TARİHİN SESSİZ TANIKLARI
Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, gazetemize yaptığı açıklamada, Gümüşhane'deki tarihi kemer köprülerin Selçuklu ve Osmanlı döneminde yapıldığını belirterek, "Köprüler tarihimizin sessiz tanıklarıdır. Köprüler, yapıldığı tarihlerin mimari ve sanatsal özelliklerini günümüze yansıtmaktadır" dedi.
Geçmişten günümüze kadar gelen kemer köprülerin sürekli insan, hayvan ve yük taşınmasına aracılık ettiğini anlatan Yalçın, "İlimizdeki köprülerin hemen hemen tamamı Osmanlı dönemine aittir. Selçuklu döneminde yapılan bazı köprülerimiz de bulunmaktadır. Geçmişi günümüze bağlayan, yapıldığı dönemin mimari ve sanatsal yapısını günümüze taşıyan, geçmiş insanların sosyal yaşantısına tanıklık eden kültür varlıklarıdır. Gümüşhane’nin, eski tarihlerden beri tarihi ipek yolu güzergâhı üzerinde yer alması, bol akarsu ve dere yatağına sahip olması nedeniyle, ilimizde tamamına yakını Osmanlı dönemi eseri olan birçok tarihi köprü mevcuttur” diye konuştu.
Gümüşhane köprülerinin, yapıldığı tarihlerden beri asırlar boyunca insan, hayvan ve araç trafiğine hizmet verdiğini, günümüzde dahi bu fonksiyonlarını devam ettiren köprülerin mevcut olduğunu anlatan Yalçın, “Kültür Varlıkları Envanterinde 50 adet tarihi köprü vardır. Bu köprülerden bazıları günümüze kadar sağlam gelebilmiş, bazılarının da günümüzde bakım ve restorasyonuna ihtiyaç duyulmaktadır” ifadelerini kullandı.
Tarihi kemer köprülerin, 5539 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Kuruluş ve görevleri hakkındaki kanuna göre ilgili kurumun hazırladığı veya hazırlattığı plan ve projelerini Kültür ve Tabiat Varlılarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüklerine onaylattırılmasına müteakip, ya da diğer kurumların köprü restorasyonlarıyla ilgili taleplerini Kültür ve Tabiat Varlılarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüklerine iletmesi ve kurulların aldığı tavsiye kararlarını ilgili kuruluşa bildirmesi neticesinde tarihi restorasyonlarının gerçekleştirildiğini anlatan Yalçın, açıklamasında daha sonra şunları kaydetti:
“Önceki yıllarda restorasyonu gerçekleştirilen, bu yıl restorasyonları gerçekleştirilmekte olan ve önümüzdeki yıllardan itibaren restorasyonları gerçekleştirilecek olan tarihi köprülerimiz mevcut. Bu güne kadar Gümüşhane-Bayburt yolu güzergahındaki Tohumoğlu Köprüsü, Kamberli Köprüsü, Torul ilçesine bağlı Büyükçit köyü sınırları i,çerisinde bulunan Meryemana-1 ve Meryemana-2 kemer köprüleri, İlecik köyü sınırları içerisindeki İlecik Köprüsü, Zigana köyündeki Kalkanlı köprüsü restore edildi. Programa alınmış ve restorasyonu başlamış ya da bu yıl içerisinde yapılacak olan Gümüşhane merkez Karakol Köprüsü ile Torul ilçemizde ilçenin her iki yakasını birbirine bağlayan Torul Köprüsü bulunmaktadır.”
Kültür ve Turizm Müdürü Yalçın, projesi yapılmış köprülerin ise “Gümüşhane Dibekli, Kamberli köyü Kamberli Köprüsü, Süleymaniye Mahallesi Süleymaniye-1, Süleymaniye-2, Süleymaniye-3 kemer köprüleri, Yağlıdere Köprüsü, Yağlıdere Krom Köprüsü, Olucak Köprüsü, Torul ilçesi Uğurtaşı Köprüsü, Artabel Köprüsü, Gümüşkaya Köprüsü, Dedeli Köprüsü, Esentepe Köprüsü, Kürtün Sarıbaba Köprüsü, Torul Demirkapı Köprüsü, Köse yolu Kırıklı Köprüsü” olduğunu sözlerine ekledi.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim