Şahinkaya “ Farklı Kurslara Yöneliyoruz”
“Klasik halk eğitim kurslarından uzaklaşıyoruz”
“Bu sene farklı kurslara yönelme olduğuna ve bu konuda bize çokça talepte bulunanlar oluyor” diyerek sözlerine başlayan Şahinkaya, “Farklı alanlarda kurs açabileceğimizi her platformda vatandaşlarımıza duyurduk. Okul Aile Birliği toplantılarına katılıyorum. Halk Eğitim’inin kurslarının dışında vatandaşımız bizden ne istiyorsa onu yapmaya çalışıyoruz. Bizim “hisset, düşün, iste senin olsun” (HİDO) diye bir eğitim programımız var. Bur programda; aile içi şiddet, çocukta olumlu davranış geliştirme, televizyonu kontrol etme, siber zorbalık, uyuşturucu gibi kötü bir alışkanlığa düşebilecek çocuklarımız için ne yapmamız gerekiyor? Bu konuda velilerimizi tek tek eğitime tabi tutuyoruz. Bu konuda hakkında uzmanlaştırdığımız 10 öğretmenimiz var ve konuyla sürekli ilgileniyorlar. Artık klasik olan halk eğitim kurslarından daha çok değişen ve gelişen sosyal hayatta günü birlik ihtiyaçlar ve geleceğe dair ihtiyaçlarımız ne olacağı konusunda ve ne olabileceğini tespit ederek bu günden önlemlerimizi alıyoruz. Kullanılan iletişim araçlarını ailelere öğretiyoruz ki onlarda çocuklarını kontrol edebilsinler, biz okullarda teknolojiyi kontrol ediyor olsak bile ailelerde bu teknolojiyi evlerinde kontrol ediyor ve yönetiyor olabilmeleri gerekir” ifadelerine yer verdi.
“Osmanlıca konusunda kimseye yok demedik”
Gümüşhane’de özellikle de hayat boyu öğrenmede, farklı olarak kursların devam ettiğini belirten Şahinkaya, “ Bunların başında İngilizce seviyesi A1- A2 özellikle yüksek okulda üniversite’deki öğrencilerimize ve kamuda çalışan personelimize yönelik bu kursları vermekteyiz. Yüksek lisans yapanlara bize müracaat edenlere hizmetlerimizi onlara karşı aktarıyoruz. Osmanlıca kolay metinleri okuma ve anlama, Osmanlıca şiirleri okuyup anlaya bilme bununla ilgili de hizmet vakfıyla ve bakanlığımızın bize verdiği doğrultularla bu hizmetleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Geçmişle bağımızı kopartmamak için bugünden tedbirlerimizi alıyoruz. Her talebi ilçelerde dahil karşılıyoruz. Hiç kimseye bu konuda Osmanlıca konusunda özellikle yok demedik” dedi.
“İşaret dili kurslarımız rövanşta”
İşaret dili eğitimi hakkında toplumda özürlü bireylerin olduğunu dile getiren Şahinkaya, “ Bunlarla anlaşabilmek kamuda bu tip çalıştırdığımız bireylerin, gelen vatandaşlarla anlaşabilmesi için işaret dili eğitimini verebilmek amacıyla kurs açtık. İşletmelerde hijyen eğitimi artık bütün fırınlarda, pastanelerde ve hizmet sektöründe çalışanların artık bir hijyen belgesi olması gerekiyor. Biz bu konuda halkımıza kurs’u ücretsiz olarak veriyoruz. Gerek işletmelerde gerek halk eğitim merkezimizde neredeyse bu hizmeti yerinde karşılamaya çalışıyoruz. Vatandaşımıza daha sağlıklı hizmet suna bilmenin önünü açmış oluyoruz. Hijyen kursumuz devam ediyor, pastaneler, berberler, dişçiler, fırınlar, marketler, manavlar vb. yerlerde çalışacak olan vatandaşlar bu hizmet belgesi olmadan çalışamıyor. Bizde hızlı bir şekilde vatandaşın ihtiyacını karşılamak amacıyla bu kurs’u açtık” diyerek ifadelerini belirtti.
Halk eğitimi kursları 2014-2015 bazı istatistiki verileri
“Genel kurslar dalında; İngilizce seviye A-1’de açılan kurs sayısı 6, kayıt yaptıran kadın 99, erkek 25 toplam 124 belge alan kadın 29, erkek 13, toplam 42, görevli öğretmen ve usta öğretici sayısı 6’dır. Arapça seviye A-1’de açılan kurs sayısı 3, kayıt yaptıran kadın 66, erkek 4, toplam 70, belge alan kadın 21, erkek 2, toplam 23, görevli öğretmen ve usta öğretici sayısı 3’tür. Mesleki ve teknik kurslar dalında; İşletmelerde hijyen eğitimi ise açılan kurs sayısı 3, kayıt yaptıran kadın 168, erkek 117, toplam 285, belge alan kadın 110, erkek 73, toplam 183, görevli öğretmen ve usta öğretici sayısı 3’tür. Bilgisayar kullanımı açılan kurs sayısı 5, kayıt yaptıran kadın 34, erkek 42, toplam 76, belge alan kadın 24, erkek 19, toplam 43, öğretmen ve öğretici sayısı ise 5’tir. Genel kurslarda açılan kurs sayısı; toplamda 50, kayıt yaptıran kadın sayısı 278, erkek 168, toplamda 446 kişi, belge alan kadın 54, erkek 84, toplamda ise 138 kişi, genel kurslarda öğretmen ve öğretici toplam sayısı ise 56’dır. Mesleki ve teknik kurslarda açılan kurs sayısı; toplamı 69, kayıt yaptıran toplamı bin 111, belge alan toplamı 669, görevli öğretmen ve öğretici sayısı toplamı ise 85’tir. Genel kurslar, mesleki ve teknik kursalar genel toplamı ise açılan kurs sayısı 119, kayıt yaptıran toplamı bin 557, belge alanların toplamı ise 807’dir.”
Ramazan yetim
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim