NEFESİMİZ KESİLDİ
Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen Zigana Tüneli ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl 12 Ekim’te Gümüşhane’ye geldiği zaman, aynı yıl içerisinde 10 Kasım’da ihale edileceği müjdesini vermiş olduğunu ve ihalenin de aynı tarihte yapıldığını hatırlatarak, “Bu yıl içerisinde, birkaç ay önce de yer teslimi yapıldı ve çalışmaya da başlanılmıştı. Ancak, ihalenin yargıya taşınması sonucu ihale iptal edildi” dedi.
“İhale süreci yargıdan hemen sonra başlayacak”
İhalenin iptal edilmesinin hem şehir, hem de bölge için üzücü olduğunu dile getiren Çimen, “Karadeniz’i Doğu Anadolu’ya bağlayan 13 kilometre uzunluğundaki tünel, karayolumuz için çok önemlidir. Üzüldük. Ancak, ihale süreci yargıdan hemen sonra başlayacak ve ihalesi en kısa zamanda yapılacak. Belki üç-beş ay gecikmeli olacak. Ama yapılacak. Hem şehrimizin, hem de bölgemizin ticareti için Zigana Tüneli çok önemlidir” ifadelerini kullandı.
“Tünel, Gümüşhane’nin hayali ve beklentisidir”
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi odası Başkanı İsmail Akçay, projenin Gümüşhane’nin hayali ve beklentisi olduğunu söyleyerek, “Zigana Tüneli ihalesinin iptal edilmesinden büyük bir üzüntü duydum. Zigana Dağı’nın yeni tünel projesi bütün Gümüşhane’nin hayali ve beklentisidir. En büyük umutlarımızdan, en büyük beklentilerimizden ve bizim için en önemli projelerimizden birisi Zigana Dağı tünel projesidir. Uzun yıllar Gümüşhane kamuoyu, sivil toplum kuruluşları, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası ve bütün siyasetçilerimiz Zigana Dağı’nın yeni bir tünelle geçilerek, hem ilimizin hem de ülkemizin ticaretine ve ekonomisine daha faydalı bir hale getirilmesi için çalışılmıştır” diye konuştu.
“Olumsuzlukları yaşatmaya kimsenin hakkı yok”
Zigana Dağı Tüneli‘nin, tarihimizde çok önemli bir yeri olan İpek Yolu güzergahı üzerinde bulunduğuna ve hem Karadeniz’i hem de Batı Akdeniz’i Orta Doğu üzerinden tüm Asya ülkelerine bağlayan tek geçidin Zigana Geçidi olduğuna dikkat çeken Akçay, “Onun için Zigana Tüneli bizim için çok önemlidir. Tünelimizin ihalesini heyecanla bekledik, ihalesi yapıldı, ilimizde büyük bir sevinç yarattı. Ama bugün itibariyle bakıyoruz ki, Zigana Tüneli’nin ihalesi Ankara İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiş. Bu ihalenin iptal edilmesinden dolayı belli bir gecikme olacak. Bu gecikmenin sonunda, hem ilimizin hem de ülkemizin ekonomik kaybını hesaplamak oldukça zordur. Ama bu gecikmeden dolayı ilimizde ve ülkemizde önemli ölçüde ekonomik kayıp olacaktır. Geciken bu tünelin ilimizde ve ülkemizde yaşanacak olumsuzlukları yaşatmaya hiç kimsenin hakkı yoktur” diyerek tepki gösterdi.
“Zarar gören Gümüşhane, zarar gören Türkiye’dir”
İhaleye hile karıştırıldığı iddiasıyla ihalenin iptal edildiğinin öne sürüldüğünü belirten Akçay, “İhalenin iptal edilmesiyle birlikte, Gümüşhane’nin cezalandırılmasına gönlümüz razı değildir. İhalenin iptaline sebep olanların da bu cezaya ortak olması lazımdır. Özel sektör yaptığı her hatanın bedelini ödüyor. Kamu çalışanları da yaptığı hatanın bedelini ödemelidir. Bir hata ve ihaleye hile katıldığı iddiasıyla Ankara İdare Mahkemesi bu ihaleyi iptal etmiş. Ama sonuçta zarar gören Gümüşhane, zarar gören Türkiye’dir. Zarar gören Gümüşhane ekonomisi, zarar gören Türkiye ekonomisidir.”
“Değil 1 yıl, 1 gün bile kaybedecek zamanımız yok”
“Böyle büyük projelerin gecikmesinin, ilimize ve ülkemize çok büyük zararları olduğunu hepimiz biliyoruz” diyen Akçay, “Bizim kaybetmeye zamanımız yok. Bizim değil bir yıl, bir gün bile kaybedecek zamanımız yok. Ülke olarak önümüze koyduğumuz 2023 hedeflerimiz var. Cumhuriyetimizin yüzüncü yıldönümüne gelen 2023 yılında, dünyanın onuncu ekonomi ülkesi olmayı hedeflemişizdir. Fert başına 25 bin doları hedeflemişizdir. 500 milyar dolar ihracatı hedeflemişizdir. 2 trilyon dolar gayri safi milli geliri hedeflemişizdir. Bütün bu hedefler önümüzde iken, bir takım beceriksiz insanların bu tür projeleri geciktirmeleri ve engellemeleri asla kabul edilemez.”
“Mazeret kabul etmiyoruz”
Zigana Tüneli’nin şehir için olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Akçay şu değerlendirmelerde bulundu: “Herkes işini en iyi yapmalı. İşini iyi yapmayan, işini iyi yapana yerini bırakmalı. Mazeret kabul etmiyoruz. Bizim kaybedecek zamanımız yok. Şimdi iş olmuş, mahkeme ihaleyi iptal etmiş. Ama yetkililerden isteğimiz ve beklentimiz var. 2015 yılı içerisinde Zigana Tüneli çalışmasının başlamasını istiyoruz. Hata en kısa zaman içerisinde telafi edilmelidir. Hatanın bedelini Gümüşhane olarak biz ödemek istemiyoruz. Zigana Tüneli bizim olmazsa olmazımızdır. Vazgeçilmez projelerimizin başındadır. Zigana Tüneli bu yıl içerisinde mutlaka başlamalıdır, buna imkan da vardır, yol da vardır. Bu işin ihalesini yapacak olan kurum mesai istiyorsa alsın, yapması gerekiyorsa mesai yapsın. Esnaf ve tüccarımız günde 18 saat çalışıyor. Bu işle ilgili kurumlar da bu projenin 2015 yılı içerisinde başlaması için gerekiyorsa 18 saat çalışsın.”
Gümüşhane Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Ali İsmail Daldaban ise Zigana Tüneli’nin Gümüşhane’nin can damarı ve gözbebeği olduğunu söyledi.
“Ovit tüneli nasıl yapılıyorsa, Zigana Tüneli de yapılır”
Bir ilin kalkınması için dört sebebin olması gerektiğine değinen Daldaban, “Bu sebepler ise demir yolu, hava yolu, deniz yolu ve kara yoludur. Bu dört ulaşımın olduğu yerler, birinci sınıf iller oluyor. Bu dört başlıktan birisi olmadığı zaman ekonomisi sıkıntılı olan iller var. Bizim ilimizde bir tane ulaşım yolu var. O da karayoludur. Demir yolu yapılmasını da bekliyoruz. Zigana, Türkiye’nin ve bu bölgenin en önemli projelerinden bir tanesidir. Zigana Tünelinin iki katı fazla olan Ovit tüneli nasıl yapılıyorsa, Zigana Tüneli de yapılır. Gümüşhanelinin ve Trabzonlunun buna sahip çıkması lazım. Kamu İhale Kurumu bunu neden iptal etti bilemeyiz. Bir an önce ihaleye ve uygulamaya geçilmesi gerekiyor. Gümüşhane insanın hedefi 2018’de Zigana Tünelinin açılmasıdır” dedi.
Zigana Tüneli Gümüşhane’nin turizm lokomotifi
Zigana Tünelinin açıldığı zaman milli ekonomiye büyük katkılar sağlayacağına değinen Daldaban, “Zigana Tüneli yapıldığı zaman, milli ekonomiye yakıt tasarrufunda milyonlarca dolar tasarruf sağlamış olacak. Trabzon insanın Gümüşhane yaylalarına ve Gümüşhane insanın sahil kesimine inmesi daha da kolaylaşacak. Bu tünel açıldığında Trabzon insanının Trabzon’da gününü geçireceğini zannetmiyorum. Zigana Tüneli, Gümüşhane’nin turizmi açısından lokomotifi olur. Esnaf Odalar Birliği olarak da bu tünelin bir an önce ihaleye çıkmasını dört gözle bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin bürokrasi ülkesi olduğuna işaret eden Daldaban, “Zigana Tünelinin ihaleye çıkmasının, dosyaların hazırlanmasının ve duyurulmasının iki sene daha geriye atılacağını düşünüyorum. Seçimlerden sonra kurulacak olan iktidarın, Gümüşhane için en önemli olan konulardan birisi olan Zigana Tüneli üzerine düşülmesini ve öncelik verilmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Neden iptal edildi ?
Daldaban, Zigana Tüneli’nin ihalesinin iptali ile ilgili, “2 bin rakımın üzerinde tepelere Ovit Tüneli yapılırken, bizim burada rakımı daha az olan Zigana Tünelinin ihalesi neden durduruluyor” tepkisini göstererek şöyle konuştu: “Fakat neden iptal edildi. Kop Tüneli ve Ovit Tüneli yapılıyor ve bitmek üzere. 2 bin rakımın üzerinde tepelere Ovit Tüneli yapılırken, bizim burada rakımı daha az olan Zigana Tünelinin ihalesi neden durduruluyor. Bu manidar. Burada Gümüşhaneli mi cezalandırılıyor ya da bu ihalede bir şeyler mi döndü. Zigana Tünelinin tekrar ihaleye çıkmasında fayda var. Bizlerin müthiş bir şekilde tepkisi var. Çünkü Gümüşhane’nin kurtuluşu Zigana Tüneli ve yollardır. Diğer ulaşım ağlarına sahip değiliz. Bir ulaşım yolumuz var, oda kara yolu. Buna rağbet edilmesi gerekiyor.”
Türkiye’nin her yerini gezdiğini belirten Daldaban, “Bu ülkenin aracını yakan, ülkenin milyarlarca dolarına zarar veren insanların ayağına hizmet gidiyor. Vatanını, milletini, devletini seven insanların cezalandırılmasını da ben hazmedemiyorum” dedi.
Son olarak siyasilere seslenen Daldaban, bir an önce Zigana Tünelinin ihaleye çıkmasını ve açılmasını devlet yetkililerinden beklediklerini ifade etti.
Tarihi İpek Yolu güzergahında yapılması planlanan 12,9 kilometrelik Zigana Tüneli'nin ihalesi 10 Kasım 2014'te yapılmıştı. 18 firmanın teklif verdiği ihaleyi, Cengiz İnşaat kazanmıştı.
İbrahim Özdemir- Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim