ŞEHİDİN CENNET KOKAN ANILARI
Gümüşhane’de, üç yıl kentin ekmeğini yiyen, suyunu içen Şehit Yarbay Ejdar, maddi durumu nedeniyle girdiği parasız yatılı ortaöğretim sınavlarında Gümüşhane Mareşal Çakmak Anadolu Öğretmen Lisesi’ni kazanınca 1985-1986 yıllarında kaydını yaptırdı. Üç yıllık eğitim-öğrenim süresince parasız yatılı okudu.
Mareşal Çakmak Anadolu Öğretmen Lisesi’nde okuduğu süre içerisinde Şehit Yarbay Ejdar’ın Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğini yapan Haydar Tomakin, gazetemize yaptığı açıklamada, okuttuğu öğrenciler arasında Ejdar’ın ikinci şehit olduğunu söyledi.
İhsan Ejdar’ın çok başarılı bir öğrenci olduğunu ifade eden Tomakin, öğrencisi ile ilgili anılarını gazetemize anlatırken duygulu anlar yaşadığı gözlendi.
Şehit Yarbay’ın lise eğitimine başladığı yıl öğretmenliğe başlamış
Öğretmenlikte ilk tayin yerinin Mareşal Çakmak Öğretmen Lisesi olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Tomakin, “Öğretmenliğe 1986 yılında Mareşal Çakmak’ta başladım. Bu çocuklarda o zaman kaydolmuşlardı, aynı sene. Yani onların lise tahsiline başlama yılı ile benim öğretmenlik mesleğine başlama yılım aynı. Onlar 1985-86’da kaydoldular. Bende 1985-86’da öğretmenliğe başladım. Orada 3 sene bu çocukların derslerine girdim, öğretmenliğini yaptım. Zaten okulda tek edebiyatçıydım” diye konuştu.
“Numarasını bile hatırlıyorum 866 diye”
Şehit Ejdar’ın 3 sene boyunca dersine girdiğini yineleyen Tomakin,“Aramızda o kadar yakın bir durum oluşmuş ki numarasını bile hatırlıyorum 866 diyor” ve devam ediyor. “Çünkü o çocuk belirgin bir çocuktu. Okulda iki tane fen sınıfı vardı, o fen sınıfı içerisinde en iyilerden biriydi. İhsan üniversiteyi de kazandı ama Harbiye’yi tercih etti.”
“Gümüşhane’de üç yıl parasız yatılı okudu”
Ejdar’ın Gümüşhane Mareşal Çakmak Öğretmen Lisesini kazanarak üç yıl parasız yatılı okuduğunu ve kendisinin de pansiyonda o dönem belletici öğretmen olduğunu dile getiren Tomakin, “Ben aynı zamanda onların belletici öğretmeniydim, yani öğretmenden daha fazlası. 24 saatimiz birlikteydi. Zaten onlarla, benim aramda fazla yaş farkı yoktu. Ben 1965 doğumluyum, o 1972. 7 yaş fark vardı sadece. Çocuktuk o zaman. Geldik 20 yaşında öğretmenliğe başladık, bir nevi arkadaş gibiydik onlarla. Dolayısıyla bizimle ilişkileri ana baba gibiydi. Çünkü onlar yatılıydı. Sabah 6’da kaldıran biz, sabah etüdüne götüren biz, sabah kahvaltıda yanlarında biz, öğle yemeğinde başında biz, akşam biz, gecede üstünü örten biz. Banyo yaparken de suları sıcak mı, soğuk mu? diye kontrol eden bizdik. Dolayısıyla otomatikman bir bağ oluşuyor. Ama İhsan’da öğrenci liderliği olduğu için onunla daha fazla irtibatımız vardı” ifadelerini kullandı.
“Erkenden kalkıp okula ders çalışmaya giderdi”
Şehit Yarbay’ın lisede ki edebiyat öğretmeni Tomakin, onun ne kadar başarılı bir öğrenci olduğunu şu cümlelerle anlatıyor:
“Kişisel disipline, toplum disiplinine, tertip ve düzene çok önem veren ve bu yönleriyle öne çıkan, arkadaşları arasında çok sevilen, lider özellikli bir öğrenciydi. Çevik bir öğrenciydi, doğa yürüyüşlerini çok severdi. Matematik ve Fen Bilimleri derslerinde çok başarılıydı. Sabah etüdüne birçok öğrenciyi kaldıramazdık. İhsan, daha önceden kalkıp okula sabah etüdüne gider, kendisi orada ders çalışırdı. Böyle bilinçli bir öğrencimizdi. Matematik A sınıfında okuyordu. Zaten biz başarı seviyesine göre A ve B diye sınıfları bölmüştük. Oda A sınıfındaydı ve sınıfın en iyilerinden biriydi.”
“Liderlik vasfı vardı”
Tomakin, “Liderlik vasfı vardı. Kavga filan onun tarafına uğramazdı. O kavga edenleri barıştırır. Hatta o zaman mevzuatta olmamasına rağmen biz ona pansiyon başkanlığı görevini verdik. Öğrenciler arasında, öğrencilere ortak faydası olabilecek bir kişiyi pansiyonda başkan gibi değerlendiriyorduk. Duyurularımızı onun aracılığıyla yapıyorduk, yatağını yapmayan öğrencileri, direk çocuk incinmesin diye onun aracılığıyla söylüyorduk” cümleleri ile Şehit Yarbay Ejdar’ın, derslerindeki başarısının yanında, kişisel olarak da çevresinde örnek kişiliği ile öne çıktığını belirtti.
Şehit yarbay lisede basket takımı kaptanıymış
“İhsan okulda basket takımının da kaptanıydı” ifadesini kullanan Tomakin şöyle devam etti: “Okul basketbol takımında oynuyordu ve takımın kaptanıydı. Diğer takımdaki boyu uzun arkadaşlarına rağmen, İhsan’ın onlardan biraz daha kısa olmasına rağmen takımın kaptanlığı ona verilmişti. O yüksek kişiliğinden dolayı. İhsan okuldaki programlarda hep önü çeken öğrenciydi, hangi program varsa katılırdı. Örneğin futbol takımın maçı varsa seyirci başıdır. Okulda bir konferans varsa, bizimle beraber öğrenciyi susturandır. Bizimle beraber yaver gibi çalışırdı. Yani o dönem okuldaki sosyalfaaliyetlerde de yer alırdı.”
“Kimse ona temizle demezdi, ama o temizlerdi”
“Öğrencim İhsan’la ilgili yaşadığım her türlü anı olumlu” diyen Tomakin, o dönem yaşadıkları bir anı ile ilgili de şu duyguları paylaştı: “Öğretmen lisesinin pansiyonu ile okul binasının arasında bir merdiven var. Kar yağardı, biz bakardık sabah, o elinde bir kürek başlamış orayı temizlemeye. Kimse ona temizle demezdi, ama o temizlerdi.”
“İhsan asker olarak doğmuştu”
Haydar Tomakin “İhsan asker olarak doğmuştu bana göre, öyle bir tipti. Lider öncü, işini gücü bilen, kararlıydı. Maddi durumunun yetersiz olduğunun farkına varmış ve bu durumdan kurtulmak için karar vermiş, işlerini zamanında yapan bir çocuktu o” cümleleri ile Bordo Bereli Şehit Yarbay Ejdar’ınnasıl bir düzen, tertip, disiplin içerisinde olduğunu ve tercih ettiği meslek ile de bunu devam ettirdiğini en güzel şekilde açıkladı.
“Liseden sonra görüşemedik”
Tomakin İhsan Yarbay’la liseden sonra görüşemediğini ve şehit olduğu haberi ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Liseden sonra görüşemedik açıkçası. Bir de ordu mensubu olunca daha da içe kapanık oluyor. Geldi, yatılı okudu, gitti, ekmeğini kazandı. Arkadaşlarıyla sosyal medya ortamında görüşüyoruz. Ben zaten haberi Süleyman diye bir öğrencimizden öğrendim, onun da arkadaşıydı, o sosyal medyada paylaşmış. Baktım bizim İhsan, üzülmemek elde mi, çok üzgünüm o şekilde öğrendim ne yazık ki bu acı durumu.”
“İki öğrencim şehit oldu”
Terör olaylarında İhsan Yarbayla birlikte, ikinci öğrencisini şehit verdiğini söyleyen Tomakin, “Ben terör olaylarından dolayı ikinci öğrencimi kaybettim. 22 Şubat 2015'te Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen, Şah Fırat Operasyonu’nda şehit düşen Halit Avcı da benim öğrencimdi. İkisine de Allah’tan rahmet diliyorum. Millet olarak bu acıların bir an önce son bulmasını arzu ediyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Şehit Yarbay İhsan Ejdar’ın halen Gümüşhane Mareşal Çakmak Anadolu Öğretmen Lisesinin arşivlerinde saklanan öğrenci dosyasında ilkokul ve ortaokul öğrenimi sırasında başarılı bir öğrenci olduğu, hem ilkokul hem de ortaokul öğrenciliği sırasında başarısından dolayı “teşekkür belgesi” aldığı belirtildi.
Olay nasıl olmuştu?
Geçtiğimiz Cumartesi günü Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde, Irak sınırında bulunan Dağlıca bölgesinde terör örgütü PKK’ya yönelik düzenlenen operasyonda çatışma yaşanmış, çatışmada Özel Kuvvetler’e mensup Dağlıca Tabur Komutanı Bordo Bereli Yarbay İhsan Ejder (43) ile 2 astsubay şehit düşmüştü. Çatışmada 1’i ağır 5 asker de yaralanmış, ağır yaralı asker kaldırıldığı hastanede kurtarılamayarak şehit olmuştu.
Şehit Yarbay İhsan Ejdar, 1972 doğumlu olup, evli ve 1 kız çocuk babasıydı.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim