• BIST 9639.77
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • Gümüşhane : -3 °C
  • Trabzon : 10 °C

TEMİZ ÇEVRE, TEMİZ ŞİRAN

23.06.2015 18:10
TEMİZ ÇEVRE, TEMİZ ŞİRAN
Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak, “İlçemizi yaşanabilir modern bir kent haline getirmek için belediye olarak hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağız”

Şiran Belediye Başkanı Altıparmak, gazetemize yaptığı açıklamada, ilçenin kanalizasyon, yağmur suyu ve dere ıslahının tamamlandığını söyledi.

Yapılan bu çalışmalardan sonra en önemli sorun olan Şiran Çayı’na pis suyun akıtılmaması olduğunu dile getiren Altıparmak, “Sonuçta bu kanalizasyonlarımız Şiran Çayı’na dökülüyordu. Bunu kabullenemezdik. Bu nedenle pis su arıtma tesisini bir an önce yaparak Şiran Çayı gibi ilçemize hayat veren bu çayımızı kirlilikten kurtarmak oldu” dedi.

Pis Su Arıtma

“Onun için 2013’te pis su arıtma tesisinin  ihalesini yaptık, 1.5 yılda da tamamlandı. Şu anda işletme aşamasına geldi. 40 bin nüfusa hitap edecek bir potansiyele kapasiteye sahip burası. Düşünün ki köylerimizde yaşayan yaklaşık 20 bin nüfusu da bağlasak 50 yıl sonrasının ihtiyacını karşılayacak kapasitede pis su arıtma tesisimiz var. Yaklaşık 5 milyon 500 bin lira harcadığımız bu tesis ile Şiran Çayı’nın kirliliğine ilçe merkezi olarak son verdik.”

Köylerdeki uygulama yanlış

“Köylerde bana sorarsanız çok yanlış bir uygulama yapıldı. Aile başına küçük fosseptikler vardı. O fosseptikler toprağa bağlıydı, toprak çekip götürüyordu. Şimdi yüz hanelik bir köye bir tane fosseptik yaptılar. Köyün içerisine kanalizasyon yapıldı. O fosseptiğe bağlandı. O fosseptiklerle  vadiyi mahvettiler. Eskiden o derelerde hayvanlar gidip su içiyorlardı, şimdi zehir, zaten içme şansı da yok.”

Öneri götürdük

“Bu kirlilik için bir öneri götürdük. Bunu iki üç yıldır dillendirdik, bürokrasiye de götürdük. Dedik ki ‘Şiran için bu bir örnek, bu vadiler çok rahat bir şekilde pis su arıtmaya bağlanabilir. Toplu fosseptiklerde toplanan pis su çok rahat bir şekilde vadi altına bir hat oluşturularak bütün köyler o hatta bağlanır, oradan da pis su arıtma tesisine  gelir. Şiran köylerinin yüzde 60’ını bu tesise taşıyabiliriz. Bu tabi özel idare tarafından yapılması gereken bir proje. Biz götürdük ama tabi bu bir politika bunun benimsenmesi lazım, köylerin akmış olduğu bölgeler çok berbat, gerçekten vadilerden zehir akıyor. Şiran Deresi tertemiz çünkü Şiran Çayına akan bir pis su yok. Pis su şimdi köylerden akıyor.”

Pis su arıtma tesisini yapan yüklenici firma işletme şefi Şefi Bülent Eker Gürdoğu  ise tesis ile ilgili şunları söyledi:

“Dünyanın neresine giderseniz gidin biyolojik arıtma tesisi budur. Kapasitif bir tesis, nüfusa göre dizayn edilmiş bir tesis. İstanbul’da en modernize edilmiş tesis daha büyüktür burada ki biraz daha küçük hali. 2015 teknolojisidir. Kullanılan bütün materyaller aynı şekilde. Azot ve fosfor özellikle doğaya zararı olmaması için anaerobik bir havuzumuz var. Buradan çıkan su azot ve fosforu tutulmuş kimyasal bileşikleri içerisinden alınmış, içme suyu gibi kullanılamasa bile doğaya hiçbir zararı olmayan şekilde şu anda çıkıyor. İşletme aşamasındayız şu anda test sürüşü yapıyoruz. Bütün çıkış sağlığını yaptıktan sonra, bir senede işlettikten sonra ihalemiz böyle belediyeye teslim edeceğiz. 1 senede işletmesi yapımcı müteahhit tarafından yapılacak.”

Çevre Mühendisi  Sema Turhan da  yaptığı çalışmalarla ilgili şöyle konuştu:

“Deremize zarar vermemesi için pis suyun arıtılması işlemini yapıyoruz. Canlılar için faydamız olsun,  doğamız kirlenmesin. Sonuçta orada kaba ızgaralar, kum tutucular kaba pisliği tutuyorlar kum tutucumuzda kum ayrıştırılıp alınıyor. Yağ tutucularımız var yağlar ayrıştırılıp alınıyor. Daha sonra azot fosfor anaerobik havuzumuz var orada azot fosfor giderimiz yapılıyor. Suyumuz havalandırma alanına basılıyor, burada havalandırma işlemi yapılıyor, asıl işlem zaten burada gerçekleşiyor. Bakteri üretimi yapılıyor biyolojik arıtmanın amacı da zaten bakteri üretmek bu işlemi bakteriler gerçekleştiriyor. Bakteri olmazsa hiçbir şekilde olmaz bu işlem şu anda bizde bakteri üretmeye çalışıyoruz burada daha sonra çökertme havuzlarına basılıyor suyumuz orada çamur çökeltiliyor. Temizlenen suyumuz dereye deşarj ediliyor.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim