• BIST 9673.21
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Gümüşhane : 0 °C
  • Trabzon : 11 °C

POLİÇELERİN FRENİ BOŞALDI

18.12.2015 16:04
POLİÇELERİN FRENİ BOŞALDI
Sigorta şirketleri, Hazine Müsteşarlığı’nın sigorta poliçelerindeki teminat sınırını kaldırması ve parça fiyatlarındaki artışı gerekçe göstererek, araç sigortalarında yüzde 100 zam yaptı.

Son dönemde trafik sigorta poliçelerindeki artış hem sürücüleri hem de sigorta acentelerini mağdur ediyor.  Sigorta şirketlerinin trafik sigorta poliçelerinde ortalama yüzde 100 artış yapması sürücüleri ve sigorta acentelerini düşündürüyor.

Primler Uçuşa Geçti

Zorunlu trafik sigortasındaki yeni dönem, poliçe yenilemek isteyen sürücüleri vurdu. Yıllık primler artarken, daha önce kaza yapanların primleri uçuşa geçti. İlk kez sigorta yaptıranlar bile 546 lira ödüyor. Prim, kaza sicilinin olup olmadığına bağlı olarak bin lirayı da aşıyor.

Yüzde 100’ün Üzerine Varan Artışlar

Karayolları Zorunlu Trafik Sigortası’nda 1 Haziran 2015 tarihinden itibaren başlayan yeni dönem etkilerini poliçe fiyatlarında göstermeye başladı. Teminatları yükseltilip, kapsamı genişletilen sigorta poliçelerinde fiyatlar tam anlamıyla uçuşa geçti. Süresi biten poliçesini yenilemek isteyenler yüzde 100’ün üzerine varan artışlarla adeta şok yaşıyor.

Kaza Yapan Yandı

Zorunlu Trafik Sigortası’nda Hazine Müsteşarlığı sigorta fiyatlarını 2014 yılından beri serbest bırakmış, ancak haksız rekabetin önüne geçebilmek için teminat oranlarını belirlemeye devam etmişti. Haziran ayındaki yeni düzenlemeyle birlikte teminatlar ve ödeme şartları değiştirilince sigorta şirketleri de poliçe fiyatlarını önemli derecede yükseltti. Bilindiği gibi trafik poliçeleri, yaşanan kazalarda hatası bulunmayan tarafın maddi ve manevi hasarlarını ödüyor. Yeni düzenlemeyle birlikte poliçe fiyatları da yükselirken, kaza yapan ve sigorta şirketlerine hasar ödeten sürücülerin primleri daha da artış gösterdi.

Cepten İki Kat Daha Fazla Para Çıkıyor

Zorunlu trafik sigortası artık ucuza mal olmuyor. Cepten iki kat daha fazla para çıkıyor.  Zammın nedeni yeni düzenlemeler. O düzenlemelerle son iki yılda pek çok konu zorunlu trafik sigortası kapsamına girdi.  1 Haziran’da yürürlüğe giren zorunlu trafik sigortasında maddi zararlar, sağlık giderleri, sürekli sakatlık ve ölüm gibi konularda düzenlemeye gidildi. Ama zammın en büyük nedeni kaza, onarım ve eşdeğer parça kullanımı oldu. Zira iki yıl önce kaza yapan araç sahibi eşdeğer parça hasarını kazaya karışan diğer aracın sahibinden alıyordu. Hazine Bakanlığı o zararı sigorta karşılayacak dedi, sigortacı da zamma gitti.

Üç Yılda On Kat Artış

Gümüşhane Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği ve Şoförler Odası Başkanı Ali İsmail Daldaban, Türkiye’de araç trafik sigortalarına son yıllarda yapılan zamların hem nakliyeci esnafını hem ticari araç sahiplerini hem de hususi araç sahiplerini sıkıntıya düşürdüğünü söyledi. Daldaban, son 2-3 yılda 10 kata yakın bir artış ortaya çıktığını belirterek, “Elbette ki girdi fiyatları, parça fiyatları, yedek parça fiyatları da artmıştır ama bire on artması mümkün değil. Bütün sürücüler, araç sahipleri bu durumdan müzdarip” dedi.

“Bölgeler arası uçurum var”

Bölgeler arası kalkınma yönünden bir uçurum olduğuna dikkat çeken Daldaban, “Birinci bölge dediğimiz İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Kayseri gibi büyük şehirlerde belki trafik sigorta poliçelerinin bu oranlarda olması kabul edilebilir ama onlarda çok fazla. Gümüşhane, Bayburt,  Erzincan, Tunceli, Iğdır, Kars, Bingöl, Bitlis gibi beşinci, altıncı bölgedeki illerde bizim insanları tutabilmemiz  için devletin öncelikle teşvik yasasından faydalandırılması lazım. Ama teşvik bir tarafa, araç sahiplerini sıkıntıya sokacak bir uygulama başlamıştır” diye konuştu.

“Yanlış hesap Bağdat’tan döner”

Trafik sigorta poliçelerinin kasko fiyatlarına ulaştığını dile getiren Daldaban, durumu kabullenmediklerini, Türkiye Otomobilciler ve Şoförler Odası’nın da konu ile ilgili çalışma yaptıklarını belirtti. Daldaban, “Yanlış hesap Bağdat’tan döner” diyerek, “Bir defa gelir düzeyinin, şu an itibari ile asgari ücretin 958 lira  olduğu bir ülkede 2 bin lira civarlarında trafik sigorta poliçeleri var. Haliyle bunun düzeltilmesi gerekiyor. Bu konuda genel başkanının çalışmaları var. Bakanlığa bu konuyu yazdık. Milletvekillerimize bu konuyu arz edeceğiz. Yani bu Türkiye genelinde bir uygulama ama bunu şoförlerin, araç sahiplerinin ödemesi mümkün değil “ ifadeleri ile fiyat artışına tepki gösterdi.

“Fiyat artışı bir tek sigorta sahiplerine yaradı”

Daldaban, iki, üç yılda, 200-250 lira olan bir araç trafik sigorta poliçesinin ortalama 2 bin liraya dayandığını ve durumun hukuksal olmadığını da savundu. Fiyat artışının bir tek sigorta sahiplerine yaradığını, vatandaşın zam mağduru olduğunun altını çizen Daldaban, durumun sigorta firmalarına rant sağlamaktan başka bir şey olmadığını iddia ederek şöyle devam etti:  “Yasa yapıcıların bu konuda daha duyarlı olacağına, bu zamların bir miktarını geri çekeceğine inanıyoruz. Bu bir tek sigorta sahiplerine yaradı, vatandaş mağdur. Asgari ücretin bin lira olduğu bir ülkede, 2 tane asgari ücretin trafik sigorta poliçesi olması anlamsız, mantıksız.  Bir defa bu insanların bunları karşılaması mümkün değil”

“Yüksek sigorta poliçeleri nereye, kimlere gidiyor?”

Daldaban, “Bu vatandaşa bir soygun. Zaten sigorta firmalarının da yüzde 90’ını yabancı sermaye kökenli. Türk sigorta şirketi de yok. Belki Türk sigorta şirketlerinin mutlaka ve mutlaka yabancı şirketlerle bir ortaklığı var.  Sigorta acentelerine bir ranttır bu. Bunun düzeltilmesini talep ediyoruz. Bu konuda Gümüşhane halkına ve araç sahiplerine Başbakanlık İletişim Merkezine (BİMER) şikayette bulunmalarını istiyoruz. Bu yüksek sigorta poliçeleri nereye gidiyor, kimlere gidiyor?” ifadeleri artışı vatandaşa soygun olarak niteledi.

Öte yandan sigorta acente sahipleri de fiyat artışını kendileri belirlemediklerini ve sadece şirket ile müşteri arasında aracı kurum olduklarını söylüyor.

Acente Sahibi de Mağdur

Sigorta acente sahibi Ali Tunç, vatandaşın ve acentelerin trafik sigorta prim artışlarından mağdur olduğunu söyledi. Tunç, yaptıkları görüşmelerde bölge müdürlüklerinin trafik sigortası yapma taraftarı dahil olmadıklarını belirterek, “Şu anda otomobil ve kamyon gruplarında bin lira ile 6 bin lira arasında fiyat artışları var. Sigorta şirketlerinin trafik sigortalarından zarar ettiklerini ve şirketlerinde trafik sigortası yapmamak gibi bir eğilim içerisinde olduklarını görüyoruz.  Yani bizim kendimiz yaptığımız sigortalarda bazen fiyat yüksek çıkıyor. Şirkete dönüyoruz bunu yaptırmayla ilgili vatandaşlar bize “Gerekirse yapmayalım” diyorlar. Belki rakam 3- 5 bin lira ama ona rağmen yapmak istemiyorlar. Çünkü hep zarar. Bir ölümlü hasarda kişi başına 200 milyar bir tazminatı var ve ülke geneline baktığımız zamanda İstanbul, Ankara tarafında günlük ölen insanlar 15-20 kişi. Yani bu altından çıkılmayacak bir boyut aldı” dedi.

“En uygun fiyat bizim için önemli”

Uygulamanın güzel tarafı da bulunduğunu  belirten Tunç, “Artık hasar yapan kişiye ona göre fiyat belirleniyor. Yani kişinin eğer geçmişte bir hasarı yoksa makul rakamlar çıkıyor ama eğer geçmişte bir hasarı varsa veya da kusurlu olduğu bir şeye denk gelmişse burada rakamlar bire üç, dört katlayabiliyor. Ancak ülke genelinde özellikle ticari grupta çok fahiş bir fiyat artışı var. Şu anda biz 20-30 şirketle çalışıyoruz ve müşteriye en uygun fiyatı bulmaya çalışıyoruz. Trafiklerde teminatlar değişmediği için en uygun fiyat bizim için önemli” şeklinde konuştu.

Eşdeğer Parça Üretimi

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın eşdeğer parça üretimi ile ilgili açıklamasını hatırlatan ve bununda fiyatlara yansıyacağını düşündüklerini söyleyen Tunç, şu ifadeleri kullandı:

“Şirketlerle görüştüğümüzde şubat ayında ufak bir esneme olacağını söylüyorlar. Özellikle Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın bir açıklaması vardı. “Eşdeğer parça üretmeye çalışıyoruz” diye.  Ondan dolayı belki fiyatlar biraz aşağıya düşebilir ama şu anda yapılan görüşmelerde tamamen yükseliş eğimli bir fiyat politikası var. Geçen yıllara rağmen yaptığımız sigortalarla kıyasladığımızda 160-170 liraya yaptığımız bir sigorta, şimdi 350-400 civarında, eğer bunda hasarda varsa rakam binleri aşıyor. Şu anda müthiş bir tepki var ama acentelerinde burada yapacağı çok fazla bir şey yok yani fiyat belirleyici şirketler olduğu için acenteler sadece iki şirketinin ekranına girip kaç lira fiyat verdiğine bakıyor. Acenteler burada bir etken değil sadece aracı kurumlar. Eskiden noter satışları pahalıydı sigortalar ucuzdu şimdi tam tersi oldu.”

“İyi sürücü, kötü sürücü ayrımı yapılıyor”

Bir diğer sigorta acente sahibi Aysun Dalgıç ise sigortalara gelecek olan zam miktarını şirketlerin belirlediğini,  kendilerinin aracı kurumlar olarak şirketlerle müşteri arasında bir köprü olduklarını ifade ederek, “30 yaşın altındaki sürücüler,  2 bin yılından düşük model arabalar biraz daha pahalı, kaza yapmış araçlar biraz daha pahalı. Burada ki uygulama da zannediyorum ki iyi sürücü, kötü sürücü ayrımı yapılıyor. Sigorta şirketleri trafik sigortalarından zarar ettiklerini söylüyorlar. Maddi hasarlı trafik kazalarıyla şirketler bolca karşılaşıyor. Bu poliçelerden çokça ödeme yaptıkları ve zarar ettikleri için bu ürünlerde fiyat artırımına gidiyorlar. Yaklaşık yedinci aydan itibaren dönem dönem sigorta fiyatlarında değişiklikler oldu.  Müşterilerin araçlarının kazalı olmaması, indirim oranları da fiyatları çok etkiliyor. Aynı araçtan birinin sigortası bu durumlar göz önüne alındığında 500 lira, bir diğerinin ise bin lirayı bulabiliyor. Yeni araba almış olsa da müşterilerin eski araçlarında kazalarının bulunması fiyatları yükseltebiliyor. Otomobillerde en uygun 300 ile bin 500 liralara kadar çıkıyor. Bizlerde şirketlerin belirlediği fiyatlara göre aracılık yapıyoruz” açıklamasında bulundu.

 Vatandaş Zam Mağduru

Taksici Abdurrahman Merdan, vatandaş olarak mağdur olduklarına işaret ederek, “Geçen sene yaptığımız fiyatlar iki üç katına çıktı biz taksiciler olarak bundan mağduruz, biz gibi hususi araç sahipleri de mağdur. Bu fiyatları belirleyen yetkililerden bu işin düzeltilmesini istiyoruz.”

“Her Yıl Zam Geliyor”

Vatandaş Sinan Karagül ise, geçen yıl 800 liraya yaptırdığı trafik sigortasını bu yıl bin 380 liraya yaptırdığını dile getirerek,  gelen zammın oldukça yüksel olduğunu dile getirdi. Karagül, “Fiyatların hasarsızlık kaydı gibi nedenlerden ötürü sigorta poliçesi yenileneceği zaman düşeceği yerde, her yıl üzerine zam geliyor. Arkadaşlarım sigorta acentesinde çalışıyor. En uygun fiyatı hesaplayarak poliçe düzenlemelerine rağmen 2 bin liralara kadar fiyatlar çıkabiliyor. Bu durumdan memnun değiliz. Gümüşhane şartlarında çok büyük para” ifadeleri ile mağduriyetlerini anlattı.

1 Yıl İçerisinde Üç Kez Zam

Trafik sigortaların 1 yıl içerisinde yaklaşık olarak üç kez zamlandığına dikkat çeken Emre Pezük’de “Zam oranlarının yüzde yüze yakın olduğunu söyleyebilirim. Çünkü 450 lira olan sigorta bedelim 900 liraya çıktı. Son yapılan zamla beraber ticari araçlarda görünen bin 500 liraya çıkacak. Yaklaşık olarak dört, beş gün önce aracımla kaza yaptım, aracımın sigortasını bin 500 liradan yaptırdım ve kasko yapmak için benden  4 bin 500 lira para istediler, toplamda 6 bin TL para yapıyor. Benim 6 bin lira kazanmam demek 3 ay çalışmam demek. Bunun üzerinden birde vergi ödediğim düşünülürse, benim 6 ay sigorta ve vergiler için çalışmam gerekiyor” diye konuştu.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim