TÜRKİYE’DE BİR İLK
Gazel, hayata geçirilen "Köylerimizde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı Yoluyla Kırsal Kalkınmanın Sağlanması" projesinin Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek, kalkınma hamlesine değişik bir projeksiyondan bakılması, bölgeye ve ülkemize yeni bir vizyon kazandırılması açısından Kelkit Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından rüzgar (RES) ve güneş (GES) enerjilerinin ortak kullanımına yönelik olarak özgün bir proje hazırlanmıştır. Gerekli ekipman yurtdışından ithal edilerek beş stratejik noktaya kurulumu sağlanmıştır. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımında halkın farkındalığı arttırılmıştır” ifadelerini kullandı.
“Kaliteli ürün, doğal çevre”
“Diğer taraftan gerek organik tarım ve gerekse de organik hayvancılığın yoğun olarak yapılmakta ve geliştirilmekte olduğu bölgede fosil yakıtların yerini yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı yoluyla daha kaliteli ürün ve doğal bir çevrenin oluşumuna da katkı sağlayacaktır.”
Örnek teşkil edecek
“31 Aralık 2015’ten itibaren, genel aydınlatma kapsamında aydınlatılan yerlerde gerçekleşen aydınlatma giderlerinin ilgili belediyeler ile il özel idaresinin gelirlerinden karşılanacağı düşünüldüğünde projemiz 2015 yılından itibaren bu yükü omuzlayacak olan ilgili taraflara örnek teşkil edecektir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile elde edilen enerjinin ilgili elektrik dağıtım şirketine satışından elde edilecek gelirle sistem kendi kendini sübvanse edebilecektir. Projemiz ülkemizin ‘Dokuzuncu Kalkınma Planı’nın yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik düzenlemelerine de katkı sağlayacaktır. Projemizin toplam maliyeti 24 bin liradır.”
“Hayati önem taşıyor”
“Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Müdürlüğü Yenilenebilir Enerji Kaynakları Daire Başkanlığı’na 100 adet sokak aydınlatma sisteminin kurulması için 200 bin dolar bütçeli proje hazırlanarak sunulmuştur. Projenin kabul görmesi kısa vadede organik tarım vadisi ilan edilmesi düşünülen bölgemiz açısından proje hayati bir öneme haizdir.”
“Fazlası satılacak, köylere gelir sağlanacak”
Proje kapsamında yer alan köylerde üretilen elektriğin fazlası ise elektrik şirketine satılarak gelirinin de köy tüzel kişiliği hesaplarına aktarılacağını ve böylelikle projenin sürdürülebilirliğinin sağlanacağını dile getiren Gazel, "Güneş ve rüzgar gücüne dayalı yatırımlar, büyük ölçekli tesislere ayıracak yüksek mali kaynaklar yerine daha uygundur. Böylelikle güç ithalatı yapmak yerine rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji türlerinin yaygınlaştırılması, yerel iş alanları da yaratılacağından işsizlik ve göçe de çare olabilecektir. Yenilenebilir kaynaklar ülke ve yöre ekonomisine yeni bir dinamizm kazandıracak, petrol ve doğal gaz ithalatı için harcanan giderlerin azaltılması için katkıda bulunacaktır" diye konuştu.
İlk üniteler monte edildi
Gazel, projenin ilçenin rüzgar ve güneş haritaları çıkarılarak hazırlandığını, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan sağlanan ödenekle Kelkit Kaymakamlığı ve Kelkit Belediyesi bahçesine ilk ünitelerin monte edildiğini, 13 köyün sokaklarının aydınlatılması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Sorunlar ortadan kalkacak
Gazel, gece aydınlatma sağlanamayan yerleşim yerlerinde özellikle kış aylarında eğitim çağındaki çocukların eğitimlerini yerine getirmelerinde, yaşlı insanların ibadethanelerine gitmelerinde, komşuluk, akrabalık, hısımlık gibi sosyal faaliyetlerin yerine getirilmesinde yaşanan sorunların projeyle birlikte ortadan kalktığını sözlerine ekledi.
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim