ORKÖY’DEN ÜRETİCİYE KREDİ DESTEĞİ
Kısa adı ORKÖY olan Orman ve Köy İşleri Genel Müdürlüğü, orman köylülerine sağladığı kredi desteği ile köylülerin yüzünü güldürmeye devam ediyor.
Gümüşhane’nin Köse ilçesine bağlı Kabaktepe köyünde ORKÖY projeleri kapsamında uygulamaya konulan Süt Koyunculuğunu desteklemek amacıyla köyde yaşayan ailelere hibe destekli kredi teslim töreni düzenlendi.
Kabaktepe köyünde düzenlenen törene Köse Kaymakamı Mustafa Duruk, Köse Belediye Başkanı Şerif Aygün, Trabzon Orman Bölge Müdürü Mümin Duruk, Gümüşhane Orman İşletme Müdürü Tuncay Dinç, Orman İşletme Müdürlüğü çalışanları ve vatandaşlar katıldı.
160 Üreticiye Kredi
Gümüşhane Orman İşletme Müdürü Tuncay Dinç, törende yaptığı konuşmada, 2017 yılı ORKÖY çalışma programı kapsamında Gümüşhane ilinde 160 kişiye 2 milyon 750 bin lira kredi verilmesinin planlandığını söyledi.
6 Projeye Destek
Müdür Dinç, bu yıl içerisinde besi sığırcılığı, süt sığırcılığı, süt koyunculuğu, arıcılık, güneş enerjisi ve mantolama projeleri kapsamında kredi desteği uygulanacağını belirterek, şunları söyledi:
“2016 yılı itibariyle 71 kişiye 954 bin lira kredi desteği verilmiştir. Bugün itibariyle Gümüşhane ilimizde 24 köyde toplam 120 kişiye kredinin tahsis işlemi gerçekleşmiştir. Kalan kredilerimiz temin aşamasında olup haziran ayının sonuna kadar tüm kredilerin dağıtımı gerçekleştirilecektir. Ayrıca köylerimizden gelen yeni taleplerde değerlendirmeye alınacaktır. Kabaktepe köyü üreticilerimize verdiğimiz ORKÖY kredilerinin önce üreticilere hayır ve bereket getirmesini, sonra da memleketin ihtiyacı olan süt arzına katkı sağlamasını temenni ediyorum.”
Üreticiler Çok memnun
ORKÖY’ün orman köylüsüne sağladığı kredi desteğinden çok memnun olduklarını ifade eden vatandaşlar, “Bize sağlanan bu desteğin kıymetini çok iyi bilmeliyiz. Aldığımız desteği en iyi şekilde değerlendireceğiz. Hem aile ekonomimize hem ilimiz hem de ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacağız. Yapılan göletler ile sulu tarıma geçiş, yem bitkileri açısından da bizlere büyük imkanlar sağlamaktadır. Devletimiz elinden geleni yapmıştır. Şimdi sıra bizde. Bu destekleri çok iyi değerlendirmek ayrıca vatandaş olarak bize verilen bir görev olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmalardan sonra üreticilere belgeleri verildi.
ORKÖY’ün Destek Alanları
Öte yandan edinilen bilgiye göre ORKÖY’ün destek alanları ve miktarları ile ilgili olarak şu bilgiler verildi:
“Sosyal Krediler: Güneş Enerjisi ile su ısıtma sistemlerine 3 yıl vadeli faizsiz kredi, dam örtülüğü olarak kullanılacak galvaniz oluklu saç projelerine 5 yıl vadeli faizsiz kredi. Ekonomik Krediler: Süt Sığırcılığı: 2 baş kültür ırkı, yem tohumu, yem ve sigorta primi için, 6 yıl vadeli, ilk yıl ödemesiz faizsiz kredi. Süt Koyunculuğu: 30 koyun, 1 koç, yem ve sigorta primi için, 6 yıl vadeli, ilk yıl ödemesiz faizsiz kredi. Besi Sığırcılığı: 10 baş hayvan, yem ve sigorta primi için, 5 yıl vadeli, ilk yıl ödemesiz faizsiz kredi. Besi Koyunculuğu: 50 baş hayvan ve sigorta primi için, , 6 yıl vadeli, ilk yıl ödemesiz faizsiz kredi. Seracılık: 6 ton/yıl domates, 6 ton/yıl hıyar için sera yapımı, damla sulama sistemi, fide ve tohum bedeli, 5 yıl vadeli, ilk yıl ödemesiz faizsiz kredi. Kültür Mantarcılığı: 4.000 kg/yıl pastörize edilmiş hazır kompost yetiştiriciliği için inşaat bedelinin bir kısmı, havalandırma ve sulama ekipmanı ile termometre, higrometre, zaman saati ve terazi, 5 yıl vadeli, ilk yıl ödemesiz faizsiz kredi. Bağcılık: 10.000 kg/yıl kapasite için fidan bedeli, çit bedeli ve gübre, 7 yıl vadeli, ilk 4 yıl ödemesiz faizsiz kredi. Meyvecilik: 5 dekar alanda meyve yetiştiriciliği, 7 yıl vadeli, ilk 4 yıl ödemesiz faizsiz kredi. Bodur ve Yarı Bodur Meyvecilik: 2-5 dekar alanda bodur meyve yetiştiriciliği, 6 yıl vadeli, ilk 3 yıl ödemesiz faizsiz kredi. Zeytin Salamura: 5 ton/yıl kapasite için, 4 yıl vadeli, ilk yıl ödemesiz faizsiz kredi. Halıcılık: 24m2/yıl kapasite için, 4 yıl vadeli, ilk yıl ödemesiz faizsiz kredi. Kilimcilik: 24 adet/yıl veya 72 m2/yıl kapasite için, 4 yıl vadeli, ilk yıl ödemesiz faizsiz kredi. Boylu Fidan Yetiştiriciliği: 5 dekar alanda fidan bedeli, repikaj kabı, damlama sulama sistemi, tel bedeli ve nakliye bedeli, 7 yıl vadeli, ilk 4 yıl ödemesiz faizsiz kredi. Ekoturizm: Yılda 672 kişiye hizmet verebilecek kapasitede ev pansiyonculuğu, 6 yıl vadeli, ilk yıl ödemesiz faizsiz kredi. Arıcılık Kredileri: 20 kovan için, 4 yıl vadeli, ilk yıl ödemesiz faizsiz kredi.”
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim