• BIST 9639.77
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Gümüşhane : 0 °C
  • Trabzon : 11 °C

TOMARA’DAN SONRA ÇAĞLAYANDİBİ

04.12.2015 12:56
TOMARA’DAN SONRA ÇAĞLAYANDİBİ
Gümüşhane'de, Avrupa ve Türkiye'nin en yüksek ladin ve köknar ağaçlarını barındıran Örümcek Ormanları'ndaki Çağlayandibi Şelalesi’nin turizme kazandırılması amacıyla çalışma başlatıldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürü İlbeyi Aydın,  Kürtün ilçesinin Örümcek Ormanları içerisinde bulunan ve 17 hektarlık alana sahip Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkının, gelişme planının ihale edildiğini belirterek, “Tabiat parkının peyzaj ve uygulama projeleri hazırlanmakta olup seyir terası, yürüyüş yolu, kır kahvesi ve kamelya yapımı işi proje beledi 500 bin liradır” dedi.

Aydın, gazetemize yaptığı açıklamada, Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı alanını dünyaca kabul görmüş standartlar ve uygulamalar ile koruyarak, sahip olduğu kaynak değerlerini koruma ve kullanma dengesi içerisinde devamlılığını ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak amacıyla Gümüşhane’nin sürdürülebilir turizmine kazandırmak amacıyla çalışma başlattıklarını söyledi.

Ana Hedef

Tabiat parkının sahip olduğu doğal ve rekreasyonel kaynak değerleri sebebiyle koruma altına alındığını ifade eden Aydın, şöyle devam etti:

“Sürdürülebilir, çevreye duyarlı, koruma ve kullanma dengesi içinde, toplumun giderek artan açık hava rekreasyon gereksinimini düzenli bir şekilde temin ederek, ziyaretçilerin alanın kaynak değerlerini yakından tanımasını sağlayarak, doğa sevgisi ve doğal ortamlarda yaşama arzusunu güçlendirecek şekilde planlanmıştır. Zaruri durumlar haricinde yeni yol açılması öngörülmemekle birlikte öngörülen tesislere ulaşım için ağaç kesilmeyecek şekilde genişleme yapılması, ancak doğal yapıya uygun malzeme kullanılarak iyileşme yapılacaktır.”

Yeşil Doğaya Zarar Verilmeyecek

Tabiat parkında öngörülen kullanımlar paftasının simgesel olarak yerleştirildiğini, kullanım alanlarının hangi bölgenin içerisinde kaldığının belirlendiğini anlatan Aydın, “Tabiat parkındaki yollarda, tuvaletler, sıhhi tesis, oyun alanları, çeşme gibi ortak kullanım alanları çerçevesinde aydınlatma yapılacaktır. Görüntü kirliliği oluşmaması için elektrik iletim hatları tamamen yeraltından geçecek şekilde düzenlenecek, enerji ihtiyacı hesaplanarak elektrik projesi yapılmadan uygulamaya geçilmeyecek ve doğal yeşil dokuya zarar vermeyecek şekilde planlanacaktır” dedi.

Yürüyüş Yolları

Aydın, Çağlayandibi Şelalesi’ne sağlıklı ulaşabilmek için yürüyüş yollarının yapılacağını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Yol üzerinde dinlenme alanları ve manzara seyir noktaları oluşturulacak. Güvenlik için platformlar kurulacak. Doğal yapıya ve topografyaya zarar vermeden, ahşap veya doğal malzemeler kullanmak kaydı ile korkuluk ve basamaklar yapılacak. Uyarı, tanıtım ve bilgilendirme levhaları konulacak. İhtiyaç duyulması halinde otopark düzenlemesi yapılacak.”

Örümcek Ormanları Tanıtımına Katkı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şubesi Müdürü İlbeyi Aydın, Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı’nda hazırlanan eylem planı kapsamında 2016 yılında çalışma başlatılacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Çağlayandibi Şelalesi’nin Örümcek Ormanları içerisinde bulunması ayrı bir önem arz etmektedir. Tabiat parkımız ilin turizmine büyük bir katkı sağlamasının yanı sıra bulunduğu Örümcek Ormanlarını tanıtımına da önemli katkı sağlayacaktır.”

Olay Gazetesi Gündeme Taşıdı

Örümcek Ormanlarında bulunan Çağlayandibi Şelalesi’nin turizme kazandırılması gazetemiz tarafından gündeme taşınması üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında yer alan ve Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Anıtı olarak ilan edildi. Çağlayandibi Şelalesinde, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş başkanlığında tescil işlemleri ile ilgili olarak incelemeler yapılmıştı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, Hassas Alanlar Daire Başkanı Ramazan Dikyar, Etüt Envanter Şube Müdürlüğü personeli Mühendis Hasan Tahsin Ertaş ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut bir süre önce Çağlayandibi Şelalesi’nde incelemede bulunmuştu.

Gümüşhane’de koruma altında bulunan 5 adet tabiat parkı, 1 adet tabiat koruma alanı ve 1 adet yaban hayatı geliştirme sahası olmak üzere 7 adet korunan alanı bulunurken bununla birlikte 10 adet tabiat anıtı, 1 adet devlet avlağı ve 2 adet de genel avlak bulunuyor. 7 korunan alanın 5’i merkez ve Torul ilçesi sınırlarında bulunuyor.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim