PROJELER SODES İLE GERÇEK OLUYOR
Özkan, gazetemize yaptığı açıklamada, Sosyal Destek Projesi kapsamında Kalkınma Bakanlığına gönderilen 20 projeden 9 projenin kabul edildiğini belirtti.
Özkan, SODES projelerinin birçok amacı olduğunu, bunlardan en önemlilerinin yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumsal dayanışma ve bütünleştirmeyi güçlendirmek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak olduğunu ifade etti.
Gümüşhane 30 İl Arasında
SODES Projeleri’nin bileşenleri hakkında bilgi veren Vali Yardımcısı İsmail Özkan, “SODES Projeleri 2008 yılında Güneydoğu Anadolu Projesi’ne (GAP) dahil olan illerde başladı daha sonra kapsamı genişletildi. 2010 yılında 25 ile, 2011 yılında 5 ilin daha eklenmesiyle 30 ile ulaştı. Gümüşhane de bunlardan bir tanesidir. Kalkınma Bakanlığı’nın koordinesinde yürütülen bir proje. Proje kapsamında üç tane bileşen var. Bu bileşenlerden ilki istihdamdır. İkincisi ise sosyal içerikli projelerdir. Örnek verecek olursak, engelli bireylerin toplum hayatına katılması konusunda destek sağlanması, yaşlı bireylere yardım edilmesi gibi. Son bileşenimiz de kültür ve sanat, spor bileşeni. Bu kapsamda sokak tiyatroları var. Her mahalle arasında bir tiyatro yapılması planlanıyor. Onun dışında şehirde faaliyet gösterilmeyen bir spor dalına yönelik projeler yine bu bileşen kapsamına giriyor. SODES özellikle ülkemizin Doğu ve Güneydoğu’sunda spora yönelik yatırımlarda teşvik edici bir unsur” açıklamalarında bulundu.
Projeler Başarı ile Uygulanıyor
SODES Projeleri’nin 2013 yılından bu yana Gümüşhane’de başarı ile uygulandığını aktaran Özkan, 2016 yılında bazı değişiklikler yapıldığını belirterek açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Önceden 100 bin liralık projenin 90 bin lirasıyla halı saha yapabiliyordunuz. Artık bu uygulamalar yasaklandı ve yüzde otuz kriteri getirildi. Yani yüz liralık bir iş yapılıyorsa 30 lirası tefrişat giderlerine kullanılabiliyor. Biz de proje yapan kurumları bu doğrultuda bilgilendirdik ve 2016 projelerinin bu koşula uygun yapılması yönünde talimat verdik. Gümüşhane’den de yine Kalkınma Bakanlığı’nın koyduğu kota gereği 2 milyon 884 bin liralık bir proje havuzu oluşturuldu.”
20 Projeden 9 Tanesi Kabul Edildi
Kalkınma Bakanlığı’na sunulan 20 projeden 9 tanesinin kabul edildiğini söyleyen Özkan, “Toplamda 20 proje yapıldı ve öncelikle biz bu projeleri puanlandırdık. Daha sonra projeler bakanlığa gönderildi ve 9 tanesi onaylandı. Burada değinilmesi gereken bir nüans farkı var. Bu sene gelen uygulamayla kamu kurum kuruluşlarına yapılan projelerde eş finansman vermek zorunluluğu bulunmuyor. Ama örneğin, Esnaf Sanatkarlar Birliği proje yaptığı zaman yüzde on eş finansman yatırmak zorunda. Yani 100 bin liralık bir proje yapıldığı zaman 10 bin lirasını nakdi olarak yatırması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Projeler Kalkınma Bakanlığı’na Gönderiliyor
Özkan, komisyon tarafından onaylanan projelerin Kalkınma Bakanlığı’na gönderildiklerini belirterek , “SODES Bilgi Sistemi ile projelerle ilgili bilgi formu dolduruluyor. Sayın Valimizin başkanlığında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü, Milli Eğitim Müdürü, Turizm ve Kültür Müdürü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü’nden oluşan komisyon projelere puan veriyor ve Kalkınma Bakanlığı’na yolluyor. Kalkınma Bakanlığı da son bir şekil verip kabul edilen projeleri bize yolluyor. Biz de proje sahipleri ile sözleşme imzalıyoruz ve projenin süresi başlamış oluyor” şeklinde bilgi verdi.
“Yetişmeyen Projelere Ek Süre Tanıyoruz”
Özkan, projelerin yetişmemesi durumunda 6 aylığına durdurma kararı ya da üç ay ek süre verebildiğini, yapılan projelerin harcama belgelerinin Valiliğe teslim edildiğini ve bu doğrultuda Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz’un onayı ile proje için ödemeler yapıldığını aktardı.
Kadınlara Yönelik Projeler Çoğunlukta
Bu sene seçilen projelerin daha çok kadınlara yönelik olduğunun altını çizen Vali Yardımcısı Özkan,“ Bu konuda Sayın Valimiz Yücel Yavuz’un hassasiyeti de etkili oldu. Bu yıl kadınlarımıza yönelik üç projemiz var. Bunlardan iki tanesi istihdam içerikli bir tanesi de sosyal içerikli projelerdir” dedi.
Gümüşhane SODES Projeleri
Kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin sosyal içerme, istihdam ve kültür, sanat ve spor alanlarında hazırlanan projelerinin desteklendiği SODES kapsamında Valilik ön değerlendirmesi sonucunda Kalkınma Bakanlığına teklif edilip kabul edilen 9 proje ise şu şekilde:
Köse’den Bilgi Bankası
“Köse İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce hazırlanan “Bilgi Bankamız Kütüphanemiz Projesi” ile Köse 60.Yıl Yatılı Bölge Ortaokulu’nda tadilat çalışmaları yapılarak, kitaplık, kitap, masa, sandalye, dizüstü bilgisayar, yazıcı, güç kaynağı ve fotokopi makinası alınarak kütüphane oluşturulması amaçlanıyor. Ayrıca proje kapsamında kitap okuma kampanyası düzenlenecek. 6 süresi olan projeye Valilik tarafından100 bin lira bütçe ayrıldı.”
Doğalgaz Tesisatçılığı Girişim Kursu
“Gümüşhane Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından oluşturulan 12 ay süreli projeye ayrılan bütçe, 187 bin lira. Proje faaliyetleri kapsamında 18-29 yaş aralığındaki 20 gence 96 günlük “Doğal İç Tesisat Cihaz Montajcısı “eğitimi verilecek.”
“Yöremizde Sanat Var”
“Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün “Yöremizde Sanat Var Projesi” ile kısıtlı imkanlarla, sanatsal ve kültürel faaliyetlerde daha önce yer almış gençlerle birlikte tiyatro oyunculuğu, yaratıcı drama, senaryo yazım teknikleri, diksiyon gibi eğitimlerin desteği ile bölgeye uygun tiyatro gösterimi hazırlanması hedefleniyor. On iki ay boyunca 15 farklı pilot köyde söz konusu oyunculardan oluşan tiyatro ekibinin sahne sanatlarını uygulamaları için turneler yapılacak projenin bütçesi 124 bin 600 lira.”
Kelkit’ten “Eğitimli Kadın, Güçlü Aile Güçlü Toplum”
“Kelkit Köylere Hizmet Götürme Birliği hazırladığı, 247 bin lira bütçeye sahip “Eğitimli Kadın, Güçlü Aile Güçlü Toplum” projesi ile İlçe Halk Eğitim Merkezi’nde 8 ay süreli zilli kilim, bilgisayar destekli nakış, geleneksel kıyafet tasarım, hazır giyim sektörüne ara eleman yetiştirme kursları düzenleyecek. Ayrıca proje kapsamında kadınlar için geziler düzenlenmesi yapılacak faaliyetler arasında yer alıyor.”
Torul “Kadınlarımızla El Ele” İlerliyor
“Torul Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin yapmış olduğu “Kadınlarımızla El Ele Projesi” İlçede risk altındaki, yoksul ve kenar mahallede yaşayan 18-29 ve 29-65 yaş grubu 50 kadın katılımcı ile aile içi şiddet, kadın hakları, aile içi iletişim, madde bağımlılığı konularında bilgilendirme seminerleri yapılması amaçlanıyor. Ayrıca 50 kadın ile sinemaya ve müze gezisi, ünlü bir sanatçı ile panel düzenlenmesi de yapılacak faaliyetler arasında bulunuyor.”
Geleceğimiz Kadınlarla Güzelleşiyor
Sanatkarlar Odası Başkanlığı ve Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklaşa hazırladığı 117 bin lira bütçeli “Geleceğimiz Kadınlarla Güzelleşiyor Projesi” kapsamında İl Merkezinde kurulacak bir mesleki eğitim merkezinde 15 bayan kursiyere 528 saat süreli cilt bakımı ve epilasyon kursu verilmesi hedefleniyor.
Şiran’da “Kadın Günleri”
“Şiran Köylere Hizmet Götürme Birliği, Şiran Belediyesi, Şiran Halk Eğitim Merkezi, Şiran İlçe Milli Eğitim Merkezi, KOSGEB Gümüşhane Hizmet Merkezi Müdürlüğü’nce ortaklaşa hazırlanan 130 bin lira bütçeli “Şiran Kadın Günleri Projesi” ile bilgilendirme, bilinçlendirme faaliyetleri verilmesi amaçlanıyor. Ayrıca proje kapsamında, girişimcilik, resmi kurumlara ulaşma ve destek alma noktasında yardımcı olmak amacı ile 6 seminer verilecek. “
Kürtün’de “İlmek İlmek İpek Halı” Dokunuyor
“Kürtün Belediye Başkanlığı’nın hazırladığı “İlmek İlmek İpek Halı Projesi” ile belediye binasında atölye oluşturmak suretiyle 20 bayan kursiyere 296 saat 60 gün süreli ipek halı dokumacılığı kursu verilmesi hedefleniyor.”
“Hayata Dokunuşlar”
“Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği, İlçe Kaymakamlıkları, Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gümüşhane Müftülüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Gümüşhane Sağlık Meslek Yüksekokulu, Türk Kadınlar Birliği tarafından ortak olarak hazırlanan “Hayata Dokunuşlar Projesi” ile il genelinde sağlık, kişisel gelişim ve çevre konulu bilgilendirme konferansları verilecek. Kadınlarımıza yönelik fitness odası oluşturulacak ve 80 bayan kursiyere fitness kursu verilecektir. 400 bayana yönelik günübirlik Erzurum, Erzincan, Giresun ve Trabzon gezisi düzenlenecek. Kadın Tiyatro ve koro grupları oluşturulacak, gösterilerde sahne alınacak. Ayrıca ağaç dikme etkinliği ile her ilçede bir hatıra ormanı oluşturulacak. “
Zeynep Erdoğdu
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim