• BIST 9636.12
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • Gümüşhane : -1 °C
  • Trabzon : 9 °C

SAYGISIZ ÜSLUP

21.10.2016 15:42
SAYGISIZ ÜSLUP
Vali Memiş, “Ulaştırma Bakanlığı’nın, bu kentin Cumhuriyet tarihinde görmediği yatırımları var. Bunları görmeden, böyle saygısız bir üslupla kullanılan çirkin ifade Gümüşhane’ye yakışmaz” dedi

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, dün yerel bir gazetede, ‘Tünel yarılandı bakan yeni uyandı’ başlığıyla yayımlanan haberle ilgili haddini aşmış bir ifade’ yorumunda bulunarak, haberin Gümüşhane’ye yakışmadığını söyledi. Vali Memiş, “Ulaştırma Bakanlığı’nın, bu kentin Cumhuriyet tarihinde görmediği yatırımları var. Bunları görmeden, böyle saygısız bir üslupla kullanılan çirkin ifade Gümüşhane’ye yakışmaz” dedi.

Gümüşhane'de İl Koordinasyon Kurulu toplantısı, Gümüşhane Valisi Okay Memiş başkanlığında, Valilikteki toplantı salonunda gerçekleştirildi. Vali Memiş, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, özellikle Karayolları Bölge Müdürlüğü olmak üzere, bütün bölge müdürlüklerine yaptıkları hizmetlerden dolayı teşekkür etti.

“Böyle saygısız bir üslup Gümüşhane’ye yakışmaz” 

Dün yerel bir gazetede, ‘Tünel yarılandı bakan yeni uyandı’ başlığıyla yayımlanan haberle ilgili ‘haddini aşmış bir ifade’ yorumunda bulunan Vali Memiş, haberin Gümüşhane’ye yakışmadığını söyledi. Vali Memiş, Gümüşhane’nin Ulaştırma Bakanlığı’nın,  Başbakan Binali Yıldırım’ın Bakanlığı döneminden başlamak üzere Cumhuriyet tarihinde görmediği yatırımları olduğunun altını çizerek, “Bunları görmezden gelip, böyle saygısız bir üslupla bu çirkin ifadeyi kullanmaları Gümüşhane’ye yakışmaz”  diye konuştu.

“Kentin Cumhuriyet tarihinde görmediği yatırımları var”

Vali Memiş her türlü eleştiriye açık olduklarını ancak, ‘Tünel yarılandı bakan yeni uyandı’ başlığıyla yayımlanan haberle ilgili üslubun, üslup olmadığını, bununla Gümüşhane’de yapılan yatırımların görmezden gelindiğini belirterek, “Bugün (dün) bizim bir mahalli gazetemizde bana göre haddini aşmış bir ifade vardı. Onu da huzurlarınızda Gümüşhane’ye yakıştıramadığımı ifade etmek isterim. Ulaştırma Bakanlığımızın, Sayın Başbakanımızın Bakanlığı döneminden başlamak üzere bu kentin Cumhuriyet tarihinde görmediği yatırımları var. Yani bunları hiç görmeden, böyle saygısız bir üslupla ‘Zigana tünelinde yarıya ulaşıldı, bakan hala uyuyor mu’ gibi çok çirkin bir ifade vardı. Bu Gümüşhane’ye yakışmaz” ifadelerini kullandı.

“Gümüşhane’ye bir çivi çakmamış insanların farkındayız”

“Böyle kendisini önemli, değerli zanneden ama Gümüşhane’ye bir çivi çakmamış insanların farkındayız” diyen Vali Memiş, “Bu üslup, üslup değil. Her türlü eleştiriye açığız.  Her türlü eleştiriyi rahatlıkla söylesin arkadaşlarımız. Eksiklerimiz olabilir ama üsluba dikkat edecekler. 15 Temmuz sürecindeki Gümüşhane’nin göstermiş olduğu performansı hiçe sayarak saçma sapan yapılan şeyleri, insanları hesaba katmıyorum. Bizim millete ne kadar değer verdiğimiz, yaptığımız işlerden belli. Ben buraya atanalı 4 ay oldu. Buradaki diğer meslektaşlarımla da bizi mukayese edin.  Bir de öyle saçma sapan yazı yazan insanların bu memlekete ne kadar hizmet ettiğini bir mukayese yapın bakalım. Onu da Gümüşhane kamuoyunun takdirlerine sunuyorum” dedi.

“Bu kadar büyük yatırımlar varken…”

Türkiye de en fazla tünel yapılan ilin Gümüşhane olduğunu anımsatan Vali Memiş, “Karayolları Bölge Müdürümüze’de ifade etmek isterim. Burada Ulaştırma Bakanımızı temsilen de konuşuyorum. Ben sayın bakanımızın şahsında size teşekkür ediyorum. Çünkü sadece Köstere’den, Gümüşhane çıkışına kadar olan bölüm 1 katrilyonluk bir iş. 52 tane tüneli var Gümüşhane’nin. Gümüşhane bir tüneller kenti. Türkiye de en fazla tünel yapılan il Gümüşhane. Zigana tüneli dünyanın en uzun ikinci çift geçişli tüneli. Avrupa’nın en uzun tüneli. Hal böyleyken bu kadar büyük yatırımlar varken böyle bir üslubu kullanmak yakışmaz Gümüşhane’ye, bu hadsizliktir” değerlendirmesinde bulundu.

“Bölgeler ne kadar güçlü olursa il de o kadar güçlü olur”

Bölgelerin ne kadar güçlü olursa ilin de o kadar güçlü olacağını savunan Vali Memiş, “Yani Trabzon Karayolları Bölge Müdürlüğü Türkiye’nin en güçlü bölge müdürlüğü olsun ki bizde daha fazla araç gereçten, daha fazla hizmetlerden faydalanalım. DSİ Trabzon Bölge Müdürlüğü Türkiye’nin en güçlü bölge müdürlüğü olsun ki bizde bundan bir o kadar faydalanalım. Aynı şey İller Bankası, Orman Bölge Müdürlüğü, Milli Parklar Bölge Müdürlüğümüz için geçerli. Ben bütün bölge müdürlüklerimizin Gümüşhane’de yapmış olduğu hizmetlerden memnuniyetimi ifade etmek isterim” diye konuştu.

“Yaptığımız iş çok önemli”

Devlet Su İşlerinin 26 adet gölet inşaatının devam ettiğini dile getiren Vali Memiş bunun müthiş tatmin edici bir rakam olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

“550 milyon TL’lik  bir yatırım bedeli var. 2 yıl içerisinde 50 bin hektar yani 500 bin dönüm arazi, Kelkit havzası sulanabilir olacak. DSİ aslında Tarım Bakanlığı gibi çalışıyor. Hem sulama hem içme suyu. Kelkit vadisini Türkiye’nin organik tarım merkezi yapma hedefimiz var. Yaptığımız iş o kadar önemli ki. Türkiye’nin organik süt üretimi en fazla Kelkit’te. Bunu artırarak devam ettireceğiz inşallah. Bir mandıra bir fabrika demek Kelkit vadisinde. Bu mandıra sayısının artması da DSİ’inin yapacağı sulamanın kanallarıyla beraber bitmesine bağlı.  O zaman hayvancılığın yatırım maliyeti azalacak.  Silajlık mısır, yonca gibi ürünleri çok daha ucuza karşılayacak insanlar. Bu da hayvancılığı müthiş derecede etkileyecek.”

“Ne tarım müdürü ne de vali olarak ben yerimde oturayım”

Vali Memiş, Karayollarının yapmış olduğu çalışmalarla adeta baypas olunduğuna vurgu yaparak, “Gümüşhane-Kelkit duble yolu 250 milyona, Pekün tüneli ile beraber önümüzdeki günlerde ihale edilecek inşallah.  İller Bankası Bölge Müdürlüğümüzün, Orman Bölge Müdürlüğümüzün zaten çok güzel çalışmaları var.  Ama bu sene Gümüşhane’ye özgü cevizle ilgili bir çalışma yapıyoruz. Yıllık 5 bin ton pestil, köme üretimimiz var. Pestil, kömenin hammaddesi ceviz.  Dut’ta var ama. Dut şırasının litresini 3-5 liraya temin edebiliyor pestil kömecilerimiz.  Ancak ceviz içi hala 25 TL ve bunun çok büyük miktarını Şili’den, Arjantin’den, Ukrayna’dan getirtiyoruz. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Biz de bu gerçek varsa ne tarım müdürü ne de vali olarak ben yerimde oturayım dedik.  Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. Şu anda zaten 2 bin 600 dönüm sulanabilir dikilmiş ceviz bahçelerimiz var. 2 bin 500 dönümde hazır. Her ilçede de var. Rakımı düşük olan yerlerde bir tür, rakımı yüksek olan yerlerde ise başka bir tür dikimini yapacağız. Tarım Bakanlığı ve Orman Bakanlığı birlikteliğinde ortak bir çalışma ile. 50 bin fidana ihtiyacımız var, yer bizden fidanlar Orman Bakanlığımızdan. Biz bu dikimi Mart,  Nisan ayında gerçekleştireceğiz ve 5 yıl içerisinde Allah’ın izni ile 1 kilo cevizi bile dışardan almayacak bizim pestil kömecilerimiz. Pestil kömeyi bizden daha iyi yapan bir yer yok şu anda. Bizim en güçlü rekabet edebileceğimiz tarımsal sanayi alanı pestil köme” cümlelerini kullandı.

 

“Yapılan iş tamamıyla turizm işi”

Milli Parkların adeta Turizm Bakanlığı gibi çalıştığına, yapılan işin tamamıyla turizm işi olduğuna dikkat çeken Vali Memiş, daha sonra şunları kaydetti: “Milli Pakların, Gümüşhane kadar böyle güzel işler yaptığı yer ben daha önce görmedim. Tomara Şelalesi Allah’ın bir mucizesi. Güzel iş yaptık ama çok eksiğimiz var işletme bazında. Bu standartlar asla kabul edeceğimiz standartlar değil. Misafir gittiğinde utanıyoruz. İşletme çok önemli. Orayı en az 4-5 yıllık bir standartta işletmemiz lazım. Herkese açacağız. Yolunu yine Milli Parklardan yapıyoruz. Güzel şeyler çıkmaya başladı. Orayı Türkiye’ye tanıtacağız. Örümcek Ormanları Allah’ın bir lütfu, muazzam bir yer. Güvende yaylasına kadar betonluyoruz.  Limni gölü iddia ediyorum, Uzungöl kadar değerli bir yer. Çok daha popüler olacak. Yolunu betonluyoruz. Artabel’de, Çağlayandibi’nde yapılan çalışmalarımız var. Karşıyaka’ya başlıyoruz. Torul kalesi var. Kiliseburnu var. Sadak barajı var.  Siz de Milli Parklar olarak adeta Turizm Bakanlığı gibi çalışıyorsunuz. Yapılan iş tamamıyla turizm işi. Emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum.”

“Bölge müdürlerinden katkılar bekliyoruz”

Vali Memiş, Türkiye’de diğer belediyelerde olduğu gibi Gümüşhane Belediyelerinde de imkanların kısıtlı olduğunu söyleyerek, bir takım taleplerde bulundu. Vali Memiş,  “Bölge müdürlerinden istirhamım mümkün olduğu kadar belediyemizin taleplerinin yerine getirilmesi. Türkiye’de artık mekansal alanda ikili yaşam var. Büyükşehirde yaşayan insanlar aynı zamanda yılın en az 3-5 ayını yazın köylerinde geçiyor.  Buralara yetişemiyoruz. Belediyeler olarak, il özel idaresi olarak  sizlerden katkılar bekliyoruz” diye konuştu.

314 milyon 500 bin lira harcandı

İldeki diğer çalışmalar hakkında da bilgi aktaran Vali Memiş, 2016 yılında kamu kuruluşlarının 3 milyar 508 milyon 269 bin TL proje tutarlı işi bulunduğunu belirterek, öngörülen ödenek miktarının 396 milyon 158 bin TL olduğunu ve dönem sonu itibariyle ise 314 milyon 500 bin lira harcandığını ifade etti.

En fazla yatırım harcaması Karayollarının

Memiş, kuruluşlar bazında en fazla yatırım harcamasının 198 milyon 753 bin lira ile Karayolları 10. Bölge Müdürlüğünce yapıldığını ifade ederek, "DSİ Bölge Müdürlüğü 62 milyon 702 bin lira, Gümüşhane Üniversitesi 23 milyon 574 bin lira, Milli Eğitim Müdürlüğü ise 8 milyon 335 bin lira ile en çok yatırım yapan kuruluşlar olmuştur. Toplamda 382 proje mevcut iken bunun 123 adedi bitirilmiş,  187 adet proje devam etmekte, 47 adet proje ihale aşamasında, 24 adet projeye ise henüz daha başlanmamıştır. Sektörel bazda yatırım harcamalarına bakıldığında ise 202 milyon 838 bin lira ulaştırma sektörüne, 61 milyon 783 bin lira tarım sektörüne, 33 milyon 159 bin lira eğitim sektörüne, 7 milyon 451 bin lira ile diğer kamu hizmetlerinde harcama yapılmıştır" dedi.

KÖYDES çalışmaları da sürüyor

Yatırım anlamında KÖYDES çalışmalarının da sürdüğünü belirten Memiş, şöyle devam etti:

"2016 yılında toplam 8 milyon 537 bin TL ödenek KÖYDES çalışmaları kapsamında ilimize gönderilmiş olup çalışmalar hızlı bir şekilde devam etmekte. Bu kapsamda 119 yol, 86 içme suyu, 9 atık su, 3 sulama projesi olmak üzere 217 proje planlandı. Bu projelerden 48 adet yol, 36 adet içme suyu, 3 adet atık su, 3 adet sulama projesi olmak üzere toplam 90 proje bitirildi. 47 adet yol, 2 adet içme suyu, 1 adet atık su projesi olmak üzere 70 proje devam etmektedir.  8 adet yol, 2 adet içme suyu 3 adet kanalizasyon projesi olmak üzere toplam 13 adet proje ihale aşamasında. 16 adet yol projesi, 26 adet içme suyu projesi, 2 adet atık su projesi olmak üzere 44 adet projeye çeşitli nedenlerden dolayı başlanamamıştır."

Memiş, 2016 yılı Sosyal Destek Programı (SODES) uygulamaları kapsamında da, 2016 yılında 1 Milyon 477 bin TL tutarında 10 adet projenin uygulanma olduğunu ifade ederek, “Ayrıca yine Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) kapsamında da 11 adet projeye 4 milyon 116 bin TL ajanstan destek sağlanmış durumda" değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıda, yatırımcı kuruluşların müdürleri de kurumlarının yaptığı yatırımlarla ilgili bilgi aktardı.

Toplantıya, Gümüşhane Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, kaymakamlar, bölge müdürleri, ilçe belediye başkanları ve kurum müdürleri katıldı.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim