Tarihi Kadırga Yaylası Camii ilgi Odağı Olmayı Sürdürüyor 600 YILDIR DOLUP TAŞIYOR
Tarihi Kadırga Yaylası Camii ilgi Odağı Olmayı Sürdürüyor
600 YILDIR DOLUP TAŞIYOR
Fatih Sultan Mehmet'in de namaz kıldığı rivayet edilen Kadırga Yaylası Açık Camisi'nde, yüzyıllardır binlerce insan, açık havada çimenler üzerinde ibadet ediyor. 5 bin kişilik açık caminin yeterli gelmediği zamanlarda çok sayıda vatandaş namazını cami dışında kılmak durumunda kalıyor.
Her yıl geleneksen hale gelen temmuz ayının üçüncü haftasında düzenlenen “Otçular Şenliği” pandamı dolayısıyla yapılamıyor. Bu yıl Kurban Bayramının son gününün Cuma gününe rastlaması dolayısıyla binlerce kişi Kadırga Açık Camisinde Cuma namazı kıldılar.
Gümüşhane'nin Kürtün ilçesine bağlı Özkürtün Beldesi sınırları içerisinde bulunan Kadırga Yaylası’nda, Fatih Sultan Mehmet'in 1461'de Trabzon'u fethi sırasında erkanı ile caminin bulunduğu alanda Cuma namazı kılmasından dolayı büyük önem taşıyor. Kadırga Yaylasında, 8 yıldır gönüllü imamlık yapan Hikmet Kılıçaslan, Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethinden sonra arkadaşı Oymak Beyi Kadir Ağa'yı sorduğunu, arkadaşı ve Uç Beyi savaş sırasında şehit düştüğünü öğrenince askerleri ile Kadir Ağa'nın mezarını ziyaret etmek için yola çıktığını söyledi.
Temmuz ayının üçüncü haftası Padişah Fatih Sultan Mehmet’in Kadir Ağa’nın mezarını ziyaretinin Temmuz ayının üçüncü haftasındaki Cuma gününe rastladığını anlatan Kılıçaslan, “Önce askeri ile birlikte Kadırga’nın en yüksek tepesi olan Kayalık Tepe’de Kadir Ağa’nın mezarını ziyaret eder. Burada Kadir Ağa ile birlikte yatan şehitler için dua eder. Cuma Namazı vakti yaklaşması nedeniyle askerine namaz kılınacak bir alan belirlemelerini ve etrafının taşlarla çevirmeleri emrini verir. Şu anda camimizin bulunduğu alanda Fatih Sultan Mehmet askeri ile birlikte Cuma namazı kılar” dedi.
Yayla Adını Kadir Ağa’dan Alıyor
Kadırga Yaylası’nın adının Kadir Ağa’dan aldığını ifade eden Kılıçaslan, şöyle devam etti: “Osmanlı'nın en önemli hizmet unsurlarından birisi de namazgâhlardır. Ecdadımız, sefer anında veya bir yaylada, mezrada yolcuların ibadeti için namazgâhlar yapmıştır. Buralarda aynen camiler gibi namaz kılınır. Kadırga Açık Camisi de bunun en güzel örneklerindendir. Kadırga Yaylası, yaylaların anasıdır. Kadırga Yaylası'na devletimiz, yöneticilerimiz, müftülerimiz, din adamlarımız, herkes elinden gelen hizmeti sunmak zorundadır."
Camiyle ilgili ikinci öykü
Gönüllü imam İsmet Kılıçaslan Kadırga Açık Camisi ile ilgili ikinci bir öykünün daha olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Yavuz Sultan Selim, İran seferinden dönerken eşi Gülbahar Hatun, mahiyetindeki askerlerle Kadırga Yaylası'nın Çadırdüzü mevkiinde konaklar. Cuma namazı kılmak isteyen askerlerine bu mekanı göstererek etrafını taşla çevirterek açık cami haline getirilmesini söyler. Askerler de topladıkları taşlarla bu mekanda açık cami oluştururlar ve namaz kılarlar.”
Halı ve Namazgah Yoktur
Kılıçaslan, “Özellikle cuma namazı için çevremizdeki Şahmelik, Çatma, Minarlı, Oğuz, Ören ve çok sayıda obadan insan buraya akın eder. Türkiye'nin her yerinden, yurt dışından 10 binlerce insan gelir. 5 bin kişilik olan camimiz yeterli olmayınca cami dışında namaz kılınır. Camimizde halı ve namazgah yoktur. Camiye gelenler ayakkabılarını dışarıda çıkarır ve çimenler üzerinde namaz kılar" dedi.
Cuma Namazı için Binlerce Kişi Geliyor
Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi Özkürtün beldesine bağlı Kadırga Yaylasında Fatih Sultan Mehmet Han'ın Cuma namazı kıldırdığı çatısı olmayan açık hava camisinde 600 yıldır insanlar çimen üzerinde namaz kılıyor. Gümüşhane-Trabzon sınırında yer alan ve yaylacılık kültürünün yaşatıldığı ender bölgelerden olan Kadırga Yaylası'nda kubbesi ve çatısı olmayan camiyi görmeye ve Cuma namazı kılmaya her yıl binlerce vatandaş geliyor. Yaz aylarında cuma günleri yaylada kurulan halk pazarı nedeniyle çevre il, ilçe, köy ve yaylalardan Kadırga'ya akın eden vatandaşlar, Cuma namazını üzeri açık camide kılıyor.
Cami Tabanı Doğal Çim
Otel, lokanta, kahvehane, bakkal, manav gibi yeme, içme ve konaklama tesislerinin bulunduğu yaylada bulunan ve Fatih Sultan Mehmet Han'ın namaz kıldığı rivayet edilen açık caminin tabanı da doğal çim. Camiye giren vatandaşlar ayakkabılarını duvarların üzerine koyduktan sonra çim üzerinde namazını kılıyor. Erkeklerin camiyi terk etmesinin ardından bu kez kadınlar camide öğle namazını kılıyor.
Önce Ziyaret Sonra Namaz
Yaylaya adını veren ve Fatih Sultan Mehmet'in yaylaya gelmesine vesile olan Kadir Ağa'nın adının verildiği zirvede bulunan şehit ve gazilerin kabirlerini ziyaret ederek dua eden vatandaşlar daha sonra camiye akın ediyor.
İbrahim Özdemir
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim