SONBAHAR BİR BAŞKA GÜZEL
Zirvelerindeki Güvende, Çıkrıkdüzü gibi onlarca yaylasıyla özellikle yaz aylarında binlerce kişinin uğrak yeri olan Örümcek Ormanlarında sonbahar mevsiminin son günlerinde eşsiz manzaralar gözlemleniyor.
Gümüşhane’nin Kürtün ilçesi sınırlarında bulunan ve Yeşil Yol kapsamında yapılan beton yol çalışmasıyla ulaşılabilirliği artan yoluyla birlikte Avrupa ve Kafkaslar’ın en yüksek ve en geniş çaplı köknar ve ladin ağaçlarının bulunduğu Örümcek Ormanları, sonbaharın son günlerinde eşsiz manzaralar sunuyor.
Bünyesinde bulundurduğu çok sayıdaki farklı ağaç türleri nedeniyle özellikle sonbahar mevsiminde sarı, kırmızı, kızıl, mor gibi renklere bürünen Örümcek Ormanları Kürtün ilçe merkezinde 11 kilometre mesafede toplam 263 hektarlık Tabiatı Koruma alanından oluşuyor.
Uzmanlar tarafından “Canlı ağaç müzesi” olarak nitelendirilen ladin, kayın, ceviz, kavak, orman gülü, yaban fındıkları, geniş yapraklı ağaçlar gibi çok sayıda ağaç çeşidi bulunan ve Türkiye’nin önemli “karışık” ormanlarından biri sayılan Örümcek Ormanlarında ki anıt ladinlerin en büyüğü 61,5 metre boyunda 1,54 metre çapında, anıt köknarların en büyüğü ise 58,5 metre boyunca, 1,80 metre çapında.
Avrupa'nın ez uzun köknarları, Balkanların, Kafkasların ve Türkiye’nin en boylu, çaplı ladinlerinin yer aldığı Örümcek Ormanlarında bulunan köknarlarının yaşının 450’den fazla olduğu belirlendi.
Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkından sonbahar manzaraları
Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Yeşilköy köyü sınırları içerisinde bulunan ve Örümcek Ormanları ile komşu olan Çağlayandibi Şelalesinde çalışmalar tamamlandı.
İlçe merkezine 5 kilometre mesafede bulunan ve Örümcek Ormanları yolundan 150 metre yürüme ulaşılan şelalede Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından ahşap giriş binaları, 150 metre uzunluğunda taş kaplamalı yürüyüş yolu, köprü ve teras yapımı tamamlandı.
Sonbahar mevsiminde yağan yağmurların da etkisiyle artan su miktarıyla ziyaretçilerine görsel şölen sunan şelale, ormanlık alanda olması nedeniyle sonbahar mevsiminde bölgede yaşanan renk cümbüşünden de etkilendi.
Fotoğrafçılar ve doğaseverler tarafından yılın 4 mevsimi yoğun ilgi gören şelalede sosyal donatıların yapılması, ulaşımı sağlayan yolun Yeşil Yol kapsamında betonla kaplanması ve ulaşımın kolaylaşmasının ardından ziyaretçi sayısının artması bekleniyor.
Köyün Gücükdene mevkiinde yer alan ve yaklaşık 25 metreden dökülen Çağlayandibi Şelalesi etrafındaki 17,29 hektarlık alanla birlikte tabiat parkı olarak ilan edilmişti.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim