Şahinkaya’dan YGS uyarıları
Okul yöneticisi ve öğretmenlerden sınav öncesi öğrencilerin hassasiyetini göz önünde bulundurmalarını belirten Şahinkaya, bu dönemde öğrencilerin moral ve desteğe ihtiyaçları olduğunun altını çizdi ve “Bizlere düşen görev bu süreçte öğrencilerimizin yalnız olmadıklarını davranışsal olarak hissettirmektir. Öğrencilerimizin, öğretmenlerinin sınav tecrübelerinden istifade etmeleri aydınlatıcı olacaktır. Sınav öncesi öğrencilerinizin kaygılı olmaları gayet normal bir durumdur. Sınav öncesi yeterli hazırlık sürecinin geçirildiği, öğrencilerimize ellerinden gelenin en iyisini yapacakları düşüncesinin vurgulanması, moral ve motivasyonunu arttıracaktır” dedi.
Velilere de sınavlara hazırlık sürecinin zorlu bir süreç olduğunu hatırlatan Şahinkaya, “Bilinmelidir ki; sınavlar aile içi sağlıklı iletişimleri test etmek adına önemli fırsattır. Sınavların geçici olduğunu, lakin sergileyeceğiniz tutumların çocuğunuz ile ilişkilerinizi kalıcı olarak etkileyeceğini bilmelisiniz. Çocuğunuz sizin için kıymetli ve önemlidir. Ona güvendiğinizi sınava hazırlık sürecinde de elinden geleni yaptığına inandığınızı belirtmelisiniz. Bununla birlikte çocuğunuzun beklentilerinin neler olduğunu öğrenmeye çalışmalısınız. ‘’Çocuklarınız büyültülmüş insanların küçültülmüş fotokopileri değil kendilerine has dünyaları olan varlıklardır’’. Çocuklarınızın bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurup, yeteneklerini doğru değerlendirmeniz gerçekçi beklentiler oluşturmanızı sağlayacaktır. Evlatlarınız, sizlerin desteğini alarak kendi kişiliği ve potansiyeli ile önemli kararları verebileceklerdir. Sınavın sonucu çocuğunuzu sevmenizi engellememelidir. Samimi olarak çocuğunuzu sevdiğinizi ve onu sevmeye devam edeceğinizi hissettirtin” ifadelerini kullandı.
Son olarak sınava girecek olan genç öğrencilere seslenen Şahinkaya, sınavın önemli fakat bunu hayatın tek dayanağı olarak görmemeleri gerektiği tavsiyesinde bulundu. Şahinkaya, şunları söyledi: “Sınav için uzun, yorucu hazırlık süreç geçirdiniz, son aşamaya geldiniz. YGS öncesi Son haftaya girilirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var: Bu konuda uzmanların aşağıdaki önerilerini dikkate almanız sınavınızın daha sağlıklı geçmesini sağlayacaktır. Daha önceki yıllarda çıkmış YGS sorularını çözmeniz faydalı olacaktır. Konu anlatımı ve konu tekrarlarından ziyade daha çok deneme sınavı yaparak eksiklerinizi tamamlama yoluna gidebilirsiniz. Sınav psikolojisine hem zihnen hem de bedenen tam adapte olabilmek için deneme sınavı yaptığınız saati sınav saatiyle uyumlu hale getirerek biyolojik olarak da hazırlanmış olursunuz. Bu yöntem hem zaman yönetimini kullanmanızı hem de sınav sürecinin sağlıklı ilerlemesini sağlayacaktır. Sınav öncesinde sınava gireceğiniz bina ve salon ziyaret edilmelidir. Hatta sınava gireceğiniz salonda biraz vakit geçirmeniz sizin yararınıza olacaktır. Sınavdan birkaç gün öncesinde hatırlatma notlarınızı gözden geçiriniz. Sınav yaklaşırken stresli ve yorucu faaliyetlerin yerine daha sakin ve dinlendirici sosyal aktiviteler içinde olmanız psikolojik açıdan yorulan zihnin yeniden yapılandırılmasını sağlayacaktır. Uyku rutininizi bozmayın. İdeal uyku süresi sekiz- sekiz buçuk saat aralığındadır. Sınavdan önceki akşam ağır yemeklerden ve sağlığınıza dokunacak yiyeceklerden kaçının. İyi vakit geçireceğiniz size moral verebilecek kişilerle birlikte olun. Sınava girişte ÖSYM tarafından istenilen belgeleri gözle görebileceğiniz bir yere koyun, kendinizi rahat hissedebileceğiniz kıyafetler seçin ve sabah için hazırlayın. Sınav sabahı mutlaka kahvaltı yapın ancak kahvaltının hafif gıdalardan oluşmasına özen gösterin. Sınav giriş belgeleriniz ve ambalajı çıkarılmış suyu yanınıza alarak sınav saatinden 45 dk. önce sınava gireceğinin binanın önünde hazır bulunun. Sınav saatini beklerken hafif düzeyde yürüyüşler, nefes alma egzersizleri sizi rahatlatacaktır. Sınav salonuna giriş yaptıktan sonra salon başkanı tarafından yapılan açıklamaları dikkatlice dinleyin. Sınav esnasında sınav salonundan çıktığınız takdirde sınav salona tekrar alınmayacağınızı unutmayın. Bu yüzden lavabo vb. ihtiyaçlarınızı sınavdan önce giderin. Sınav başlatıldığında istediğiniz testten başlayabilirsiniz. Her test geçildikten sonra hafif düzeyde geriye yaslanmanız ve yanınızda bulunan sudan küçük yudumlar almanız sınav konsantrasyonunuzu artırır. Sınav süresini son ana kadar kullanın, yeterli süreniz var ise yapamadığınız sorular üzerine tekrar yoğunlaşın. Son olarak da kitapçık ve optik form kodlamalarında herhangi bir kaydırma olup olmadığını kontrol ederek sınav evraklarınızı teslim edin.”
Kaynak: http://www.gumushane.gen.tr/v2/gumushane/sahinkayadan-ygs-uyarilari-h14431.html#ixzz42JYjHcA3
Follow us: @gumushane on Twitter | gumushane.gen.tr on Facebook
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim