SAHİPSİZ KÖY ODALARI
Sarıçiçek köy odalarının ne zaman yapıldığı hakkında net bir bilgi yok. Ancak sözlü olarak dilden dile aktarılanlardan bildiğimiz kadarı ile 145 ile 170 yıllık bir tarihi var. Odalar Türk tarihinin işlemeli motif özelliklerini gün yüzüne çıkartan tarihi birkaç yapıdan biri. Kültür mirasımızda bulunan iki konağın ise hikâyesi oldukça eski tarihlere dayanıyor.
Usta- Çırak Restleşmesi
Köy sakinlerinin anlattığı hikâyeye göre, “ Köyün eski ağalarından Hacı Ömer Ağa işlemeleri ile meşhur bir ustayı bir oda yapması için köyüne davet eder. Bu davet üzerine köye gelen usta bir köy odası yapmaya başlar. Çırağıyla birlikte başladığı iş sırasında çırağına kızan usta çırağını yanından kovar. Köyün bir başka ileri gelen Süleyman ağa çıraktan kendisine bir konak yapmasını ister. Ustasının yaptığı konağa çok yakın bir mesafede çırakta başka bir odayı süslemeye ve işçiliğini yapmaya başlar.” Böylece iki konak ortaya çıkar.
Boynuz Kulağı Geçti
Her iki konakta işlemeleri ile o kadar değerli bir hale gelmiştir ki kimileri ustanın konağını çok beğenirken kimileri Çırak’ın yaptığı konağı beğenmişlerdir. Ustanın yaptığı konakta bulunan şömine üzerindeki terazi ise ustanın yaptığı konağı bir adım daha öne çıkartıyor. Köy sakinleri bunun anlamı için ise “Terazi adalet demektir. Adalet düzgün sözden geçer. O vakit buraya giren düzgün söz ile konuşacak” diye yorumluyor.
Vakıf Kültürünün Önemli Bir Örneği
Gazetemize konuşan Hacı Ömer Ağa’nın torunlarından Muhsin Gündüz, köy odasının dedesi tarafından vakıf olarak yapıldığını söylüyor. İki katlı olan konağın alt katının ahır olduğunu üst katının ise konak olduğunu dile getiren Gündüz, eskiden yolculuk edenlerin konaklamak için burayı kullandığını anlattı. Yolda kalanlara hayır amaçlı yardım edildiğini ve bunun karşılığında da tek kuruş alınmadığını ifade eden Gündüz, eskiden odaların tarları olduğunu ve buradan elde edilen gelirler ile odaların ihtiyaçlarının giderildiğini ancak zamanla bunun da kalmadığını vurguladı.
Bakımsızlık odaları Bitirmiş
Yaz aylarında çok yoğun turist geldiğini kaydeden Gündüz, “İster istemez konaklar zamanla tahrip oluyorlar. Tapulu malımız olduğu için devletten yeterli desteği alamıyoruz. Sağ olsun Kültür Müdürlüğü ’de bazı ihtiyaçlarımız için destek veriyor. Ancak konakların bakım onarımlarını dede mirası olduğu için biz kendimiz yapıyoruz. Usta’nın yaptığı konakta çökme vardı onu hallettik. Dışında da sıva yapıyoruz. Ancak bizim elimizden gelende bu. Sonuçta burası dede mirası ve birilerinin sahip çıkması gerekiyor” diyerek odaların şu anki durumunu gözler önüne serdi.
Pek Çok Seyyahı Ağırlamış
Köy odalarının hala aktif olarak kullanıldığını ve gelen misafirlerin odalarda ağırlandığını vurgulayan köy sakinlerinden Yaşar Gündüz ise, “Burada birçok önemli ismi ağırladık. Bunlar arasında dünya turuna çıkıp Gümüşhane’den geçenlerde var bunun dışında sadece burayı görmek için gelenlerde var. İki yıl önce Almanya’dan yürüyerek Çin’e gitmekte olan bir seyyah burayı duymuş ve gelmişti. İki gün burada odada kalmış ve misafirimiz olmuştu” diyerek odaların sadece Gümüşhane’de değil değişik coğrafyalardan insanları da ağırladığını anlattı.
Her Hangi Bir Turizm Yatırımı Yok
Yıllardır Gümüşhane’nin tanıtım broşürlerinde bulunan ve Gümüşhane denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan Sarıçiçek Köy Odaları, her ne kadar turizm için önemli olsa da bölgede konakların tanıtımı için şu ana kadar bir şeylerin yapılmamış olması dikkatlerden kaçmıyor. Odaların mirasçı sayısındaki çokluk da kamulaştırmayı engelliyor. Köy odaları ile ilgili her hangi bir tanıtım afişi ya da tabelasının olmayışı bölgeye gelen insanlara profesyonel olarak bir rehberlik hizmetinin verilmeyişi göze çarpan aksaklıklar arasında yer alıyor. Bölgeye gelenler konaklar hakkındaki bilgiyi köyde rastladıkları köylülerden öğreniyorlar. Gümüşhane ile ilgili yapılan her filmde Sarıçiçek Köy Odalarının olmasına rağmen gelen misafirleri ağırlayacak alt yapı eksikliği, odaların mevcut potansiyelinin kullanılmasını engelliyor. Her ne kadar ufak desteklerle ayakta tutulmaya çalışılsa da uzman kişiler tarafından kontrol edilmeyen odaların ömrünün çok uzun olmayacağı tahmin ediliyor.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim