VADİDEKİ GÜMÜŞHANE
Gümüşhane'nin eski Milletvekillerinden, eğitimci, yazar Sabri Özcan San'ın vefatından önce hazırladığı kitap 17 yıl sonra Gümüşhane Valiliği yayını olarak raflardaki yerini aldı.
Cumhuriyetin ve Gümüşhane’nin Harşit vadisindeki kuruluşuna tanıklık eden San’ın 80’li yaşlarında yaklaşık 5 yıl boyunca emek verdiği ve bugüne kadar yayımlanamayan “Vadideki Gümüşhane” adlı kitabı Vali Dr. Yusuf Mayda’nın talimatıyla Gümüşhane Valiliğinin 19.yayını olarak bastırıldı.
İlk etapta bin adet bastırılan ve ülke genelindeki tüm İl Halk Kütüphaneleri ve Üniversitelerin kitaplık ve dokümantasyon bölümlerine gönderilen kitap 334 sayfadan oluşuyor. Gümüşhane’nin Harşit Vadisinde ki yerleşimiyle ilgili kuruluşu, gelişmesi ve 1996 yılındaki durumu hakkında bilgi veren kitabın editörlüğünü ise Ali Ülkü Özener yaptı.
Gümüşhaneli genç kuşaklar için kaynak olma özelliği taşıyan ve 12 bölümden oluşan kitapta şehir merkezine ait bugüne kadar günyüzüne çıkmamış fotoğraflar yer alırken, şehrin kültürel ve sosyal yaşamına dair önemli notlar bulunuyor. Gümüşhane’nin elektrikle ilk buluşmasından, ilk hastane, cezaevi yapımına varana kadar çok sayıda bilginin yer aldığı kitapta ayrıca Daltaban semti ve Atatürk Caddesiyle ilgili oldukça detaylı bilgilerde yer alıyor.
Şehrin Valileri, Belediye Başkanları, Milletvekilleri, akademisyenleri, sanatçıları ve gazetecilerinin de bilgilerine yer verilen kitap aynı zamanda dönemin bir antolojisi olma özelliği taşıyor.
Kitabın önsözünü kaleme alan Vali Dr. Yusuf Mayda, Gümüşhane’nin tabiatının bahşettiği doğal güzellikler ve coğrafyasıyla asırlar boyunca önemli bir yerleşim yeri olma hüviyetini hep muhafaza ettiğini belirterek, Sabri Özcan San’ın bu kitabında şehirde yaşanan hayatı ve onlarca zarif hatırayı anlattığını söyledi.
“Vadideki Gümüşhane” kitabının Gümüşhane’nin kültürünü gelecek nesillere aktarılmasında katkı sağlayacağını dile getiren Vali Mayda, yarım kalan eserin tamamlanmasına destek veren San ailesine de teşekkür etti.
Kitabın editörü Ali Ülkü Özener ise Sabri Özcan San’ın 8.eseri olan “Vadideki Gümüşhane” adlı kitabının tuttuğu günlüklerin ve biriktirdiği belgelerin değerlendirmesi sonucunda ortaya çıktığını ve “Belgesel” tadında bir yayın olduğunu söyledi.
1912 yılında Gümüşhane’de doğan, 10 ve 13.dönem Gümüşhane Milletvekilliği yapan Sabri Özcan San, Aşık Hicrani, Rusların Gümüşhane İlini İşgali, Gümüşhane Kültür Araştırmaları ve Yöre Ağızları, Gümüşhaneli Eski Şairler ve Türküler, Trabzon Salnamelerinde Gümüşhane Sancağı, Siyaset Dünyamızdan, Ölümünün 60. Yıldönümü Nedeniyle Cenap Şehabettin’in Avrupa Mektupları ve Vadideki Gümüşhane gibi çok değerli eserleri Gümüşhane kültürüne kazandırmış ve 1997 yılında vefat etmişti.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim