• BIST 9689.68
  • Altın 2947.801
  • Dolar 34.6398
  • Euro 36.4379
  • Gümüşhane : 0 °C
  • Trabzon : 9 °C

NÜFUS ARTIŞINDA GÜMÜŞHANE BİRİNCİ

29.01.2016 16:01
NÜFUS ARTIŞINDA GÜMÜŞHANE BİRİNCİ
NÜFUS ARTIŞINDA GÜMÜŞHANE BİRİNCİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'de nüfus artış hızı 2014 yılında binde 13,3 iken bu oran 2015'te binde 13,4'e yükseldi. Türkiye’de yıllık nüfus artış hızı binde 13,4 olarak gerçekleşirken, bu oran Gümüşhane’de binde 34,2 olarak gerçekleşti. Nüfus artış hızı bakımından Gümüşhane Türkiye’de en yüksek değere sahip il oldu.

Geçen yıl itibarıyla Türkiye’de en fazla nüfus artışı Gümüşhane'de görüldü. 2014'te 146 bin 353 olan Gümüşhane'nin nüfusu, 151 bin 449 kişiye yükseldi.

Nüfus artışında belediyelerin büyük rolü bulunuyor. Belediyelerin, bulundukları bölgede nüfusun artmasına yönelik yaptıkları kampanyalarda başarılı olması, nüfus artış hızında önemli bir unsur olarak görülüyor.  

“MERKEZ HEDEFİ 50 BİN”

Geçtiğimiz yıl Gümüşhane Merkez Belediye nüfusunun 50 bin olması için kampanya yürüten Gümüşhane Belediyesi, yaptıkları kampanyalarla nüfusun artmasında etki sahiplerinden biri olarak görülüyor. Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, yurtlarda kalan yaklaşık 5 bin üniversiteli öğrencinin kurumsal olarak kent nüfusuna sayılmadığını, konu ile ilgili olarak yasal süreci başlattığını ve kent nüfusunda hedefin 50 bin olduğunu söyledi. TÜİK verilerinden edinilen bilgilerde Gümüşhane kent merkezi nüfusunun bin 526 artarak 40 bin 78’den, 41 bin 604 çıktığını öğrenildi.

 

“Büyük Handikap”

 

Gümüşhane merkez köyleri ile birlikte nüfusunun ise 52 bin 628’den 53 bin 74’e çıktığını kaydeden Çimen, “Nüfusun artmasında mutlu oluyoruz ama burada tek handikabımız üniversitemizin 2008 yılında kurulmuş olması. Şu anda üniversitemizde 18 bin 500 öğrencimiz var. Yaklaşık 5 bin kişi yurtlarda kalıyor ama bunlar kurumsal olarak, nüfusumuzdan sayılmadığı için nüfusumuza dahil olmuyor. Bu büyük bir handikap. Bu konuda da yasal süreci başlattım. İnşallah merkez nüfusumuz üniversiteyle beraber 50 bini geçecek hedefimiz bu” dedi.

 

“Rakam Sevindirici”

 

Merkez nüfusuyla birlikte Gümüşhane merkez ilçede nüfusun 53 bini geçmesinin sevindirici olduğunu vurgulayan Çimen, açıklamasını şöyle sürdürdü:

 

“İl genelinde 150 bini aşmamız ise ülkemizde en fazla nüfus arttıran illerden biri oldu. Gümüşhane Belediyesi olarak bizim gelirlerimizin İller Bankası’ndan gelen kişi başına yaklaşık aylık 35 ile 40 lira arasındadır. Bu durum ülkede toplanan vergilerle de alakalı. Bu şehirde yaşayan insanların, öğrencisiyle ve vatandaşıyla yaşadıkça şehre nüfuslarını aldırmalıdır. Biz, insanımızın nüfusunu kendi iline aldırmasını istiyoruz. Çünkü biz bu hizmetlerimizi iller bankasından aldığımız paylarla yapıyoruz. Bundan dolayı duyarlı olan vatandaşlarımıza, öğrencilerimize teşekkür ediyorum.”

 

“Hedefimiz Sınırları Büyütmek”

 

Kentin nüfusunu artırmak için çeşitli planları olduğunu, kenti Doğu ve Batı yönüne açmak istediklerini dile getiren Çimen, “Ancak kamuoyunda bazen yanlış anlaşılıyor. Örnek verecek olursam, Mescitli köyüne taziye ziyaretine gittim. Mescitli’yi sanki şehrin bir mahallesi yapacakmışız gibi vatandaşlar bize biraz kızgındı. Köylüler istemiyorsa, zorla güzellik olmaz. Biz bu şehrin sınırlarını hem doğu hem batı yönünde büyütmek istiyoruz. İlimiz bir vadi üzerine kurulmuş. Bizim hedefimiz, doğuda Kale köyüne, batıda ise İkisu köyüne kadar belediye sınırlarını büyütmektir” diye konuştu.

 

“Amaç Hizmet Götürmek “

 

“Belediyemizin sınırlarını büyütürken amacımız hizmet götürmek, belediyeciliği götürmektir” ifadelerini kullanan Çimen, şöyle devam etti:

“Bunların içerisinde Tekke köyü belediye idi, belediyelikten düştü. Şu anda köy statüsünde onlar belediyeciliğin ne olduğunu biliyorlar. Tekke köyünde mahalle olma noktasında bu iş daha kolay olacak. Akçakale, zaten bu işe hazır şehirle iç içe girmiş, üniversiteyle komşu mahalle şeklinde. Şu anda Mescitli ve diğer köylerle şehrimizi büyütmek istiyoruz.”

 

“Mahalle Olmada Fayda Var”

 

Kentin büyümesi, yakın köylerin belediye hizmetlerinden yararlanması için mahalle olmasında fayda var diyen Başkan Çimen, “Biz bunu yaparken köylerimize, beldelerimize gideceğiz, muhtarlar, yaşlılar heyeti, akil insanları bulacağız. Onlarla da görüşeceğiz, mahalle olmanın sağladığı katkıları anlatacağız ve istişare sonucunda inşallah bu hedeflediğimiz köyleri şehrin bir mahallesi yapmak için çaba göstereceğiz. 17 mahalle gibi bir hedefimiz var. Karşılıklı istişare ile mutlaka bu sorunu çözeceğiz.“

 

“Göç Vermeyen İllerin Başındayız”

 

Son yıllarda Gümüşhane’nin göç vermeyen illerin başında geldiğini belirten Gümüşhane Belediye Başkanı Çimen, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Bu durum memnuniyet vericidir. Şehrimiz 2014 yılından sonra bir ivme kazandı. Bu süreçten sonra da modern yaşanabilir bir kent olma yönünde çabalıyoruz. Bu durumda, biz de Gümüşhane Belediyesi olarak kamu yatırımları olarak şehrimizdeki yatırımlara hız verdik. Şehrin kaybolan yıllarını önümüzdeki süreçte toparlayacağız. Nasıl nüfusunu arttıran illerin başında Gümüşhane geliyorsa inşallah liderliği de bu şekilde önümüzdeki yıllarda devam ettireceğiz.”

 

İbrahim Özdemir-Figen Tok       

 

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim