MİSAFİR REKTÖRLER SÜLEYMANİYE’Yİ GEZDİLER
MİSAFİR REKTÖRLER SÜLEYMANİYE’Yİ GEZDİLER
Geçtiğimiz günlerde Gümüşhane Üniversitesi Rektörlüğüne yeniden atanan Prof.Dr. Halil İbrahim Zeybek’e hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız ve Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun kentin eski yerleşim yeri olan tarihi Süleymaniye Mahallesine hayranlıklarını dile getirdiler.
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, tarihi ve kültürel zenginliğiyle göz alıcı bir değere sahip olduğunu dile getirdiği Süleymaniye Mahallesi için, “Gerçekten de çok güzel bir yer. Yerli ve yabancı ziyaretçiler, bölgeyi doğal ve kültürel amaçlarla rahatlıkla ziyaret edebilirler. Bu da turizm için kaçırılmaması gereken bir fırsat. Eminim Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek de il yöneticileri ile birlikte bu durumu değerlendiriyordur” görüşünü paylaştı.
Rektör Prof.Dr. Halil İbrahim Zeybek ise üniversite olarak her fırsatta düzenledikleri kongre, sempozyum ve çalıştaylarda Gümüşhane’nin tarihini ve tanıtımını, ekonomik ve sosyo-kültürel alanlardaki gelişimlerini ve bu durumun özellikle de turizme katkılarını akademik bakış açısıyla ele alıp, değerlendirdiklerini dile getirdi.
Turizmin bölgelerin kalkınmasında ve gelişmesinde büyük bir rol oynadığını kaydeden Zeybek, “Tarihi ve kültürel yapısıyla önemli zenginlikleri bünyesinde barındıran Süleymaniye Mahallemiz, bu anlamda paha biçilmez bir değere sahiptir. Tarihi ve turistik değerleri nedeniyle zengin bir turizm potansiyeline sahip olan bu mahallemiz, sırasıyla İskender döneminin ardından Pontus Devleti’nin ve Doğu Roma İmparatorluğu’nun içinde yer almıştır. Selçuklu ve Moğol hâkimiyetlerinin ardından, Akkoyunlu, Karakoyunlular ve Trabzon Rum Devleti’nin eline geçmiştir. 13’üncü yüzyılda 10 mahallede 60.000 kişilik bir nüfusa sahip olduğu biliniyor. Sit alanı olarak ilan edilen Süleymaniye Mahallemiz (Eski Gümüşhane) kendine özgü mimarisi ile önemli bir çekim merkezi durumundadır. Bu çekim merkezinin turizme daha etkin bir şekilde kazandırılması, bölgenin tanıtımına ve ekonomisine de sürdürülebilir bir katkı sağlayacaktır. Bu durumu ilin yöneticileri ile her ortamda paylaşıyoruz. Gümüşhane Valimiz Sayın Kamuran Taşbilek’in bu konudaki öncü girişimleri ve gayretleri takdire şayandır. Biz de üniversite olarak ilimizin sosyo-kültürel alanda kalkınmasına katkıda bulunacak ter türlü çalışmanın içinde yer almaya gönüllüyüz. Bu anlamda ildeki tüm paydaşların da işbirliği içinde gerçekleştirilecek çalışmalar için hemfikir olduklarını düşünüyorum. Bu nedenle zaman kaybetmeden katma değerli projelerin hayata geçirilmesi, ilimizin sadece tanıtımı için değil, bölgedeki popülaritemizin de artmasına katkı sağlaması bakımından da önemlidir” dedi.
Konuk Rektörlere Gümüşhane Üniversitesi olarak turizm alanında birçok akademik etkinlik düzenleyerek akademisyenleri Gümüşhane’ye davet ettiklerini anlatan Rektör Zeybek, bu konuda “Dünyada turist sayısı 1,3 milyara yaklaştı. Turizmden elde edilen gelir 1 trilyon dolardan fazladır. Gümüşhane ilimiz de bu gelirden kendisine ayrılan payı almayı hak ediyor. Bu bağlamda ilimizin turizm alanındaki başlıca sorunlarının tartışıldığı çalıştaylar düzenledik. Çalıştaylarda Gümüşhane’de turizm konusunda ilgili karar vericilere sürdürülebilir turizm çerçevesinde planlama ve politikalar belirlemeleri konusunda rehberlik edici öneriler sunuldu. Elde edilen sonuçlar, ilgili bölüm yazarlarının teorik katkılarıyla zenginleştirilerek, kitap haline getirildi. Ben inanıyorum ki bu işi tüm paydaşlar olarak elimizi taşın altına koyarak yaparsak, turizm pastasından Gümüşhane’miz hak ettiği payı fazlasıyla alacaktır” ifadelerini kullandı.
Rüveyda Usta
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim