• BIST 9639.77
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Gümüşhane : 0 °C
  • Trabzon : 11 °C

TARIMDA GURUR VERİCİ TABLO

13.10.2015 12:10
TARIMDA GURUR VERİCİ TABLO
Gümüşhane İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 2015 yılı tarımsal faaliyetler koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi.

 

“Gümüşhane her şeyiyle doğal ve organik bir coğrafya”

Toplantıda konuşan Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, Gümüşhane insanın ekonomik refah düzeyinin ve yaşam standardının yükselmesi hususunun tartışmasız konulardan birini olduğunu söyleyerek, “2014 Haziran ayında Gümüşhane’de göreve başladıktan sonra ilk bir ay, hem sizlerin ziyaretleri, hem bizim yaptığımız gözlemlerde ortaya konulan hususlar ve karşılıklı istişarelerle yaptığımız değerlendirme sonucunda, bu güzel memleketin güzel insanlarının, ekonomik refah düzeyinin ve yaşam standardının yükseltilmesi gerektiği hususu tartışmasız bir şekilde ortaya konuldu. Bununla ilgili neler yapılacağı ve hangi konu başlıklarından yola çıkılacağı hususunda bu ilin valisi olarak yaptığım değerlendirmede, tarihi ve kültürel değerler bakımından hem doğal güzellik, hem tarihi güzellik, hem de geçmişindeki o muazzam kültürel hazineye bakarak, ‘Gümüşhane’mizin en önemli önceliği turizm olmalıdır’ diye hep vurguluyorum. Gümüşhane- Bayburt güzergahından bahsedildiğinde, batıda yaşayan insanların aklına, el değmemiş, bozulmamış, deformasyona uğramamış, yani kısacası her şeyiyle doğal ve organik bir coğrafya akla geldiğinegöre, organik tarım esaslı olmak üzere tarım ve bunun başlığı altında bitkisel ve hayvansal üretim Gümüşhane için ikinci ana başlığımız olmalıdır” dedi.

“Çok güzel çalışmalar yapılıyor ancak yetmez”

Çok güzel çalışmaların yapıldığını ancak bunun yetmediğini, daha bilinçli ve spesifik konularda çalışılması gerektiğini belirten Vali Yavuz, “Bizim gayemiz bu güzel memlekette, ekonomik girdiyi arttırarak, insanlarımızın refah düzeyini yükseltmek, yaşam standardını ve konforunu sağlamak. Bizim kıt imkanlarla, bu zor coğrafyada ve zor iklimde geçimini hem bitkisel, hem hayvansal üretimle sağlamaya çalışan değerli vatandaşlarımıza her türlü katkıyı sağlamak boynumuzun borcu. Bunun için bilimsel, gerçekçi, zaman ve çağa uygun teknikleri de uygulamak, onların önünü açmak, onlara yol göstermek zorundayız” diye konuştu.

“Önemli olan şehre maddi anlamda ne katkı sağlıyor”

Şehir adına yapılan bütün çalışmalarda önemli olan durumun, şehre maddi anlamda sağladığı katkı olduğunu dile getiren Vali Yavuz, “Bizim yaptığımız her çalışma da sadece tarımda değil, diğer konularda da maddi anlamda Gümüşhane’mize katkı olarak ne sağladı bu önemli. Turizm diyoruz ya, turizmin getirisi ve girdisi nedir, tarım diyoruz ya bunun getirisi ve girdisi nedir, bunları görebilmemiz, takip edebilmemiz ve farkı fark ederek hem moralimiziyükseltmemiz, hem de yeni yeni konularda cesaretimiziarttırmamız lazım” ifadelerini kullandı.

“Tarım için gurur verici bir tablo”

İlk ürünlerin alındığını ve alınmaya da devam edildiğini anlatan Vali Yavuz, “Somut verilere dayalı olarak, şu ana kadarki getiri miktarımız yaklaşık 10 milyon lira. Tarım için gurur verici bir tablo, gurur duyduk. Bu manada sayın müdürümüze ve ekibine teşekkür ediyorum. Yaptıkları meşakkatli, zor bir iştir. Tarlada güneşin altında, hem çiftçilik zordur, hem de bu çiftçilerin yapmış olduğu faaliyetleri desteklemek, takip etmek, yönlendirmek de o kadar zordur. O kadar güzel çalışmalar var ki, yeter ki ile sahip çıkalım, yeter ki farkındalık oluşturalım, yeter ki küçük ve kısır hesaplar yapmadan hedefe kilitlenelim ve birbirimize destek olmak suretiyle netice almayı bilelim” şeklinde konuştu.

“Gümüşhane için muazzam bir proje”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmek üzere Dünya İslam Bankası’nın finansmanlığında, çok önemli bir proje olduğundan bahseden Vali Yavuz, “Gümüşhane-Bayburt-Rize illerinde uygulanacak olan muazzam bir proje var. Burada kırsal yaşamı, yani köylerimizdeki yaşamı tarıma dayalı ise tarım yönüyle, diğer faktörler varsa onlarla birlikte desteklemek, oradaki standarttı sağlayacak şekilde çok bilimsel, nitelikli, neticeyi kısa zamanda alabileceğimiz türde, içerikte muazzam bir proje var.  Bu projenin uygulama ve yönetim merkezini de bakanlıkla istişareli bir şekilde Gümüşhane olarak belirlemiş durumdayız.Bu proje kapsamında yaklaşık 35 milyon dolar civarında bir katkı üç ilde finanse edilecek. Bizim Gümüşhane’mize, Gümüşhane çiftçimize, yeter ki kaynak ayrılsın,netice almak konusunda hiçbir şüpheye ve tereddüde gerek yoktur” açıklamasında bulundu.

“Başarının kaçınılmaz olduğunu ispatladık”

Talimatlarında sürekli olarak “Tüyü bitmemiş yetimin hakkı vardır” söylemini uyguladığını ifade eden Vali Yavuz, “Buraya ayırdığımız bir milyon 300 bin lira ile biz öyle bir tempo tutturmalıyız ki,  karşılığını mutlaka misliyle almak durumundayız. Yoksa verdik gitti, takip sağlamadık, vatandaş tohumluk fideleri çuval çuval aldı. Hayır öyle olmayacak. Anlaşma yapılıyor, şartlar belirleniyor ve muazzam bir kontrol sitemi kurulduda ondan neticeyi şu anda başarılı bir şekilde aldık ve almaya da devam ediyoruz. Bu mana da bakanlığımıza da teşekkür etmek lazım. Hem kadrolu, hem de çok nitelikli personeltakviyesi oldu son dönemde.Bunun dışında hem mahalliidarelerimizin, belediyelerimizin, hem de diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızın da yardımcı ve destek olduğunu dikkate alırsak demek ki, kollektif bir anlayışla ve ciddi bir takip ve kontrol mekanizması ile başarının kaçınılmaz olduğunu bir noktada ispatlamış olduk.”

“Olumsuz bir netice olursa, bunun  hesabı sorulur”

Projelerin olumsuz netice ile sonuçlanması durumunda, onun sebebi insan ve kul hatası ise hesabının mutlaka sorulacağının çiftçiler tarafından bilindiğini söyleyen Vali Yücel Yavuz,  şöyle devam etti: “Projeden yararlanan çiftçilerimiz şu anda şunu biliyor ki, eğer olumsuz bir netice olursa ve bunun sebebi insan ve kul hatası ise bunun karşılığı, hesap sorulur. Tabi doğal şartlar ve diğer dış faktörlerden kaynaklı sebeplere bir şey diyemeyiz. Bu bakımdan hem çiftçi seçiminde dikkat edildi, niyetli, gayretli, heyecanlı olanlar tercih edildi. Hem de yerine göre ve projenin içeriğine bakılarak karar verildi.”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen ise ilin tarımsal verileri hakkında bilgilendirme ve sunum yaptı. Birşen, İl arazi varlığının 113 bin 685 hektarının tarıma elverişli olduğunu, bunun toplam arazinin yüzde 17’sini oluşturmakta olduğunu söyledi.

Tarım alanlarının yüzde 39,9 ’una tarla bitkileri ekilmesine rağmen, yüzde 17,6’sının ise nadas alanı olduğuna dikkat çeken Birşen, “Burada meyvecilik ve sebzecilik yapılan alanların düşük bir oranda olması dikkati çekmektedir. Bu alanların iyi değerlendirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması genel hedefimizdir” diye konuştu.

Tarla bitkileri ekiliş alanı içerisinde yüzde 61,09’ luk oranla ilk sırada tahılların yer aldığını ve onu yüzde 28,29’luk oranla yem bitkileri ekiliş alanları izlemekte olduğunu belirten Birşen, sunumunda şu istatistiki bilgileri paylaştı:

“74 bin 904 büyükbaş hayvan var. 39 bin 526 küçükbaş hayvan var. 2015 yılında DOKAP’tan 1 milyon 353 bin 250 lira hibe desteği sağlandı. 2015 yılında KKYDP’den 998 bin 750 lira hibe desteği sağlandı. 2015 yılında Özel İdare’den 1 milyon 214 bin 240 lira  hibe desteği sağlandı. Özel İdare’nin 8 projesinden 182 köyde 939 çiftçi faydalandı.  2015 yılında Bakanlık hayvansal üretim desteklemelerinden 4 bin 788 üreticiye 7 milyon 551 bin 77 lira destek sağlandı. 2015 yılında Bakanlık bitkisel üretim desteklemelerinden 5 bin 821 üreticiye 4 milyon 40 bin 912 lira destek sağlandı. Projelere ilimizde toplam 193 köy ve mahalleden bin 290 üretici başvuru yapmış olup, İl ve İlçe Müdürlüğümüz teknik personellerince yapılan arazi tespitleri ve çiftçi görüşmeler sonucunda 182 köy ve mahalleden 939  çiftçi başvurusu olumlu olarak değerlendirilmiştir.”

Birşen, Kapama Ceviz Bahçeleri, Kapama Yarı Bodur Elma Bahçeleri, Sertifikalı Patates Tohumluğunu Kullanımını Yaygınlaştırma Projesi, Çilek Yetiştiriciliği Projesi, Kuru Fasulye Üretimini Yaygınlaştırma Projesi, Örtü Altı Tarımının Yaygınlaştırılması Projesi, Organik Arıcılığın Geliştirilmesi ve Kontrolü Projesi, Polen Tuzaklı Kovan Altlığı Projesi, Organik Silajlık Mısır Projesi, Çiçek Hastalığıyla Etkin Mücadele Projesi gibi projelerin içeriği hakkında katılımcıları bilgilendirerek sunumunu tamamladı.

Toplantı katılımcıların söz alarak, görüş ve önerilerini dile getirmesi ve görüş alışverişinde bulunulması ile sona erdi.

Vali Gazi Şimşek Çiftçi Evinde gerçekleştirilen toplantıya Vali Yücel Yavuz, Vali Yardımcısı Şenol Turan, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, İl Genel Meclisi üyeleri, üretici birliklerinin başkanları, paydaş sivil toplum örgütleri ve kurum çalışanları katıldı.

Mert Zımba- Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim