RADYASYON KULESİ DEVRİLECEK Mİ?
Gazetemizin edindiği bilgilere göre, Gümüşhane Üniversitesi lojmanlarına 50 metre mesafede bir baz istasyonu kuruldu. Kurulan baz istasyonuna lojman ve mahalle sakinleri ise tepkili. Lojman sakinleri, sağlıkları açısından kendileri ve çocukları için endişe duyuyor. Baz istasyonunun yasal olarak yaşam alanlarına en az 500 metre mesafede kurulması gerektiğini söyleyen lojman sakinleri, baz istasyonun kaldırılması için hukuki mücadele başlattı.
“İstasyonun Uzaklığı 50 Metre Bile Değil”
Gümüşhane Üniversitesi Lojmanları sakinlerinden Altan Topaloğlu, Barış Yıldız, Kemal Saylan ve Bilal Yalçın adına açıklamada bulunan Uğur Akdu, “Baz istasyonuyla ilgili sadece lojmanlar değil, mahalle olarak tüm bloklar bu konudan şikayetçiyiz. Bu sadece bizim lojmanı etkileyen bir durum da değil. Baz istasyonun yanı başında Sağlık Yüksek Okulu var. Eğitim öğretim veriliyor ve üniversitemizin en kalabalık yüksekokullarından bir tanesi, binlerce öğrencisi var. Yine çok yakınında çocuk parkı ve bizim lojmanlar var. Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği Çevre Mühendisleri Odası tarafından Danıştay’a açtığı bir dava var. Danıştay 2015/1943 Sayılı kararı ile kurumlarının, çocuk parklarının yanında, ailelerin yaşadığı yerde baz istasyonları ve manyetik limit değeriyle ilgili birçok farklı manyetik etkisi olan malzemelerin kullanılması yasaklanmıştır. Baz istasyonları ortalama 500 metre uzaklıkta kurulmaması gerekirken, buraya kurulan istasyonun uzaklığı 50 metre bile değil” açıklamalarında bulundu.
Valilik’ten ve Belediye’den Dönüş Alamadık
Gerekli yerlere başvuru yaptıklarını ancak dönüş alamadıklarını söyleyen Akdu, “ Sosyal medyadan Vali Bey’e ulaştım. Bilmiyorum eline ulaştı mı ama onun haricinde belediyenin istek ve şikayet birimi olan Beyaz Masa’ya da aynı durumu ilettik. Belediye Beyaz Masa bize verdiği cevapta ‘bize ne Valilikten ne de Belediyeden bir açıklama ya da bir karar gelmediği sürece bir şey yapamayacağız’ denildi. Bizler, bu işlemin durdurulması için zabıta ekiplerini istedik. Bu konuda da bize bir dönüş olmadı.”
“Biz Davamızı Açacağız”
Haklarını hukuki yollarla arayacaklarını vurgulayan Akdu, “ Apartman yöneticimiz hepimizin adına imza toplamadan önce ‘apartman olarak bir dilekçe verelim’ dedi ve Valiliğe bir dilekçe verildi. Dilekçemize bir cevap alamadık. BİMER’e başvurumuz oldu, BİMER de bu konuyu Telekominikasyon Müdürlüğü’ne gönderdi. Onlar da bir taraf olduğu için ‘hukuki yollarla bunu çözebileceğimiz’ yönünde bir cevap verdiler. Hukukla çözeceksek biz davamızı açacağız” diye konuştu.
Akdu, mahalle sakinleri olarak imza kampanyasına başlayacaklarını ve ne gerekiyorsa yapacaklarının altını çizerek “Bu durum hepimizin sağlığını yakından ilgilendiriyor. Her bir apartmanda 45 daire var neredeyse her apartman bir köy. Apartmanların istasyona bakan cephesinde çocukların da bulunduğu yatak odaları var. Hepimizin sağlığı ciddi bir şekilde tehlike altında” dedi.
TÜKETİCİLER DERNEĞİ’NDEN DESTEK
Gümüşhane Üniversitesi lojmanları sakinlerinin başlattığı baz istasyonları ile mücadeleye Gümüşhane Tüketiciler Derneği Başkanı Sinan Akıncı’dan da destek geldi.
Akıncı, gazetemize yaptığı açıklamada, tüketiciler derneği olarak 2000 yılından itibaren baz istasyonlarına karşı mücadele ettiklerini belirterek, “Tüm bu mücadelemiz sırasında ilimizde mevcut olan baz istasyonlarının fotoğraflarını çektik, ilgili makamlara başvurularda bulunduk, ancak ne yaptıysak başarılı olamadık” dedi.
“Mahkeme Kararları Uygulanmıyor”
Baz istasyonlarına karşı açılan davalarda istasyonun kaldırılmasına yönelik karar alınsa bile mahkemenin verdiği kararların uygulanmadığını söyleyen Akıncı, “Bir arkadaşımızın evinin yanında telekomun üzerinde baz istasyonu var. Onunla mücadele etti. Mahkeme reddetti. Bir daha mahkeme açtı ve Yargıtay bunu kabul etti. O baz istasyonun yıkılmasına karar verildi. Bir şeyler sökmüş gibi yaparak baz istasyonunu sökmediler” ifadelerinde bulundu.
Gümüşhane’de 70 Civarında Baz İstasyonu Var
Gümüşhane’de 70 civarında baz istasyonu olduğunu aktaran Akıncı , “ Gümüşhane bir vadi. Hava sirkülasyonu yok, bu durum Kelkit’te olsa fazla dokunmaz. Çünkü baz istasyonlarından çıkan radyasyonu rüzgar alır bir tarafa götürür. Gümüşhane’nin böyle bir şansı yok. Radyasyon ağır bir gaz olduğu için vadinin üzerine çöküyor. Vadinin içinden iki tane yüksek gerilim hattı geçiyor. Torul ve Kürtün Barajları’nın yüksek enerji üretiminden gelen radyasyon da rüzgar ile Gümüşhane’ye geliyor. Kızılkaya’nın başındaki kayalıklar granit kayalıklardır. Bunlardan da müthiş bir radyasyon çıkar. Mezire de hemen şehrimizin içinde, oradan çıkarılan madenin atığı hep oraya dökülüyor ve karla yağmurla, havanın temasıyla zehirli gazlar bizim vadimizin üzerine yayılıyor” diyerek açıklamasına şu şekilde devam etti:
“Baz istasyonlarını tepe noktalarına diz. Tepeden direk olarak vadiye bakacak şekilde bu istasyonları dizdiğin zaman Hacıemin’den tutun Bağlarbaşı’na bu telefonlar her yerde çeker. Ama adamlar kurnaz, oralara gitmek için yol yapacaksın, direk götüreceksin, elektrik çekeceksin bir sürü giderin olacak. Bunları yapmaktansa ne yapıyorlar, geliyorlar, vatandaşa senin çatının üzerine bir baz istasyonu kuracağım, sana da 20 bin lira para vereceğim. Adam da hemen memnuniyetle kabul ediyor. Demiyor ki tepemden aşağıya radyasyon yağacak, üç kuruş para için sağlığımdan olmayayım.”
Menfaatlerimiz Sağlığımızın Önüne Geçti
Kişisel menfaatlerin sağlığın önüne geçtiğine dikkat çeken Akıncı, “On paralık menfaatlerimiz için radyasyon üreten baz istasyonlarını, para karşılığında çatılarımıza koyduruyoruz. Sadece kendimize değil, çevre evlerde yaşayan komşularımıza da radyasyon sirayet ediyor. Kendi sağlığımızı tehlikeye attığımız gibi birçok insanın da sağlığını hiçe saymış oluyoruz” dedi.
“Buna Kargalar Bile Güler ”
Mücadele için çok yere başvurduklarını ancak sonuç alamadıklarını ifade eden Akıncı, “ Belediye’nin karşısındaki bir evin üstünde 8 civarında istasyon var. Biz bunu yıllarca Mustafa Canlı’ya da Ercan Çimen’e de anlattık. Toplantıda da konuştuk. Bu baz istasyonları belediyenin rızası olmadan kim dikebilir? Ben belediye başkanıysam ve bu millet beni seçmişse, belediye hudutları içerisinde her şey benden sorulur. Baz istasyonlarından benim haberim yok dersen, buna kargalar bile güler. Çünkü, sizin müsaadenizle bu baz istasyonları buralara dikiliyor” şeklinde konuştu.
Akagün’ün Zorlu Mücadelesi
Akıncı, Gümüşhane’de Erdemir Akagün adlı bir vatandaşın evine 7 metre uzaklıktaki bir kurum binasına kurulan baz istasyonu anteninin sağlığa zarar verdiği gerekçesiyle dava açtığını ve davayı kazandığını anımsatarak, “Akagün, baz istasyonlarının insan sağlığını olumsuz etkilediğini savunarak, önce Valilik, daha sonra sırasıyla Belediye Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve doğayı da etkilediğini düşünerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvuruda bulunmuş ve hepsinden olumsuz cevap almıştı. Akagün, bunun üzerine hukuki mücadele başlatmak için Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden teknik ekiple radyasyon ölçümü yaptırmış, Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezinden temin ettiği Gümüşhane'nin radyasyon haritalarını da bir dosya haline getirerek Gümüşhane Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açmıştı”dedi.
“4.5 Yıl Süren Hukuki Mücadeleyi Kazandı”
Akagün’ün aleyhine verilen karara karşın Yargıtay’a başvurarak kararı lehine çevirdiğini ifade eden Akıncı, " Yargıtay'dan en son çıkan karar Akagün’ün lehine olmuştu. Akagün, kesinleşmiş kararı yerel mahkemeden aldıktan sonra Gümüşhane İcra Müdürlüğüne başvurdu ve 4.5 yıl süren zorlu hukuki mücadeleyi kazandı” şeklinde konuştu.
Sonunda Söktürmeyi Başardı
Karar alındıktan sonraki uygulama sürecinde de Akagün’ün birçok zorlukla karşılaştığını dile getiren Akıncı, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Akagün, İcra Müdürlüğünden GSM baz istasyonu anteninin sökülmesi talebinde bulunmuş, elektronik mühendis bulamayacaklarından dolayı söküm işlemini gerçekleştiremeyecekleri şeklinde cevap almıştı. Bunun üzerine istasyona giden elektrik akımının kesilmesini talep etti ancak daha sonra mevcut firma teknik elemanlarını göndererek GSM baz istasyonu antenini söktürdü.”
Zeynep Erdoğdu-Ramazan Yetim
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim