PLANLAMALAR BİLİMSEL YAPILMALI
Akdu, gazetemize yaptığı açıklamada, turizm ile ilgili çeşitli planlamaların yapıldığını, ancak yapılan planlamalarda turizmcileri göremediklerini belirtti.
“Turizm Fakültesi olarak mutlaka biz olmalıyız demiyoruz ama planlama dahilinde bir turizmci niye yok” sorusunu soran Akdu, şöyle dedi:
“ Bu işi bilimsel olarak yapan kişiler planlamalarda maalesef yok. İlla ki bizden olmasına gerek yok. Bakanlıktan bir yetkili birisini çağırabilirsiniz. Turizm Müdürlüğünüzde, varsa yetkin birileri onlar katılsın. Bu işin eğitimini almış, bu işi gerçekten bilen, başka üniversitelerden olsun akademisyenleri çağırabilirsiniz. Mutlaka bir yatırım yapılıyorsa bunu planlayanların arasında turizmciler de olmalı.”
ASFALTA GEREK YOK
Turizmcilerin en çok şikayet ettiği konunun asfalt yollar olduğunu dile getiren Akdu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bizim turizmcilerin özellikle yaylalarda asfalt yolla ilgili beklentisi yok. Yayla turizmi, kırsal turizm bunlarda asfalta gerek yok. İnsanlar asfalt yollardan bıktıkları için geliyorlar. Ulaşımı kolaylaştırmak lazım ama bunu o bölgedeki doğal malzeme neyse onu kullanarak yapabiliriz. Sürdürülebilir turizmin genel mantığı da bu stabilize toprak taş yol olabilir. İnsanlar oradan geçerken süreklide hendek atlamak zorunda kalmasın. Örneğin Örümcek Ormanlarında bir kısma kadar insanlar arabayla ulaşsınlar sonrasında yürüyüş parkuruyla ulaşsınlar ormana. Ama doğal yapıya ne uygunsa onunla yapılması lazım. Gerekirse ahşap ev yapılsın ama hiç beton kullanılmayan. Bizdeki mantık böyle olmalı. Sürdürülebilir turizm mantığıyla yaklaşmamız lazım.”
TURİZMİN İKİ UNSURU VARDIR
Turizmin yol ve konaklama olmak üzere iki unsuru olduğunu dile getiren Akdu, “Bu iki ayak tamamlanmadan turizmden bahsedilebilir ama ana konular bunlardır. Bunların da kesinlikle tamamlanması lazım. Biz turizm fakültesi olarak Gümüşhane Turizmi için elimizden geleni yapıyoruz. Bununla ilgili birçok etkinliğimiz var devam ediyor. Tanıtım içinde geçen hafta 4 arkadaşımız Çanakkale Ulusal Turizm kongresinde fakültemizi ve Gümüşhane’yi temsil etti. Dekan Yardımcımız Uluslararası Türk Dünyası Turizm Sempozyumu’na katıldı. Biz bu konuda hem fakültemizi hem Gümüşhane’yi tanıtmaya çalışıyoruz ve bunu sürekli olarak yapıyoruz. Sürdürülebilir Turizm Kongresi Türkiye’de ilk defa bizim tarafımızdan yapıldı. Bu kongre ile ilgili olarak oldukça iyi tepkiler aldık. Düzenlediğimiz kongre akabinde yaklaşık 100 kişilik bir grupla beraber Karaca Mağarasına gittik, orayı gezdirdik. Zigana yolundan geçerek Limni gölüne götürdük. O doğayı Karadeniz’in zorluklarını yaşasınlar istedik ama Zigana yolunda aldığımız tepkilerin iç açıcı olmadığını söylemeliyim” diye konuştu.
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim