Renkli Fotoğrafçılığın İlk Günleri
2013 yılı istatistiklerini açıklayan Türkal günde 1 milyar fotoğrafın çekildiğini belirterek fotoğrafın insan hayatında oldukça önemli bir yer tuttuğununu belirtti.
Fotoğrafın külter sosyal bir işlevin haricinde bilim, medya alanında haber, ve sanatsal işlevinin bulunuduğunu aktaran Türkal fotoğrafın tarihi belge niteliği taşıdığını belirtti.
Gerçeklik duygusu bakımından siyah beyaz fotoğrafın renkli fotoğraflara göre yetersiz oldugunu belirten Türkal “ Çünkü gözümüzün doğal yapısı hayatı tüm renkleri ile birlikte görmeye proğramlanmış renkten yoksun olan fotoğraf gerçeklik duygusunu vermede yetersiz kalıyor. 100 yıl öncesinin gerek zihnimizde gerekse fotoğraflardaki oldukça bunalıklaşmış, solmuş, zamansal olarak uzak bir geçmiş hissi veren görseller yerine dün çekilmiş gibi renkli alternatiflerini görmek kişisel olarak bana büyük bir keyif veriyor” diye konuştu.
İlk Renkli Fotoğraf
Fotoğrafın tarihsel sürecini katılımcılara aktaran Türkal karanlık odanın, çalışma teknikleri ve kimyasal gelişim süreci ile renkli fotoğrafın temellerinin atıldığını ifade etti. Türkal renkli fotoğraflarla ilgili olarak: “ Renkli fotoğraf 19. Yüzyılın başında Thomas Young ve Heraman von Helmhozlt tarafından ortaya atılan teoriye göre bütün renkler 3 ana rengin değişik oranlarda karıştırılarak elde edilmesi teorisin sonucunda ortaya çıkıyor.İlk renkli fotoğraf üç ayrı renkte filitre ile aynı görüntünün çekilip 3 projektörle birleştirilmesi ile elde ediliyor. Çekilen ilk renkli fotoğraf James Clark Maxwell tarafından çekilen kurdela fotoğrafıyken ilk başarılı fotoğrafı ise Fransız Lois Houron Maxwell’in tekniğini geliştirerek elde eder”
İlk İnsan Fotoğrafı 1938 yılında çekildi.
Daugerre’nin 1938 yılında çektiği Fransanın işlek bir caddesinde çektiği fotoğrafta, fotoğraf üzerinde ki ilk insanı görüntüledi. Fotoğraflarada görülen ilk insan kalabalık cadde içerisinde ayakkabı boyayan ve ayakkabısını boyatan insanlardır.
Takvim i Vekayi: “Ne Kıymetli, Bir İcat Olduğu Anlaşır”
1939 yılında Fransa Fransız Bilimler Akademisinin,Dagerotipin icadını yayınlaması ile Takvim i Vekayi gazetesi şu şekilde duyurur:
“ Fransalı Daugerre adlı marifet sahibi öğrendiği değişik sanat fenini’nin usulleri ile güneş ışığını yankı yaptırıp, nesnelerin hatlarını çıkarmışlardır. Bazı saklanması gereken şeylerin böyle zapt edildiği düşünülücek olursa, bunun ne kıymetli, bir icat olduğu anlaşır”
Haber: Mert ZIMBA
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim