“TÜRKİYE’DE BİR NUMARAYIZ”
Gümüşhane Valisi Okay Memiş, pestil ve köme üretiminde Türkiye’de Gümüşhane’nin bir numara olduğunu, pestil ve kömenin ana hammaddesi olan cevizin de Gümüşhane’de üretilmesi için ceviz bahçelerinin kurulma çalışmalarının hızla sürdüğünü söyledi.
Vali Memiş, beraberinde Defterdar Turan Kemer, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen ve Orman İşletme Müdürü Orhan Şen’le Akçakale köyünde incelemede bulundu.
GÜMÜŞHANE’NİN İLK CEVİZ BAHÇESİ
Vali Memiş, Akçakale köyü muhtarı Ali Şişman ile köyün kırsal alanında ceviz bahçesi kuran Yaşar ve Uğur Şahin kardeşlerden bilgi aldı.
Yaşar ve Uğur Şahin kardeşler, hazineden kiraladıkları 45 dönüm arazinin yanında, kendilerine ait 60 dönüm araziyi de ekleyerek toplam 105 dönümlük arazide ilk özel ceviz bahçesini oluşturduklarını, dikilen fidan sayısının ise 2 bine ulaştığını söyledi. Şahin kardeşler, 2011 yılında başladıkları ve Karadeniz’in en büyük ceviz bahçelerinden birini Akçakale köyünde kurdukları bilgisini verdi.
“GÖLETİ İHTİYAÇ OLARAK GÖRÜYORUM”
Daha sonra Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 175 dönüm sahada 49 yıllığına kiralanan ve dikimleri de devlet tarafından yapılan ceviz tesisini inceleyen Vali Memiş, Akçakale köyü muhtarı Ali Şişman’ın sulama ihtiyacı için gölet yapılması teklifini olumlu karşıladığını, bölgedeki potansiyelin daha da artması için sulama göletine ihtiyaç olduğunu ve bunu da Devlet Su İşleri ile görüşeceğini söyledi.
“YURT DIŞINDAN BİLE CEVİZ ALIYORUZ”
Vali Memiş, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Gümüşhane’de yıllık 5 bin ton pestil ve köme üretiminin yapıldığını belirterek, “Bu alanda Türkiye’de bir numarayız. Bizim en güçlü olduğumuz tarımsal sanayi alanımız pestil ve kömedir. Pestil ve kömenin esas ana hammaddesi ise cevizdir. Ancak bu cevizi bana verilen bilgilere göre dışarıdan temin ediyoruz. Gümüşhane dışından, hatta yurt dışından temin ediyoruz” dedi.
50 BİN CEVİZ FİDANI DİKİLECEK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Orman İşletme Müdürlüğü ile birlikte bir proje geliştirdiklerini anlatan Vali Memiş, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Allah nasip ederse bir yıl içerisinde 2 bin 500 dönüm araziye yapacağımız 50 bin adet ceviz dikimi ile bir kilogram cevizi bile Gümüşhane dışından almayacağız. Onun için alanlardayız, dikilen ceviz bahçelerini inceliyor, yeni ceviz bahçeleri için çalışmalar yapıyoruz. Ceviz ağaçları dikildikten beş yıl sonra meyve vermeye başlıyor. Hesaplamalarımızı yaptık, bütün bahçelerimiz hazır. Bütün tahlilleri yaptık. Kaynağımızı temin ettik. Gelecek yıl Mart ayında dikime başlayacağız. Fernette türü, Mayıs ayından sonra çiçek açan, donma riski olmayan ceviz türünün dikimini gerçekleştireceğiz. Gümüşhane’de pestil ve köme üreticilerimiz cevizi dışarıdan değil, ilimizden temin edecekler. Cevizin maliyeti 25 lira gibi çok yüksek. Daha çok duttan ziyade arazimizi ceviz üretimi için değerlendiriyoruz. Bundan dolayı Milletvekillerimiz Hacı Osman Akgül ve Cihan Pektaş’a, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne ve Orman İşletme Müdürlüğüne teşekkür ediyorum.”
ORGANİK SÜTÜN YÜZDE 80’İ KELKİT’TEN
Harşit Vadisinde yapılan çalışmalar gibi Kelkit Vadisinde de çalışmaların sürdüğünü anlatan Vali Memiş, “Gelecek yıl Kelkit Vadisinde var olan hayvancılığı daha da geliştirmek için 30 mandıra kuracağız. Bir mandıra bir fabrika demektir. Bu şu demektir, Kelkit Vadisine 30 fabrika kazandıracağız. Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerimizde 26 göletimizin inşaatı devam ediyor. 550 milyon liralık harcama yapılıyor. Bazıları bitiyor, bazıları da bitmek üzere. 350 bin dönüm alan sulanabilir tarıma açılıyor. Hayvancılığın ham maddesi olan yonca ve silajlık mısırın maliyeti haliyle çok düşecek. Kelkit’i organik tarımın merkezi yapıyoruz. Türkiye’nin organik sütünün yüzde 80’i Kelkit’te üretiliyor. Ayrıca 500 adet damızlık hayvan projemiz var. Bunu da hayata geçiriyoruz. Gümüşhane’nin Harşit Vadisi’nde tarım, turizm ve madencilik, Kelkit Vadisinde de tamamıyla organik tarım ve hayvancılık. İki tarafı da ihmal etmiyoruz” şeklinde konuştu.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim