PATATES ÜRETİMİ VE SORUNLARI
Panele; İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak, Şiran İlçe Tarım Müdürü Kurtuluş Halep, Şube Müdürleri, İlçe Tarım Müdürleri, üreticiler, oda temsilcileri, üretici birlikleri ve sivil toplum kuruluşları ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli katıldı.
Şiran, Kelkit ve Köse İlçelerindeki üreticilere, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kasap’ın panel yöneticiliğini yaptığı, Prof. Dr. Güngör Yılmaz ve Prof. Dr. Neşet Arslan, Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, patates tarımı, patateste tohumluk ve hasat, gübreleme, sulama, depolama ve pazarlama, patates hastalıkları ve zararlıları konularında yapılan panelde konuştular.
Panelde konuşan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, "Patates insan beslenmesi yönünden dünyada ve ülkemizde önemli yeri bulunmaktadır. Türkiye’de son yıllarda kaliteli tohumluk kullanımı ve üretim tekniklerinin iyileştirilmesi sonucunda artan verime bağlı olarak patates üretimi de gelişme göstermiştir. Patates ılıman ve serin iklim bitkisi olması, yetişme mevsimi boyunca 15-20 derece ortalama sıcaklık isteği ve toprak isteği yönünden ilimiz ve özellikle Yukarı Fırat Havzası için uygun bir bitkidir. Ülkemizde 4 milyon ton patates üretimi yapılmakta olup, ortalama verimi ise 3160 kg/dekardır. Gümüşhane’de ise 23 bin dekar alanda 42 bin ton patates üretilmektedir. Ortalama verim ise dekar başına 1700 kilogramdır dedi.
Daha sonra, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Patates tarımı, tarla hazırlığı ve dikim zamanı, çeşit seçimi, sulama ve sulama yöntemleri, gübreleme, patates hastalıkları ve zararlıları, Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşet Arslan ise, patatesin kullanım alanları, tohumluk kalitesi ve seçimi, tohumluğun yenilenmesi, yetiştirme ürünlerine göre patates çeşitleri, tohumluğun dikime hazırlanması, patateste tohumluk ve hasat, depolama ve pazarlama konularında üreticileri bilgilendirdi.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim