• BIST 9732.01
  • Altın 2945.307
  • Dolar 34.6343
  • Euro 36.3565
  • Gümüşhane : -1 °C
  • Trabzon : 8 °C

Muhasebe Haftası

04.03.2016 14:18
Muhasebe Haftası
Gümüşhane Mali Müşavirler Odası Başkanı Turan Kartal, “Müşavirler Haftası” dolayısıyla mesaj yayımladı.

Kartal, mesajında, 1-7 Mart tarihleri arasının “Müşavirler Haftası” olarak kutlandığını anımsatarak, muhasebe ve denetim alanında çalışan meslektaşlarının sorunlarının ortadan kaldırılacağı, kurum ve kuruluşların sorunlarına daha duyarlı bir yıl yaşanması dileğinde bulundu.

Ülke genelinde 77 Mali Müşavirler Odası ile 8 Yeminli Mali Müşavirler Odasına kayıtlı, 101 bin meslek mensubu, 21 bin stajyer, büro çalışanları ve aileleriyle birlikte bir milyon kişilik bir nüfusa yaklaştığını ifade eden Kartal, oda olarak yaşanan sorunlar ve talepleri ile ilgili olarak şunları kaydetti:

“Vergi incelemelerinde gerekli özen gösterilmeden, meslek mensuplarına sorumluluk yükleme konusunda oldukça cömert davranılmaktadır. Bu konuda daha hassas davranılmalıdır. İnceleme kriterleri çok net belirlenmelidir.  Mali suça mali ceza esasından uzaklaşmak, evrensel ceza hukukuna ters düşecek sınırsız - sebepsiz - ölçüsüz cezalar öngörmemeli. Ba  Bs bildirim formlarının sisteme yüklenmesi sırasında özellikle sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlediği raporla tespit edilen vergi mükellefleri konusunda meslek mensuplarını uyarıcı bir sistem kurulmalıdır. Böylece ilgili mükelleflere ait faturaların henüz vergi kaybına yol açmadan kayda alınması engellenmiş olacaktır. Damga Vergisi çağdaş bir vergi olmaktan uzaklaşmış olup, sözleşmelerden damga vergisi kaldırılmalıdır. Serbest meslek faaliyetlerinde KDV Yüzde 8 olmalıdır. KDV'yi doğuran olay tahsilâta bağlanmalıdır. Serbest meslekte yıpranma indirimi (beyin amortismanı) getirilmelidir. Stajyerlerimiz için sosyal güvenlik primi ve vergi muafiyeti sağlanmalıdır. Bilgisayar ve yazılım giderleri 2 yıl içinde amorti edilmelidir. Serbest meslek giderleri genişletilerek yeniden düzenlenmelidir. Meslek mensuplarımız 4/b kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar. 4/b kapsamındaki sigortalılar için en önemli dezavantajlardan birisi emeklilik için 9 bin gün prim gün sayısının istenmesidir. Halbuki bu süre 4/a kapsamında sigortalı sayılanlar için 7 bin 200 gündür. Sosyal güvenlikte eşitlik ve tek çatı ilkesi doğrultusunda bu ayrımın kaldırılması gerekmektedir. 4.Dönem Geçici Vergi beyannamesi kaldırılmalıdır. 1 ve 2 No'lu KDV Beyannameleri ile Muhtasar Beyannameler birleştirilmelidir.  Ba-Bs formları geçici vergi dönemlerine göre düzenlenerek verilmelidir.  Ba-Bs formları başta olmak üzere düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasından vazgeçilmelidir. Kurumlar arası işbirliğine gidilerek devlet kurumları tarafından mükerrer bilgiler istenmemeli, TÜİK, SGK, Ticaret Sicili ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve diğer kurumlar ile GİB arasında işbirliği etkin olarak sağlanmalıdır. Bilgiye ihtiyaç varsa meslek mensubunun zamanının etkin ve verimli kullanılması teminen verilenlerin tek bir merkezde toplanması ve ilgili kurumların bu merkezden bilgileri alması sağlanmalıdır. Beklentimiz olan yasal düzenlemelerin yapılmasını, mesleğimizle ilgili düzenlemelerde görüş ve önerilerimizin değerlendirmesini talep etmekteyiz.”

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim