ÜRETİMSİZ İHRACAT OLMAZ
Akçay, Gümüşhane’nin Trabzon’da yer alan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’ne bağlı olduğunu ve yapılan tüm ihracat işlem sicillerinin, İhracatçılar Birliği’nde tutulduğunu belirtti.
KABUL ETMELİYİZ
Gümüşhane’nin gelişmediğini ve bunu kabul etmek gerektiğini dile getiren Akçay, “Gümüşhane, coğrafi şartların zorluğuyla sanayisi gelişmemiş, ekonomisi gelişmemiş, turizmi gelişmemiş bir ildir. Bunları görmemiz ve kabul etmemiz gerekir. Bunları daha iyi hale getirmek için de yeni düzenlemeler, yeni çalışmalar yapmalıyız. İhracat için bir mal üretmeniz gerekiyor. Eğer üretim yoksa ihracatta yoktur. Üretim için ilimizin alt yapısı yeterli değil. Öncelikle ilimiz alt yapısının üretime yeterli hale getirilmesi gerekiyor. Üretim için girişimcinin destekleri yeterli değil, girişimcimize ihracat yapmak şartıyla da birtakım destekler verilmesi gerekiyor” dedi.
İHRACAT NOKTASINA GELEMEDİK
Akçay, “İlimize baktığımız zaman ürettiğimiz sadece pestil ve köme. Bu ürünler ihracat yapacak ölçekte üretilmediği için henüz ihracat noktasına gelmedi. Bunun devamlılığı ve sürdürülebilirliği yok. Bir işletmenin yılda 10-20 ton mal üretmesiyle ihracat yapılmıyor. Bir maden firmamız ihracat yapıyor ancak bu maden firmamızın da merkezi İstanbul olduğu için İstanbul üzerinden ihracat yapılıyor. Sistem bu şekilde işlediği için yurtdışına ihraç edilen madenlerin ihracatı ilimizden görünmüyor. Maden firmasıyla, yapılan ihracatların Gümüşhane’den yapılması için neler yapabiliriz diye zaman zaman görüşüyor ve taleplerimizi onlara da iletiyoruz” diye konuştu.
KAYDA DEĞER TEŞFİK YOK
İhracatta kayda değer bir desteğin olmadığını belirten Akçay, “Yatırım ve üretime yönelik projeleriniz olursa onlarda ithalat yapacağınız araç ve gereçler üzerinden bazı vergiler indiriliyor. Gümrük vergisi indiriliyor, Katma Değer Vergisi indiriliyor ancak ihracatla alakalı kayda değer bir teşvik bildiğim kadarıyla yok” ifadelerine yer verdi.
YİNE SONLARDAYIZ
Akçay açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:
“İhracatta zannediyorum ki yine son sıralarda olacağız, çünkü pestil üreten bir arkadaşımız az bir miktarda ihracat yapıyor. Yıllık belki 100 bin ya da 200 bin dolarlık ihracat yapılıyor. Merkezi Köse’de bulunan bir mobilyacımız vardı. Kendisi Bursa’da ihracat yapıyordu. Belki ülke genelindeki istikrarsızlıktan dolayı ihracatı geriledi veya durdu. Bir dönem maden firması Gümüşhane üzerinden ihracat yaptı. O dönemde ilimiz 76. Sıraya çıktı. O dönem bir sıçrama yapmıştık. Daha sonra ise Gümüşhane devre dışı oldu. Sonuç itibariyle, ihracat noktasında muhtemelen yine sonlardayız.“
BOŞ PARSELLER VAR
Öte yandan Gümüşhane Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürü Metin Şeker, üretimi artırmak için yatırımcılara bedelsiz arsa tahsis ettiklerini ve yatırım yapacak girişimcilere bütün kolaylıkları sağladıklarını söyledi.
Gümüşhane OSB’de boş parseller bulunduğunu kaydeden Şeker, “OSB’de bulunan firmaların tam kapasite olarak çalıştığını varsayarsak bu firmalarda toplam bin kişi istihdam edilebilir. Bu bin kişiyi aileleri ile düşünüp çarpan olarak 4’ü aldığımızda ise 4 bin kişinin dolaylı da olsa buradan yararlandığını görürüz. Bu açıdan bakıldığında OSB’nin Gümüşhane ekonomisine katkısının azımsanmayacak derecede olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim. Mevcut sorunlardan birisi sanayi tahsislerinde kullanılan alanlardır. Örneğin, yatırımcı 10000 m2’lik bir arsayı tahsis ettiğinde 5000 m2’sine fabrikasını kurabiliyor. Ancak, yatırımcı burada daha büyük alanı kullanarak daha fazla istihdam oluşturmak istiyor. Fakat şartlar buna müsaade etmiyor. Diğer bir sorun ise yönetmelikte geçen ‘Bir taraftaki tahsis yüzde 25 doluluk oranına sahip olmadan başka bir arsa tahsis edilmez’ ifadesidir. Bana göre, OSB’lerle ilgili olarak Bakanlığın hem yatırımcının hem de bizlerin sorunlarını dinleyip bunlarla ilgili olarak ciddi anlamda çalışmalar yapması gerekmektedir. Gümüşhane OSB’de boş parseller bulunmaktadır. Gümüşhane OSB, 6. teşvik bölgesinde yer almakta ve bu bölgenin bütün olanaklarından yararlanabilmektedir. Biz, Gümüşhane OSB olarak, yatırımcılara bedelsiz arsa tahsis etmekteyiz. Burada yatırım yapacak girişimcilerimize bütün kolaylıkları sağlıyoruz, sağlamaya da devam edeceğiz. Bu süreci hızlı bir şekilde gerçekleştireceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.
GÜMÜŞHANE OSB’DE SON DURUM
Şeker, Gümüşhane OSB’de yaklaşık 600 kişinin istihdam edildiğini belirterek, “OSB’de faaliyet gösteren firmalarımızda 600’e yakın insanımız istihdam edilmektedir. Gümüşhane il olarak 5.teşvik bölgesinde yer almasına rağmen, Gümüşhane OSB’de faaliyet gösteren firmalar, 6. teşvik bölgesinde yer alan illerin olanaklarından faydalanmaktadırlar. Bu teşvikler de OSB’ye yatırım yapacak olan işletmeci ve yatırımcıların, yapacakları yatırımlarla alakalı olarak, beklentilerini karşılamamaktadır. Bu nedenle, şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, teşvik çıkmadan önceki taleplerle teşvik çıktıktan sonraki talepler arasında çok da fazla bir fark yoktur. Bu sanayi bölgesi içerisinde bulunan firmaların en büyüğü olma özelliğine de sahip Gümüştaş Madencilik, maden sektöründe faaliyet göstermekte ve bakır, kurşun ve çinko madenlerini işlemektedir. Ayrıca sanayi bölgemizde Gümüşhane ilimizle özdeşleşmiş ürünler olan pestil ve köme üretimi yapan gıda sektörüyle alakalı firmalar da mevcuttur. Bunların dışında yem fabrikası, gübre kurutma fabrikası gibi hayvancılık ve tarımla alakalı firmaların yanı sıra mermer ve plastik doğrama üzerine
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim