PESTİLİN ANAVATANINDAN PESTİL DERSİ
Kent Konseyi Gündeme Getirdi
Gümüşhane Kent Konseyi’nin gündeme getirdiği ve Gümüşhane’nin ekonomisinin en önemli unsuru olan pestil ve köme sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman sorunun çözümüne bir nebze katkı sağlayacak "Pestil ve Kömecilik" dersi, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 10. Maddesinin (e) fıkrasında verilen yetkiyle seçmeli ders olarak okutulmaya başlandı.
Milli Eğitim Müdürlüğü Onayladı
Yiyecek-içecek hizmetleri alanında aşçı, pastacı yetiştiren Gümüşhane Zigana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, diğer bir adıyla Gümüşhane Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nde 2015-2016 öğretim yılında 11. sınıflara haftada 2 saat okutulan dersin öğretim programı, okulun meslek dersleri öğretmenleri tarafından hazırlandıktan sonra Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürlüğünün onayı ile yürürlüğe girdi.
Önce Teorik Sonra Uygulamalı
Pestil ve Kömecilik dersinde öğrenciler gıda hijyeni, sanitasyon, pestil ve köme yapım aşamaları, ambalajlama ve ürün satışı konularında teorik eğitim alıyorlar. Teorik eğitimi okulda alan öğrenciler 2.dönemden itibaren uygulamalı eğitimleri Gümüşhane’deki pestil ve köme imalathanelerinde yapacaklar.
Kalifiye Eleman Yetişiyor
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Öğretmeni Sercan Akpınar, gazetemize yaptığı açıklamada, pestil ve köme dersinin müfredata bu yıl girdiğini, ders olarak koyulmasındaki en önemli amacın, pestil ve kömenin, Gümüşhane’nin ekonomik kaynaklarının en baş sırasında yer almasından kaynaklandığını söyledi.
Akpınar, haftada iki saat olarak seçmeli ders olarak konulan ‘Pestil ve Köme Dersi’nde, öğrencilere pestil üretimini öğrenmelerini, kendi memleketlerinde üreterek daha kolay iş bulmalarına imkan sağlamayı, ayrıca Gümüşhane’deki pestil ve köme üretim tesislerine kalifiye eleman yetiştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.
Hijyen Kuralları Üst Düzeyde
Pestil ve köme dersini eğitim öğretim yılının ilk yarısında teorik olarak öğrencilere verdiklerini anlatan Akpınar, “İkinci dönem başından itibaren de pestil ve köme üretimi yapan tesislerimizde öğrencilerimize uygulamalı dersler veriyoruz. Sadece tesislerde değil aynı zamanda da okulda da pestil ve köme üretimini uygulamalı olarak yaptıracağız” dedi.
Pestil ve Köme Dersinde, pestil üretim aşamalarını, köme üretim aşamalarını öğrencilere anlattıklarını belirten Akpınar, şunları söyledi:
“Bunun haricinde pestil ve kömenin ambalajlama kriterleri ile ilgili ders veriyoruz. Sadece pestil ve köme ile ilgili değil yiyecek ve içeceklerin bütün ambalajlama kriterlerini de ders olarak veriyoruz. Gıda üretiminde hijyen konumuz var. Bununla ilgili de gıda üreten işletmelerde nasıl bir hijyen kurallarına uyulması gerekir gibi öğrencilerimize bilgiler veriyoruz. Ürün satışı konusu üzerinde de öğrencilerimiz ders görüyor. Örnek verecek olursak pestil ve köme ile farklı ürünlerin nasıl pazarlanması gerektiği, nasıl satılır, nasıl satışa çıkarılır aşamalarını tek tek işliyoruz.”
26 Öğrenci Eğitim Alıyor
İlk uygulamalı dersi Torul ilçesine bağlı Harmancık köyünde bulunan Harmangülü Pestil ve Köme Üretim Tesisinde verdiklerini kaydeden Akpınar, “ ilk yarıda teorik olarak aldıkları bilgileri bu tesisimizde pratik olarak hem alıyor hem de uyguluyorlar. Öğrencilerimizin bu tesiste gördükleri pestil ve köme üretiminden sonra kendi okulumuzda da üretime başlayacağız. Pestil ve Köme Seçmeli Dersini iki ayrı sınıfımızdan toplamda 26 öğrencimiz alıyor” açıklamasında bulundu.
Yaz Stajlarımız Olacak
Akpınar, öğrencileri için kentte pestil ve köme üretimi yapan tesis yetkililerine başvuru yaparak Mayıs ayında başlayıp Eylül ayında sona erecek 5.5 aylık staj yapma imkanlarını araştıracaklarını belirterek, “Pestil ve köme Türkiye’de birçok yerde üretiliyor ama en fazla üretim yapılan yer Gümüşhane. 30 kadar üretim yapan tesis var. Okulumuzda seçmeli ders olarak hayata geçirilen pestil ve köme dersi Türkiye’de sadece Gümüşhane’de, o da bizim okulumuzda var” dedi.
Öğrenciler Meraklılar
Öğrencilerin pestil ve köme dersini teorik olarak büyük bir merakla aldıklarını anlatan Akpınar, daha sonra şunları söyledi:
“Pestil ve köme eskiden özellikle kırsal kesimlerde çok yapılıyordu. Bu nedenle belirli bir yaşın üzerinde olanlar pestil ve kömenin yapılışını biliyorlar. Onlar çocuk ve gençken pestil ve köme üretimini anne ve babalarından görerek öğreniyorlardı. Bizim öğrencilerimiz ise anne ve babalarının şehir merkezlerine indikleri için pestil ve köme üretimini görmüyorlar. Geçmişte çerez olarak yapılan pestil köme, son yıllarda ticarete döküldüğü için öğrencilerimizin çoğu pestil ve köme üretimini bilmiyorlar. Bu nedenle öğrencilerimiz pestil ve köme üretimine oldukça meraklılar. Üretimi görmemişler, uygulamamışlar. O nedenle bu dersimiz kendileri için büyük bir avantaj. 11. Sınıflarımıza konulan pestil ve köme dersi bu yıl da gelecek yıllarda da devam edecek. “
Öğrenciler Memnun
Kahramanmaraş’tan gelerek Gümüşhane Turizm ve Otelcilik Okulu’nda öğrenim gören Adnan Şal, “Okulumuzda teorik olarak ilk yarıda görmüş olduğumuz öğrenim sonrasında şimdi de tesiste nasıl üretildiğini pratik olarak öğreniyoruz. Pestilin nasıl yapıldığını, hangi hammaddelerin kullanıldığını, bu hammaddelerin üretime nasıl geçtiğini hem gördük hem de uyguladık” dedi.
“Pestil ve Kömeyi Gümüşhane’de Tanıdım”
Öğrenci Emine Çamoğlu ise kendisinin Ordu ilinden gelerek Gümüşhane’de eğitim gördüğünü belirterek, “Arkadaşımın anlattığı gibi pestil ve köme üretimini aldığımız teorik dersler sonrası pratik olarak gördük ve uyguladık. Böyle bir ders almaktan çok memnunum. Ben Gümüşhane’ye geldiğimde pestil ve kömeyi öğrendim. Ordu’da pestil ve köme yapmıyorlar. Pestili ve kömeyi burada tanıdım. Bizde de dut yetişiyor. Okulum bitikten sonra memleketime döndüğümde annem ve babamla konuşarak pestil ve köme üretimi yapmayı şimdiden düşünmeye başladım. Pestil ve kömenin sadece Gümüşhane’de değil, başta Ordu olmak üzere diğer illerde de üretilmesini isterim” diye konuştu.
“Pestil Üretim Tesisi Açmayı Düşünüyorum”
Kendisinin Torul ilçesine bağlı Tokçam köyünden olduğu belirten bir başka öğrenci Gülümser Sivri de pestil ve kömeye yabancı olmadığını, kendisinin Gümüşhaneli olması nedeniyle pestil ve kömeyi bildiğini anlatarak, “Üretimini bildiğim ve Gümüşhane’ye özgü bir ürünün üretilmesi ile ilgili olarak bir ders alıyoruz. Bu nedenle çok memnunum. Pestil ve köme Gümüşhane için çok değerli bir ürün. Okulum bittikten sonra yapımını annem ve babamdan öğrendiğim ve daha sonrasında öğrencilik döneminde üretimi teknik olarak da aldığım pestil ve köme için bir üretim tesisi açmayı şimdiden düşünüyorum. Pestil ve köme dersi bizler için çok iyi oldu. Gümüşhane pestil ve köme için meşhur bir il. Biz de bunu çok iyi öğrendik” dedi.
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim