TARTINIZI MUAYENE ETTİRİN
Topaç: ‘’Ticaretin yoğun olduğu dönem olması nedeniyle, ilimizde mevcut sebze ve meyve satış yerlerinde kullanılan tartı aletlerinin tip onaylarının mevcut olup olmadığı ve muayenelerinin yapılıp yapılmadığının denetleneceğini, tartı aleti kullanıcıları ve tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve farkındalığın oluşturulması amacıyla bilgilendirme çalışmaları arttırılarak devam edecek’’ dedi.
Daha sonra mevzuat hükümleri hakkında bilgilendirme yaptı.
Söz konusu yönetmelik Hükümlerine göre;
1-) Tartım kapasitesi 2000 kg’ın üzerinde olan otomatik olmayan tartı aletleri ile diğer tartı aletleri ( Avrupa Birliği direktifini uyumlaştıran ürüne münhasır yönetmelikler kapsamına girmeyen tartı aletleri örnek aks kantarları ) İl Müdürlüklerince ( Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri)
Otomatik tartı aletleri, tartım kapasitesi 2000 kg’a kadar (2000 kg dahil ) okuma, çıktı verebilme veya başka elektronik cihazlarla bağlantılı çalışabilme özelliğine sahip III ve IV üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri I ve II inci sınıf otomatik olmaya tartı aletleri Yetkili Muayene Servislerince, ( 1/01/2014 tarihine kadar yeni kurulacak olan)
Tartım kapasitesi 2000 kg’a kadar (2000 kg dahil ) okuma, çıktı verebilme veya başka elektronik cihazlarla bağlantılı çalışabilme özelliğine sahip olmayan III ve IV üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri, yay ve elektronik tertibatı bulunmayan maksimum kapasitesi 2000 kg’a kadar (2000 kg dahil) mekanik tartı aletlerinden; masa terazileri, asma teraziler, tek kollu kantarlar ve ibreli teraziler Grup Merkezi Belediye Ölçüler ve Ayar Memurlarınca muayene edilecektir.
Tartı Aletleri İlgili teknik düzenlemesine uygun olarak,
-Tip onayı alınmış,
-Muayene işlemleri yapılmış,
-Muayene işaretleri ve/ veya damgalama işlemleri yapılmış,
-Onaylanmış Kuruluş / Muayene Kuruluşu ile işlemleri tamamlanmış olarak piyasaya arz edilmesi gerekir,
-Aksi durumda olan tartı aletlerinin muayeneleri yetkililerce yapılmaz.
Tartı aletlerinin piyasaya arzından sonra yönetmelik kapsamında muayene işlemlerinin yaptırılmasından kullanıcı sorumludur.
(4) Periyodik muayene zamanı ve müracaat şekli aşağıdaki gibidir:
a) Tartı aletlerinin periyodik muayene süresi iki yıldır. Muayene süresi, tartı aletinin damgalandığı yıldan itibaren başlanarak yıl olarak hesaplanır. Damga süresini doldurmuş tartı aletlerinin periyodik muayeneleri için, kullanıcılar tarafından sürenin dolduğu yılı takip eden yılın Ocak ayının başından Şubat ayının sonuna kadar periyodik muayene için dilekçe verilmesi gerekir.
b) Tartı aleti kullanıcıları tarafından periyodik muayene için; tartı aletinin tipi, markası, seri numarası, sınıfı ve kapasitesinin yer aldığı dilekçeyle; bu maddenin birinci fıkrasında belirtilenler için il müdürlüklerine, ikinci fıkrasında belirtilenler için yetkili muayene servisine, üçüncü fıkrasında belirtilenler için grup merkezi belediye ölçüler ve ayar memurluklarına müracaat edilir. Muayene için müracaatta bulunanlara, muayene gününü belirten bir belge verilir.
c) İl müdürlükleri ve grup merkezi belediye ölçüler ve ayar memurluklarına yapılan müracaatlarda, muayene ve damga ücretlerinin ilgili hesap numaralarına yatırıldığına dair makbuz veya banka dekontu dilekçe ekinde yer alır. Yetkili muayene servislerince yapılan muayeneler için muayene ücreti muayene sonrasında tahsil edilir.
Muayenede hatalı bulunan tartı aletleri
MADDE 12 – (1) Muayenelerde damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş olan tartı aleti tespit edilmesi durumunda;
a) Yetkili muayene servisleri tartı aletinin bulunduğu il müdürlüğüne en geç takip eden beş iş günü içerisinde bir tutanakla bildirimde bulunur.
b) Aykırılık tespit edilen tartı aleti için, il müdürlüğünce yapılacak inceleme ve değerlendirmeler sonucunda gerekiyorsa yasal işlem tesis edilir. Tartı aletinin kullanımı mevzuata uygunsa gerekli muayene ve damgalama işlemlerinin yaptırılmasını müteakiben kullanımına izin verilir.
(2) Muayenede damgaları sağlam olmakla birlikte ayarı doğru olmayan tartı aleti tespit edilmesi durumunda;
a) Ani ve şikâyet muayenelerinde; grup merkezi belediye ölçü ve ayar memurları, tartı aletinin bulunduğu il müdürlüğüne en geç takip eden beş iş günü içerisinde bir tutanakla bildirimde bulunur. Aykırılık tespit edilen tartı aleti için, Kanunun ilgili maddesine göre il müdürlüklerince idari yaptırım uygulanır. Tartı aletinin damgası iptal edilerek, tamir ve ayarları yapılıncaya kadar kullanılmaması şartıyla muayeneyi gerçekleştiren tarafından bir telle bağlanarak mühürlenir ve tamir müsaade fişi düzenlenerek tamir ve ayar servisine sevk edilir.
İdari yaptırımlar
MADDE 22 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerine aykırılık halinde 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun ile diğer ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununu kapsamında İdari para cezaları
MADDE 15 –
c) Damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş ölçü aletini kullanan kişiye, binbeşyüzyirmibir (1521 TL) Türk Lirası idari para cezası verilir. Ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir.
e) Ayarı doğru olmayan ölçü aletlerini kullanan kişiye Yüzellibir (151 TL) Türk Lirası idari para cezası verilir. Ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir.
2014 yılı için muayene ve damga ücretleri
GEÇİCİ MADDE 4 – (1) Muayene işlemlerinden alınacak ücretler 2014 yılı için aşağıda belirtildiği şekilde olup, müteakip yıllar için Ölçü ve Ölçü Aletlerinden Alınacak Muayene ve Damga Ücret Yönetmeliğine göre Bakanlıkça yeniden belirlenecektir;
a) I inci sınıf otomatik olmayan tartı aletleri için 50 TL,
b) II nci sınıf otomatik olmayan tartı aletleri için 40 TL,
c) III ve IV üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletlerinden;
1) Maksimum kapasitesi 5 kilograma kadar olanlar için (5 kilogram dâhil) 20 TL,
2) Maksimum kapasitesi 5 kilogram-50 kilogram arası olanlar için (50 kilogram dâhil) 30 TL,
3) Maksimum kapasitesi 50 kilogram-350 kilogram arasında olanlar için (350 kilogram dâhil) 35 TL,
4) Maksimum kapasitesi 350 kilogram-1500 kilogram arasında olanlar için (1500 kilogram dâhil) 40 TL,
5) Maksimum kapasitesi 1500 kilogram-2900 kilogram arasında olanlar için (2900 kilogram dâhil) 50 TL,
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim