PEKTAŞ’TAN KURTULUŞ KONUŞMASI
PEKTAŞ’TAN KURTULUŞ KONUŞMASI
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, Gümüşhane'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 103. Yıldönümünde TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı konuştu.
Milletvekili Pektaş’ın konuşması şöyle:
“Gümüşhane'nin düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü münasebetiyle gündem dışı söz almış bulunuyorum. Sizleri saygıyla selamlıyorum.
Sözlerime başlarken hain terör örgütü PKK tarafından alçakça şehit edilen vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum. Kalleş terör örgütlerine ve onların uzantılarına karşı verdiğimiz mücadelemizi kararlılıkla ve amansız bir şekilde sürdüreceğiz. Ayrıca, İstanbul'a önemli eserler kazandıran Büyükşehir Belediyesi eski Başkanımız Kadir Topbaş Beyefendi'ye bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum.
Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı'nın birçok cephede savaştığı dönemde, 19 Temmuz 1916'da Torul ve Gümüşhane, 22 Temmuzda da Kelkit Ruslar tarafından işgal edildi. Harşit Vadisi'ndeki bütün meyve ağaçlarını kesen ve tarlalardaki mahsulleri yakarak halkın gıdaya erişimini engelleyen Ruslar, bölgedeki Ermeni çetelerini silahlandırarak Hüseyin Hüsnü Efendi, Mehmet Hafız ve Ömer Doğru gibi şehrimizin çok sayıda ileri gelenlerine suikastlar düzenleyerek şehit etmişlerdir. Yaklaşık bir buçuk yıl işgal altında kalan ilimiz, kahramanca verilen bir mücadelenin sonunda 14 Şubat 1918'de Torul, 15 Şubatta Gümüşhane, 17 Şubatta da Kelkit düşmandan temizlendi.
Kurtuluş Savaşı'ndan sonra, kurtuluştan sonra Gümüşhane'de hayat normale dönmemiş, özellikle gençler batı cephesindeki savaşlara katılmış ve birçoğu şehit olmuştur. Ecdadımız nasıl ki bundan yüz üç yıl önce al bayrağı yere düşürmemek için canı pahasına mücadele ettiyse bugün bizler de aynı mücadeleyi sürdürüyor, aynı ruhu koruyoruz. Atalarımızdan devraldığımız bu toprakları ve tarihî mirası en güzel şekilde değerlendirerek, geliştirerek ve koruyarak insanımızın istifadesine sunmak için gece gündüz demeden çalışıyoruz.
Gümüşhane'de tarım, turizm ve madencilik sektörlerinde önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Sulanabilir arazilerimizi modern tarıma kavuşturmak için barajlar, göletler ve kapalı sistem sulama projeleri inşa ediyoruz. 23 baraj ve göletimizi bitirdik, 21 baraj ve göletimizin inşaatıysa devam etmektedir. Şu ana kadar yaklaşık 200 bin dekar araziyi sulamaya açtık. Projelerimiz bittiğinde tarımsal hasılamız 5 kat daha artmış olacaktır.
Adını altın ve gümüş madenlerinden alan ve Osmanlı Dönemi'nden beri madencilik yapılan Gümüşhane'mizde son yıllarda büyük yatırım yapılmaktadır. Madencilik, ilimizin ekonomisine ve istihdamına büyük katkı sağlamaktadır. Tarihî ve tabii güzellikleri iç içe olan Gümüşhane'mizin turizm potansiyeli de oldukça yüksektir. Ülkemizin en fazla yaylaya sahip olan ilimiz yayla turizminin yanı sıra kültür turizmi, ekoturizm ve kayak turizmi için de ideal bir konuma sahiptir. "Tabiatın yer altı sarayı" diye tabir ettiğimiz Karaca Mağarası, Torul Kalesi ve cam seyir terası, Zigana Dağı'nda bulunan Limni Gölü, Şiran ilçemizdeki Tomara Şelalesi ve cam seyir terası yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Kelkit ilçemizdeki Satala Antik Kenti'nde kazı çalışmaları devam ediyor. Roma İmparatorluğu'nun Anadolu'daki en büyük lejyonu olan antik kentte çalışmalar bittiğinde âdeta bir açık hava müzesi olarak milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayacaktır. Süleymaniye kayak merkezimizin proje çalışmalarına da başlandı.
Bütün bu tarihî ve tabii güzelliklere ulaşımı kolaylaştırmak için çok önemli projeler hayata geçirilmektedir. 29 kilometre uzunluğuyla Avrupa'nın en uzun tüneli olan Zigana Tüneli'nin inşaatının yüzde 81'i tamamlandı. Önümüzdeki yıl hizmete açılacak olan tünel bölge ekonomisine büyük bir ivme kazandıracaktır. Gümüşhane-Kelkit arasında bulunan Pekün Tüneli ve Gümüşhane-Bayburt yolundaki Vauk Tüneli'nin inşaatları devam ediyor.
Gümüşhane-Şiran arasında bulunan Tersun Tüneli'nin ise projesi yapılmaktadır. Havalimanımızın pist inşaatı tamamlanmak üzere, üst yapısı da bitirilerek önümüzdeki yıl uçuşlara açılması planlanmaktadır. Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Hızlı Tren Projesi'nde proje çalışmalarımız devam ediyor. Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi hazretlerinin manevi mimarı olduğu Gümüşhane'mize yeni esereler kazandırmaya devam edeceğiz. 103 yıl önce özgürlüğüne kavuşan Gümüşhane, inşallah ay yıldızlı bayrağın gölgesinde kıyamete kadar özgür kalmaya devam edecektir. Bu vesileyle, istiklal ve istikbalimiz için canlarını feda eden bütün şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi hürmetle yâd ediyorum.
Sözlerimi iki dönem Gümüşhane milletvekili olarak vazife yapmış Kelkitli Şairimiz merhum Nurettin Özdemir'in vatan şiirinden bir bölümünü okuyarak tamamlamak istiyorum:
"Vatan,
Antalya'da bir mavi su,
Posof'ta bir çorak tarla,
Gümüşhane'de bir yemyeşil bahçedir.
Vatan,
Hakkâri'de sıra dağlar ki bölünmez,
Yürek yüreğe el eledir.
Vatan
Küçük ellerinin avuçladığı
Sâde bir toprak parçası değil çocuğum,
Toprakla büyüyen bir kutsal düşüncedir."
Genel kurulu saygıyla selamlıyorum.”
Haber Merkezi
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim