• BIST 9614.23
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • Gümüşhane : 2 °C
  • Trabzon : 11 °C

PESTİL VE KÖME MASAYA YATIRILDI

16.11.2016 15:56
PESTİL VE KÖME MASAYA YATIRILDI
GTSO tarafından yürütülen ‘Pestil ve Köme Sektöründe Kümelenme çalışmaları kapsamında ‘Pestil-Köme Kümelenme çalıştayı’ gerçekleştirildi. Toplantıda Pestil Köme sektörünün gelişmesine katkı sağlayacak çalışmalar masaya yatırıldı.

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası(GTSO) tarafından yürütülen ‘Pestil ve Köme Sektöründe Kümelenme çalışmaları kapsamında ‘Pestil-Köme Kümelenme çalıştayı’ gerçekleştirildi. Toplantıda Pestil Köme sektörünün gelişmesine katkı sağlayacak çalışmalar masaya yatırıldı.

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odasının Pestil Köme sektöründe üretim yapan firmaların iç ve ulusal pazarlardaki diğer ürünlerle rekabet edebilirlik gücünü artırarak uluslararası pazarlarda daha çok yer edinebilmesi amacıyla yapılan ’Pestil ve Köme Sektöründe Kümelenme’ çalıştayında konuşan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Gümüşhane‘nin kendi ölçeğinde küçük ancak etkisinin çok büyük ve geniş olduğunu belirterek,  bir ilin kendi kendine kalkınabilmesinin, kendi değerleri ile yoğrulmasının çok önemli olduğunu ifade etti.

“ŞEHRİMİZDEKİ EN DİNAMİK SEKTÖR”

Gümüşhane’nin güçlü yönlerinin neler olduğuna odaklanılması gerektiğinin altını çizen Vali Memiş, “Gümüşhane olarak güçlü yönlerimizi daha fazla ön plana çıkarmalıyız. Bunların en başında da tarih ve kültürümüzde geçmişimizden beri yer edinmiş olan pestil ve kömemiz geliyor. Pestil kömenin 1980’li yıllarda bir sanayi ürünü olarak başlaması ve evsel üretimden, sanayi üretimine dönmesi bu kentin stratejik ürünü olduğu anlamına geliyor. Bizim hakikaten üzerinde odaklanmamız gereken bir ürün.  Şehrimizin en önemli sektörü haline gelen pestil köme üretimi şuan şehrimizdeki en dinamik sektör. Şehrimizle birlikte ülkemizin faklı illerinde yine farklı isim ve türlerde bizim ürettiğimiz Pestil ve kömemize benzer ürünler üretiliyor ve satılıyor. Bunun için biz kendi ürettiğimiz Pestil Köme ve diğer ürünlerimizi daha doğal, daha lezzetli  bir şekilde üretebiliriz gibi  inovatif çalışmalar yaparak üretmeli ve geliştirmeliyiz” diye konuştu.

“İŞBİRLİĞİNİ YAPARAK BÜYÜYECEĞİZ”

Gümüşhane’de kümelenmenin doğal olarak oluşmuş olduğunu dile getiren Vali Memiş, “Fakat biz doğal yapıyı daha verimli ve sistemli bir hale getirebildiğimizde işte o zaman sektörümüzün gelişmesi ve ulusal pazarlarda daha kolay ürün ihraç edebilen ve tanınan bir sektör yapısına bürünmesini sağlamış olacağız. Artık küresel markalara sahip firmalar bile kendi aralarında işbirliği içinde üretim yapıyorlar. Biz de sektörlerimizde gerekli işbirliğini yaparak büyüyeceğiz. Kümelenme kavramının temelinde de bu yatıyor” dedi.

“DIŞARIDAN BİR KİLO DAHİ CEVİZ ALMAYACAK”

Gümüşhane Valiliği olarak tüm imkan ve bütçeyi zorlayıp, şehir için önemli olan pestil köme sektörünü daha da geliştirmek için çalıştıklarını vurgulayan Vali Memiş,  “Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürümüzle birlikte yaptığımız çalışmada inşallah pestil ve kömenin hammaddesi olarak kullanılan ceviz ihtiyacımızı 5 yıl içinde artık şehrimizden karşılayacağız. Şehrimizin coğrafi yapısı ve iklimine uygun 5 bin adet  ceviz fidanlarımızın dikimini inşallah bu yıl ve 2017 yılımızın ilk dönemlerinde yaptığımız çalışmalar neticesinde bitireceğiz. Artık Gümüşhaneli pestil köme üreticilerimiz, dışarıdan bir kilo dahi ceviz almayacak. Kendi şehrimizde ürettiğimiz kaliteli ve doğal cevizimiz ile pestil ve köme sektörümüzü daha üst seviyelere taşıyacağız” değerlendirmesinde bulundu.

“BİNDİĞİMİZ DALI KESMEYELİM”

Madencilik sektörünün olmasının pestil kömeye etkisi konusuna da değinen Vali Memiş daha sonra şunları söyledi: “Sayın başkanın üniversiteye yaptırdığı çok güzel bir çalışma var. Yani pestil köme üreticilerine oradaki maden işletmesinin herhangi bir zararı olmadığına dair elimizde rapor var. Bindiğimiz dalı kesmeyelim. Sanayi dediğiniz yer İstanbul’da, Kocaeli’nde. Milyarlarca TL’lik büyük firmalar var.  Yanı başında bir çikolata fabrikası, gıda ile ilgili  bir işletme var. Tedbirlerinizi alırsanız hiçbirisinin birbirine zararı yok. Sanayi sektörü birbirine zarar vermez. Bu iş de sadece bizim bölgemize has bir durum yok.”

ÜÇLÜ BİR KALKINMA MODELİ

Gümüşhane’nin gelişimine ilişkin üçlü bir kalkınma modeli olduğunu açıklayan Vali Memiş, “Tarım ve hayvancılık buna ceviz, pestil köme dahil. Turizm ve madencilik. Madencilik bu işin doğasında var. İsmi ile müsemma bir kent. Gümüşhane ilinin bulunduğu çanak tam bin yıldır işleniyor. Romalılardan beri maden ocakları işletiliyor bu kentte. Madenciliği yok sayarak Gümüşhane’de yaşayamazsınız. Burası bir madenci kenti. Ama çevreci, yeşile, doğaya duyarlı bir madencilik yapılacak” şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ BİR TİCARİ ÜRÜN

GTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay ise, geçmişte evlerde üretilen pestil kömenin 1980’li yıllardan itibaren artık sektörel bir yapıya büründüğünü ve günümüzde birçok firmanın ürettiği önemli bir ticari ürün haline geldiğini söyledi.

İnsanların evlerinde tükettiği bu yöresel ürünün ticari bir sektör haline gelmesine öncülük eden firmalara teşekkür eden Akçay, “Biz de GTSO olarak  her zaman pestil köme sektörümüzü ve nasıl daha yukarılara taşıyabiliriz ve üreticilerimize ne gibi katkılar sunabilirizin çabası içerisinde olduk” açıklamasında bulundu.

“VALİMİZ GÜMÜŞHANE SEVDALILARI İÇİN BİR ŞANS”

Gümüşhane’de kayıtlı toplam 27 firma, faal olarak üretim yapan ise toplam 23 firma bulunduğunu kaydeden Akçay, “Bu 23 firma yıllık ortalama 5 bin ton pestil köme üretiliyor. İnşallah firmalarımızda ortaklaşa yürütecekleri  projeler ve çalışmalar sayesinde hem üretim kapasitelerini artıracak hem de ürettikleri ürünlerin ulusal pazarlarda daha kolay satabilme imkanı yakalayacaklar. Şehrimize  geldiği ilk günden itibaren  kalbi Gümüşhane diye atan ve şehrine daha iyi hizmet edebilmek için çabalayarak iş dünyasının her zaman yanında olan  bir vali ile çalışmanın Gümüşhane sevdalıları için bir şans olduğunu düşünüyorum. Her derdimizde bizleri dinleyen ve çözüm arayan Sayın Valimiz Okay Memiş’e teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Çalıştayda daha sonra Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Dairesi Uzmanı Çağrı Bacak, Danışmanlık Firma Yetkilileri Fatih Kılıç ve Nazım Tümer, kümelenme ve küme kavramı üzerine katılımcılara bir sunum gerçekleştirerek teşvikler ve yapılacak ortak küme çalışması hakkında bilgi verdi.

GTSO Toplantı Salonunda yapılan çalıştaya Vali Okay Memiş, Milletvekili Hacı Osman Akgül, Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr Mustafa Küçük, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hakan Topaç, pestil köme üreticileri, ceviz üreticileri, Arı Yetiştiricileri Birliği ile kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim