“Otizm Eksiklik Değil Farklılıktır”
Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Mustafa Ağar “Dünya Otizim Farkındalık Günü” ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Zamanla Ortaya Çıkar
“Dünya Otizm Farkındalık Günü”nün Birleşmiş Milletler tarafından farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla oluşturulduğunu belirten Ağar, “Otizm, doğuştan gelen biyolojik bir yetersizlik olup, beyindeki iletişim merkezinin gelişmesini engelleyerek çocuğun çevresinde sosyal-duygusal iletişim kurmasına engel olan bir durumdur. Bu biyolojik yetersizlik hayat boyu sürebilir. Bebeklikte teşhisi oldukça zordur. Çünkü Otistik çocuklar başlangıçta normal çocuklardan farksızdır. Ancak büyüdükçe farklılıklar hissedilmeye başlanır” dedi.
“Olup Bitenlere Karşı İlgisizdir”
Bebeklerde, İlk haftalarda zayıflama, aşırı sakin veya aşırı huysuz davranış, Kucağa alınıp sevilmeyi istememe ve ilgisiz kalma, beslenirken göz teması kuramama, bebek oyunlarına katılmama davranışlarının şüphe uyandırabilecek belirtiler olduğunu belirten Ağar, “ Otizm kız çocuklarına oranla erkek çocuklarında dört kat daha fazla görülebilmektedir. Otistik bireylerin genel olarak yüzde yetmişinde zeka geriliği vardır. Hayatını bu şekilde yaşamak zorunda kalan insanların yarıya yakını konuşma işlevini yerine getiremezler. Çevresindekilere ve olup bitenlere karşı ilgisizdir. İnsanlarla dolu olan bir odaya girse dahi boş bir odaya girmiş gibidir. İnsanları algılamadığı izlenimi verir ve onlarla iletişim kuramaz. Tepkileri, davranışları, çevreden gelen uyarılardan çok kendi iç dünyasına göre biçimlendirdiğinden, çevresi tarafından farklılıkları hissedilebilir” diye belirtti.
"Unutmayın; Otizm Eksiklik Değil Farklılıktır"
Otistik kişilerin kendisi de dahil olmak üzere her şeyi eşya olarak algıladıklarını dile getirerek, “Unutmayın; otizm eksiklik değil farklılıktır. Onun hayatında bütünlük yoktur. Bu yüzden onun için dünya, parçaları bir türlü yerleşemeyen yap-boz oyunu gibidir. Baktığını bir bütün olarak göremez, bazı detaylarına takılıp kalır. Bir annenin doğum sonrası çocuğunun (tüm engel grupları dahil olmak üzere) engelli olma oranı % 2dir; Otizmli olma oranı ise % 0.5’tir (eskiden bu oran 4/10.000 olarak değerlendirilirdi). Bir otizmli çocuktan sonra, ikinci çocukta otizmin ortaya çıkması riski % 3 dür. Her çocuktaki otizm belirtileri ve bunların seviyesi farklılık gösterebilir, bu nedenle otizmin seviyelerini kategorize etmek güçtür ”şeklinde konuştu.
Mert Zımba
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim