• BIST 9733.05
  • Altın 2945.307
  • Dolar 34.6343
  • Euro 36.3565
  • Gümüşhane : -1 °C
  • Trabzon : 8 °C

PROJE KÜLTÜRÜ TABANA YAYILIYOR

04.03.2016 14:19
PROJE KÜLTÜRÜ TABANA YAYILIYOR
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, bilimin ve bilimsel araştırmanın tabana yayılması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan “Eğitimde İşbirliği Protokolü” kapsamında, Gümüşhane’den 70 okulun başvurusunun onaylandığı bildirildi.

Amaç Yeni Nesilleri teşvik Etmek

Bilimin ve bilimsel çalışmaların yeni nesiller tarafından benimsenmesi ve teşvik edilmesi, bilimin günlük hayatla ilişkilendirilmesi, bilim kültürünün yaygınlaştırılması, okul ortamının öğrenen, araştıran ve dinamik yapıya dönüştürülmesi, araştırma tekniklerinin, raporlamanın ve sunum becerilerinin tabana yayılarak genç bireylere kazandırılması, farklı gelişimsel, duyuşsal ve bilişsel seviyedeki her çocuğa proje yapma fırsatının sunulması, öğrencilere proje yapma ve paylaşma konusunda yeni ortam ve olanakların yaratılması, öğrenciler üzerindeki yarışma baskısının ortadan kaldırılarak proje yapmanın eğlenceli taraflarının ön plana çıkarılması, farklı sosyo-ekonomik seviyedeki bölge okullarının projelere eşit katılımının sağlanması, gerçek hayattaki soru ve sorunlara çözüm bulunmasında bilimsel çalışmaların ve bulguların öneminin öğrenciler tarafından uygulanarak ve yaşanarak anlamlaştırılmasının sağlanması ön plana çıkıyor.

Maddi Destek Sağlanıyor

TÜBİTAK Bilim Fuarları her ekonomik ve bilişsel seviyedeki öğrencinin proje yapabileceğini göstermeyi hedefliyor. Evde ve çevrede bulunan basit malzemelerle hazırlanan projeler beyaz kağıda raporlanarak, kullanılmış kolilerden bile yapılabilecek proje kartonunda, okulda bulunan sıralar üzerinde sergilenecek şekilde tasarlanabiliyor. Maddi kaynak gerektiren projeler de tasarlanabiliyor. Ancak böyle bir gereksinim olmadığını hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin anlaması ve uygulaması beklenmekte. Aynı şekilde, fuarlar düzenlenirken, kiralık stantlar, kaliteli matbaa/reklamcı ürünü afişler, açılış kokteylleri, davetiyeler gerekmeden çok sade bir şekilde planlanması tercih ediliyor.

Yarışma Stresinden Uzak

TÜBİTAK Bilim Fuarlarına, bilimsel süreçle test edilebilen her türlü hipotezin araştırıldığı araştırma projeleri katılabilecek. Öğrencilerin yarışma stresinden uzak, eğlenceli bir ortamda proje hazırlama ve sunma deneyimi kazanmaları amaçlanıyor. Bu yöntemle bilimsel proje hazırlama kültürünün tabana yayılması hedeflenmekte. “Bu Benim Eserim” ve benzeri proje yarışmalarında ise yine bilimsel yöntem ve süreçlerden geçerek hazırlanmış projelerin belirlenen kriterler doğrultusunda yarışması amaçlanıyor. TÜBİTAK Bilim Fuarları için hazırlanan projelerden uygun olanlar öğretmenlerin teşviki ile “Bu Benim Eserim” ya da TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması gibi proje yarışmalarına katılabilirler. Bu anlamda TÜBİTAK Bilim Fuarları ülkemizde düzenlenen bilimsel proje yarışmalarına temel ve proje kaynağı oluşturmakta. Bu gibi yarışmalarda sergilenmiş olan projeler de TÜBİTAK Bilim Fuarlarında sergilenebiliyor.

Her Fikir Değerlidir

Her öğrencinin bilimsel bir proje yapabileceği ve her okulun da bir bilim fuarı gerçekleştirebileceği öngörüsünden yola çıkarak 4006 Bilim Fuarları programı açıldı. Yarışma ortamı olmadığı için öğrenciler üzerindeki baskı kaldırılarak "her fikir değerlidir." ilkesi ile bilimsel süreç takip edilerek yapılacak olan her türlü proje bu fuar kapsamında değerlendirilebilecek. Öğrencilere hipotez geliştirme ve hipotezlerini test etme imkanı sağlamak bu programın ana amaçlarından. Aynı zamanda okullarda hiçbir masraf yapılmadan, sadece okulun imkanları sıra, masa, koridor, bahçe,  kullanılarak bir bilim fuarı gerçekleştirilebileceği fikrini hayata geçirilmesi planlanıyor.

70 Proje Kabul Gördü

Gümüşhane Milli Eğitim Müdürü Muhammet Şahinkaya, gazetemize yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Müdürlüğü ARGE Birimi koordinesinde, 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programına, Gümüşhane genelinde başvuru şartlarına haiz 72 eğitim kurumunun tamamının başvuruda bulunduğunu, bu okullardan 70’inin sözleşme imzalayarak proje uygulama aşamasına geçtiğini söyledi.

350 Bin Lira Proje Desteği

Şahinkaya, ülkemizde bilim ve kültürünün yaygınlaştırılmasına yönelik olarak oluşturulan “TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programının, 5-12. sınıfta okumakta olan öğrencilerin öğretim programı çerçevesinde ve kendi ilgi alanları doğrultusunda belirledikleri konular üzerine araştırma yaparak, araştırmalarının sonuçlarını sergileyebileceklerini belirterek, şöyle dedi:

“Öğrenciler ve izleyiciler için eğlenerek öğrenebilecekleri bir ortam oluşturmayı amaçlayan program kapsamında TÜBİTAK tarafından sözleşme imzalanan okul başına 5 bin lira olmak üzere toplamda 70 okul için 350 bin lira tutarında proje desteği sağlanacaktır. İlimizde başvuru yapan okullar arasında proje desteği alan okul oranı yüzde 97.2’dir.  Okullar 2015-2016 eğitim öğretim yılı için TÜBİTAK Bilim Fuarlarını, Nisan - Haziran 2016 tarihleri arasında gerçekleştirecektir.”

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim