna 50 kilometreden uzak olduğu için sorun oluşturuyor. Bu iki yerleşim yerimiz için ayrı bir proje çalışmamız var.”

KÖYLERİN ÇÖPLERİ DE KATI ATIK İSTASYONLARINA

Başkan Çimen, köylerin çöplerinin de katı atık aktarma istasyonlarına nakledileceğini ifade ederek, “Bu aktarma birliğimize üye olan Gümüşhane İl Özel İdaresi tarafından gerçekleştirilecek. Böylece hem Gümüşhane merkez ilçe ile birlikte tüm ilçeler, beldeler ve köylerin çöpleri bu istasyonlara aktarılmasıyla çevresel kirliliğin de önüne geçilmiş olacak” diye konuştu.

GÜNLÜK 140 TON EVSEL ATIK OLUYOR

Çimen, bir kişinin günlük yarattığı çöpün bir kilo olduğunu belirterek, “İlimizin toplam nüfusu 146 bin. Her kişi 1 kilo çöp ürettiğine göre günlük ilimiz genelinde oluşan çöp toplamı 146 tonu buluyor. Bunu vahşi depolama ile yok etmek ayrı bir çevre kirliliğine neden oluyor. Kurulan katı atık istasyonları ile çöpler sağlıklı toplanacak, katı atık aktarma istasyonlarına aktarılacak. Vahşi depolama ile birlikte çevresel kirliliğin de önüne geçilmiş olunacaktır. Bu çalışmanın yüzde 80’ini tamamladık. Ocak ayı ile birlikte yüzde 100’e ulaşacağız” ifadelerini kullandı.

DÜZENLİ DEPOLAMA SAHASI

Gümüşhane Yerel Yönetimler Birliği Müdürü Murat Aydın ise gelecekteki hedeflerinin Gümüşhane’ye ait düzenli bir depolama sahası kurmak olduğunu belirterek, “Kağıt, cam, naylon, plastik gibi malzemeler de evsel katı atıklara karışıyor ve çok hacim kaplıyor. Bu durum da depolama alanının ömrünü ciddi manada kısaltıyor. Bu olumsuzluğun önüne geçmek için ambalaj atığı toplama ve ayırma tesisi projemiz var. Proje sayesinde hem geri dönüşüm hem de istihdam alanı sağlamış olacağız. Tek bir belediyenin bu projenin maliyetini karşılaması mümkün olmadığı için projemiz Gümüşhane merkez ilçelerini kapsayacak ve Yerel Yönetimler Birliği üzerinden hayata geçirilecek” dedi.

GÜMÜŞHANE’DEKİ EN BÜYÜK ÇEVRESEL UYGULAMA

Aydın, açıklamasında, “Şu anda Gümüşhane Topal mevkiinde vahşi depolama yapılıyor ve ağır metaller içeren çöp suları yüzeysel ve yeraltı sularına karışma riski taşıyor. İlk aşamada hedefimiz çöplerin düzenli olarak depolanması. Daha sonraki aşamada ise çöplerdeki değerlendirilebilir atıkların ayrıştırılması. Ancak en önemli nokta vatandaşlarımızın bilinçlendirmesidir. Bu proje Gümüşhane’deki en ciddi çevresel uygulamadır. Yükü büyük ama altından kalkabileceğimizi biliyoruz. 2016 yılı itibari ile personelimizle randımanlı şekilde çalışmamızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Ramazan Yetim-Zeynep Erdoğdu

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim