TERÖR,TRAFİK,ASAYİŞ BRİFİNGİ
Trafikte tek yön uygulaması
Kar, Emniyet Müdürlüğü Toplantı Salonunda Müdür Yardımcıları Kazım Gül ile Ali Yıldırım, Asayiş Müdürü Cengiz Açıkbaş ve Trafik Müdürü Mustafa Tercan Alaç ile birlikte düzenlediği basını bilgilendirme toplantısında, ilk etapta kentte trafik sorununu ele aldıklarını söyledi.
Kar, kentte genelde trafik sorununun gündeme getirildiğini, en çok dikkat çeken güzergahın da Atatürk Caddesi olduğunu belirterek, “Arkadaşlara belli konuları vererek haftalık toplanan bilgileri değerlendirdik. Örnek olarak tek taraflı park uygulaması var. Park eden araçlar kimlere ait ve kaç saat süredir orada kalıyorlar onların tespitini yaptık. Elimizde belli bir veri oluştuktan sonrada tek yön uygulamasına geçildi. Bu uygulamaya geçilse bile insanların kendilerine has istekleri oluyor. Ancak bu istekler geneli ilgilendiren istekleri kapsamıyordu. Tek yön uygulaması ile trafikte rahatlama oldu” dedi.
Trafik kazaları
“Genel olarak bilgi vermek gerekirse dünyada olduğu gibi ülkemizde de trafik kazaları tartışılır. İlimizde de dini bayramlara gidiş ve dönüşte kazalar oluyor. Terörde kaybettiğimizden daha fazla trafik canavarından insanlarımız ölüyor. Dünya Sağlık Örgütünün raporlarına göre de 1 milyon 250 bin insan trafik kazasından hayatını kaybediyor. 50 milyondan fazlası yaralanma ve sakatlanma olarak karşımıza çıkmış oluyor. Yine temel sebeplerden karayolu alt yapısından araçlardan insan davranışlarından kaynaklanan sebepler olarak ortaya koyduğumuzda en çok insan davranışlarından kazaların meydana geldiğini veriler ortaya çıkıyor.”
“Aşırı hız yapma merakı”
“Sürücü davranışlarını ya da yapıp yapmadığı davranışlara baktığımızda gelişmiş toplumlarda emniyet kemerini kullanmada bir sıkıntı yok. Arabaya biner binmez emniyet kemerini takıyorlar. Bizde ise bu aileden başlaması gerekiyor. Baba araba kullanırken çocuğunu direksiyon başına alıyor. Gelişmiş ülke insanında bunu göremiyorsunuz. Biraz da toplumun yapısında var bu. Aşırı hız yapma merakı toplumumuzda var. Belli yaşa gelene kadar törpüleniyor ama o yaşa gelene kadar bu hız yapma merakı var. Alkollü araç kullanmaktan da hiç sakınan yok. Yorgun araç kullanma var. Araç kullanırken cep telefonu kullanmak var. Ülkemizde maalesef bu sorunları hala aşamadık.”
Kentteki otopark sıkıntısı
“İlimizin genel durumuna baktığımız zaman, toplamda kayıtlı araç sayısı 8 bin 843 olarak kayıtlı aracımız var. Her yıl da 400 araç trafiğe katılmış oluyor. İlimizde otoparkta sıkıntımız var. 330 tane kapalı oto parkımız var ama bu kadar araç sayısının karşılamıyor bile. Diğer bazı bölgeler inşaatlardan dolayı kapanınca araçların tek yönleneceği yer olarak çevre yolu kenarı kaldı. Bu nedenle de çevre yoluna bir sıkıntı getirmiş oluyorlar. Şu an fiziki şartlardan dolayı yapılacak başka bir şey yok. “
Radar uygulaması
“İlimizde en çok dile getirilen konu ise radar uygulaması, ilin kendi inisiyatifi olarak uyguladığı bir konu değil. Bakanlık tarafından uygulamaya konulmuş bir konu. Bu konuda ilin nüfusuna göre belirleniyor. Trabzon, Ordu ve diğer illerimizde daha fazla bir uygulama ar. Uygulama yapacağımız tek yerimiz çevre yoludur. Giriş çıkışın ve hız kontrolünün sağlanacağı tek yer cevre yoludur. Diğer illerde ise ilin büyüklüğüne göre değişiyor. Diğer illerde farklı bölgelerde uyguladığı için fazla göze batmıyor ama bizim bir tek alanda uyguladığı için daha çok uygulama yapıyormuşuz gibi gündeme geliyor. Yüzde 70 hız sınırı. Halkın içerisinde 70 rakamını söylediğimizde fazla bile diyorlar. Fakat şikayet edenler kim? İnsanlar yolun hakkı neyse onu kullanmaları daha mantıklı geliyor.”
Trafik kazaları
“2014-2015 yılının ilk 6 ayındaki verilere göre 2014 yılında 46 tane denetleme var. 2015 yılında 72 tane denetlenmiş ve sayısı artmıştır. Yolcu taşımacılığı yapan araçlarda yolcu taşımacılığı yapan araçlarda 65 tane denetleme sayısı var. Radarla hız denetimiz 7 den 21 e yükselmiş 2 bin 920 den 2 bin 933’e yükselmiş, yani pek fazla arama yok, ama arttı diye gözüküyor. Alkol denetimi 984’den 2015 ilk 6 ayında 446’ya düşmüş. Emniyet kemerinde yaklaşık iki katı oran artmış 556’dan bin 154 olmuş. Durdurularak yapılan denetim artmış 136’dan 227 çıkmış. Yolcu otobüslerinde ise yolcu olarak arkadaşlarımızı göndererek yapılan hataları öğrenmeye çalışıyoruz. Bu şekilde yapılan denetim araç sayısı ise 386 olarak gözüküyor. Toplamda 2014 yılında 4 bin 781, 2015 yılında 4 bin 839 olarak bir oran gözüküyor. “
Ölümlü trafik kazaları
“Genel olarak baktığımızda trafik kazaları sürücüden kanyaklı olduğunu görüyoruz. Yaya çarpma, geri geri çıkarken kaldırımdaki insana vuruyor. Kazalarda yine en fazla yayaya çarpma olayımız var. Yandan çarpma, devrilme, takla atma, arkadan çarpma, duran araca çarpma, yoldan çıkma, yoldaki cisme çarpma olayları var. Bunlar 2014-2015’in ilk 6 ayının kıyaslaması bunlardır. 2014 yılı içerisinde 44 tane yaralamalı trafik kazası meydana gelmiş bu kazalarda da 53 vatandaşımız yaralanmış. 2015 yılı içerisinde bir ölümlü trafik kazamız var. 3 adet de yaramalı trafik kazamız var. 58 vatandaşımız yaralanmış bir vatandaşımız hayatını kaybetmiş. 2014 yılı içerisinde 44 adet yaralamalı trafik kazası meydana gelmiş bu kazalarda toplam 53 vatandaşımız yaralanmış, 2015 yılı içerisinde 1 ölümlü, 43 tanede yaralamalı trafik kazası meydana gelmiş 58 vatandaşımız yaralanmış 1 vatandaşımızda hayatını kaybetmiştir.”
Salı günleri yoğunluğu
“Şehir içinde en fazla Salı günü pazarın olmasından dolayı bir artış var. En yüksek sali günlerinde trafik kazalarında yoğunluk görülüyor, çünkü araç yoğunluğu artıyor. Pazar günleri insanlar yaylara kırsala köylerine gittikleri için en azda o gün oluyor. Bölgenin denetimine bakıldığında ise yük taşıyan araçlarda 2104 yılının ilk 6 ayında denetlenen araç sayısı 8 bin 123, 2015 yılının ilk 6 ayı 9 bin 862 olarak denetimlerde artış var. Yolcu taşımacılığı yapan araçlarda bu artış sayısı bin 319’dan bin 589 ‘a çıkmış . Durdurarak radarla hız denetiminde azalış var. 2014 yılının ilk ayında Gümüşhane’de toplam denetlene araç sayısı 15 bin 348, 2015 yılının ilk 6 ayında ise toplam denetlene araç sayısı 21 bin 873 olmuş. 2014 yılı içerisinde Bölge trafik Denetleme Şube müdürlüğü sorumluluk alanında 1 ölümlü 134 adet yaralamalı, toplam 135 adet trafik kazası meydana gelmiş. Bu kazalarda 137 vatandaşımız yaralanmıştır. 2015 yılı içerisinde Bölge trafik Denetleme Şube müdürlüğü sorumluluk alanında 2 ölümlü, 108 yaralamalı toplam 110 trafik kazası meydana gelmiştir. Bu kazalarda 4 kişi hayatını kaybederken, 165 kişi ise yaralanmıştır.”
Aşırı hız en büyük neden
“İlimizde şehir içi meydana gelen trafik kazalarının oluş nedenleri incelendiğinde aşırı hız, dikkatsizlik, kavşaklarda geçiş önceliğine uymamak, yayaların karşıda geçiş kurallarına uymaması, hatalı sollama ve dönüş kurallarına uymamak, kazalarda yaralanmanın fazla olmasının nedeni genel olarak emniyet kemeri takılmamasından kaynaklandığı görülmektedir. İlimizde şehir dışında meydana gelen trafik kazalarının oluş sebeplerinden yüzde 44 lük bir oranı takip mesafesini korumama oluşturuyor. “
Emniyet Müdürü Kar, Son günlerde meydana gelen terör olayları, Türkiye’nin genelini ilgilendiren bir konuydu, ancak akabinde yaşanan gelişmelerden dolayı ilimize de yansıması oldu”
Güvenlik tedbirleri en üst düzeyde
Kar, devam eden bir “çözüm süreci” olduğunu belirterek, “Ancak, son zamanlarda gelişen olaylardan ilimize de yansıma oldu. Devletimiz her şeyi takip ediyor, biliyor. İlimizde de birkaç gün önce kırsal alanda bir temas sağlandı, ancak havanın karanlık olması ve bölgenin de arazi yapısının uygun olmaması sebebiyle şahıslar kaçtılar. Ama bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Takip ediyoruz. Güvenlik tedbirlerimizi bütün illerde olduğu gibi ilimizde de en üst seviyede tutuyoruz. Vatandaşın mal ve can güvenli açısından herhangi bir sorun yaşanmasın diye arkadaşlarımız büyük bir gayretle çalışıyorlar” dedi.
Vatandaşlar duyarlı olmalı
Son dönemlerde vatandaşların daha duyarlı olduğunu vurgulayan Kar, şöyle devam etti: “Toplum destekli polisler vasıtasıyla her türlü konuda vatandaşlarımıza uyarıda bulunuyor bilinçlendiriyoruz. Bizim ülkemizde ihbar mekanizması çok çalışmıyor. Bu konularda duyarlı değiliz. Aslında insanlar çevrelerinde normal zamanlarında görmedikleri, ortamına uymayan konular, şahıslar varsa telefon edip bildirseler işlerimiz daha kolay olur. Çünkü tanımadığınız bir insan geliyor farklı farklı hareketleri var. Şüphe çekiyor ama kimse de bildirmek istemiyor. Ta ki o şahıs bir eylem gerçekleştirene kadar . Suçun önlemesi anlamında kolluk kuvvetinin en çok duyduğu ihbar mekanizmasının çalışması. İhbarcı gizli tutulur isim verme olayımız yok.”
“İhbarlarda ciddi artış var”
Son günlerde meydana gelen terör olayları sonrası ihbarlarda ciddi oranda artış oranı yaşandığın ı dile getiren Kar, “Genellikle şüpheli şahıs veya şüpheli araç ihbarlarına yüzde 70 bir artış var. Daha önce bu konular genelde insanlar doğu ve güneydoğuda gerçekleşiyor diye duyup, Karadeniz’de duymadıkları için biraz bu konular abartılı yaklaşılıyor. Devletimiz takip ediyor. En ufak bir boşluk yok. Vatandaştan beklentimiz şüpheli şahısları ihbar etmeleri. Ama basında abartıldığı gibi bir şey söz konusu değil. Hiçbir şey de yok değil denilmiyor, belli şeyler de var. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Ortaya çıktıkça zaten ilgili yerlerden açıklama yapılıyor. Son günlerde yer alana 30 kişilik grupla ilgili tespitimiz yok elimizde öyle bir bilgi yok” ifadelerini kullandı.
Asayiş ile de açıklamalarda bulunan Kar, şunları söyledi:
“Şehrimizde geneli itibari ile asayiş yönünden herhangi bir sıkıntımız yok. Adli olayla diye adlandırılan geneli kabahat nevinden olan suç türleri ortay çıkıyor. Ortalama il merkezimize baktığımızda bir yılda 800’ü buluyor. 2014 yılının ilk 6 ayı için 431 olan asayiş olayı 2015’de 485 oldu, yüzde 13 lük bir artış var. Suç çeşitleri ise mala, topluma, takibi gereken suçlar diye tasniflendirilebilir. “
En çok yaralama
“İlimizde en çok yaralama olayı meydana geliyor. Genelde trafikteki konulardan kaynaklanan sebeplerden dolayı karşılıklı itişme yumruklama şeklinde yaralamalar meydana geliyordu. Trafikteki düzenlemelerden sonra o konu azaldı. İlimizde meydana gelen kişilere karşı suçların kasten yaralama, taksirle yaralama, tehdit suçlarında yoğunlaştığı görülmektedir. Son 3 yıldır ilimizde kasten öldürme olayı meydana gelmediği gibi kasten yaralama olaylarında tamamına yakını basit yaralama şeklindedir. Tehdit olaylarının genelde internet telefon gibi iletişim araçları ile kasten yaralama olayında sarf edilen sözlerden kaynaklandığı görülmektedir. Kişilere karşı işlenen suç çeşitlerinin bir önceki yıla göre artmasının nedeni ilimizdeki nüfus yoğunluğunun artması, üniversitemizdeki öğrenim gören öğrenci sayında gözle görülür artış ve toplumun sosyal ekonomik durumundan kaynaklanan aile içi anlaşmazlıklar olarak değerlendirilmektedir.İlimizde meydana gelen malvarlığına karşı suçların hırsızlık, dolandırıcılık, mala zarar verme suçlarında yoğunlaştığı görülmektedir. “
Dolandırıcılık ve hırsızlık
“Son 2 yıldır ilimizde oto hırsızlığı kapkaç yağma yankesicilik suçları meydana gelmemiştir. Bununla birlikte az da olsa evden iş yerinden veya resmi kurumdan otodan hırsızlık veya açıktan hırsızlık olayları meydana gelmiş. 29 hırsızlık olayından 24’ü yakalanmıştır. Dolandırıcılık olaylarında ise meydana gelen 15 olayın tamamının internet ve telefonla dolandırıcılık olayları olduğu ve 11 olayın aydınlatılarak faillerinin yakalandığı görülmektedir. “
Topluma karşı suçlar
“İlimizde meydana gelen topluma karşı suçlarda genel güvenliğin tehlikeye sokulması, trafik güvenliğinin tehlikeye sokulması suçlarında yoğunlaştığı görülmektedir. Genel güvenliğin tehlikeye sokulması suçları meskun mahalde ateşli silah veya kurusıkı tabanca ile ateş etme şeklinde gerçekleşmektedir. Bu şekilde ilimizde 6 olay meydana gelmiş, yakalanan 11 şüpheli adli mercilere sevk edilmiştir. Trafik güvenliğinin tehlikeye sokulması suçları alkol veya uyuşturucu madde tesiri i le trafiği tehlikeye düşürecek şekilde araç kullanma şeklinde gerçekleşmektedir. Bu şekilde meydana gelen 18 olayda 22 şüpheli hakkında gerekli adli işlem yapılmıştır. “
İntihar olayları
“İlimizde meydana gelen olaylarda zehirlenme, intihara teşebbüs, kayıp şahıslar ana başlıklarından yoğunlaştığı görülmektedir. Meydana gelen 8 zehirlenme olayının ilaç içmek, sobadan ve dumandan zehirlenmek suretiyle meydana geldiği görülmektedir. İlimizde 2015 yılının ilk 7 ayı içerisinde 16 intihara teşebbüs, 19 kayıp şahıs olayı meydana gelmiş kayıpların tamamı bulunmuştur. Daha çok kadınlar intihara teşebbüs ediyor. Sonuç olarak ilimiz yıllık ortalama 850 -900 olayla 81 il içerisinde 77 . Sırada olması ile asayiş yönünden en güvenli iller arasında bulunmaktadır. 2014 yılı istatistiklerinde kasten öldürme olayı gerçekleşmeyen tek ildir. “
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim