ORMANA ZARAR VATANDAŞA YARAR
Gümüşhane ormanlarında bir parça çıra için zarar verilen ağaçlar, görenlerin tepkisine neden oluyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Doktor Cantürk Gümüş, ağaçlara verilen zararın üzücü olduğunu ancak çıranın vatandaş için de bir ihtiyaç olduğunu belirterek, yetkililerin gerekli planlamayı yapması gerektiğini söyledi.
ORMANLARIN DOĞAL GÜZELLİĞİNE ZARAR
Vatandaşların bilinçsiz olarak çıra çıkarmak için zarar verdiği ağaçlar ormanların doğal güzelliğini bozuyor. Avrupa, Kafkaslar ve ülkemizde bulunan en yüksek ve en geniş çaplı Köknar, ladin ağaçlarını bünyesinde barındırmakta olan Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Örümcek Ormanları Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 1998 yılında Tabiat Koruma Alanı olarak ilan edildi. Ancak bölgeye gelen vatandaşlar ormanda bulunan ağaçlardan çıra ve reçine elde etmek için ağaçların gövdelerini yaralıyorlar.
AĞAÇLARIN SIRF ÇIRA TEMİNİ İÇİN UĞRADIĞI TAHRİBAT
Orman Koruma Kanunun 14. Maddesine göre suç sayılan bu eylem ormanlara büyük oranda zarar veriyor. Özellikle turizm değeri olan alanların güzergahları üzerinde sıklıkla fark edilen ağaçlardaki yontular yoldan gelip geçenlerin tepkisine neden oluyor. Derin yontuların bulunduğu ağaçlar sırf çıra temini için uğradığı tahribatın ardından hem kuruyor hem de kuruyan kabuklar arasındaki zararlı böcekler, zarar gören ağacın etrafındaki diğer ağaçlarında kurumasına sebep olan süreci başlatıyor.
“ORMANLARA EN BÜYÜK ZARARI İNSANLAR VERİYOR”
Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Doktor Cantürk Gümüş, çıra çıkarmanın ağaçlara, doğaya ve insanların yine dönüşümlü olarak kendilerine zarar verdiğini söyledi.
“Ormanlara en büyük zararı insanlar veriyor” diyen Gümüş, “İnsanlar Orman İşletme ve Şefliklerinden izin almadan çıra ve reçine çıkarmak için ağaçları yaralıyorlar. Bu da zararlı böcek ve mantarların üremesine zemin hazırlıyor. Bunlar kurumalara ve rüzgar neticesi devrilmelere sebep olmaktadır " dedi.
“ORMAN İDARESİNİN PLANLAMA YAPMASI LAZIM”
Cantürk, çıranın vatandaş içinde bir ihtiyaç olduğunu, Orman İdaresinin bunu planlaması gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti:
“Çıra vatandaş için mademki bir ihtiyaçtır Orman İdaresinin bunu planlaması lazım bence. Orman İdaresinin belli ormanları çıra için ayırıp kendisi üretim yaptırması lazım. Bu konuda idare yönünden de, vatandaş yönünden de eksiğimiz var. Ağaçlara, dolayısıyla ormana verilen zarar elbette ki üzücü ama bu vatandaş içinde bir ihtiyaç. Orman idaresi kendisi üretsin vatandaşın ihtiyacını karşılasın.”
“ORMANLAR BİR ÜLKENİN DOĞAL ZENGİNLİK KAYNAĞIDIR”
Ağaçlara ve dolayısıyla ormanlara büyük zarar veren çıra çıkartmaya karşı bilinçlendirme çalışmalarının artması gerektiğini de savunan Gümüş, “Ormanlar bir ülkenin doğal güzellik ve zenginlik kaynağıdır. Kullandığımız araç ve gereçlerin çoğu ağaçlardan yapılır. Evimiz, önümüzdeki masa, oturduğumuz sandalye, elimizdeki kalem, defterimiz, yaktığımız oduna kadar hepsi ağaç ürünleridir. Ayrıca ağaçlar endüstrinin birçok kolunda, boya sanayinde, ilaç yapımında kullanılır. Bize bu kadar yarar sağlayan, ülke ekonomisinde önemli yeri olan ormanları korumalıyız. Ağaç dikip, yeni ormanlar yetiştirilmesine yardımcı olmalıyız" diye konuştu.
“ZAMANLA TÜM ORMANA ZARAR VERİYOR”
Bir tek ağaca zarar verilmiş gibi zannedilen zararın, zamanla tüm ormanı etkilediğine dikkat çeken Gümüş, “Bir ağacı kesmekle, bu şekilde tahrip etmek arasında hiçbir fark yok. Vatandaşın aslında bir tek ağaca verildiği gibi görünen zarar zannedildiği gibi bir tek ağaca değil, zincirleme olarak bir ormana zarar veriyor. Tahribatla zayıflayan ağaçlar bünyesinde zararlı böceklerin çoğalmasına elverişli hale geliyor. Bu da zamanlar diğer ağaçlara bulaşıyor. Dolayısıyla bir tek ağaca zarar verilmiş gibi zannedilen zarar zamanla tüm ormana zarar veriyor” ifadelerini kullandı.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim